Wanneer is de eerste beugel uitgevonden?

Vandaag de dag is het dragen van een beugel heel normaal. Maar hoe lang bestaan er eigenlijk al beugels? Vermoedelijk werden de eerste beugels toegepast door de Etrusken. De Etrusken leefden tussen de 9e en 3e eeuw voor Christus in het gebied wat nu Toscane (Italië) heet. Uit de Etruskische graf tombes zijn verschillende soorten beugels opgegraven.

Onderzoek suggereert dat de Etruskische beugels werden gebruikt om de ruimte die ontstaat na het verlies van een tand orthodontisch te sluiten. Deze beugels bestonden uit gouden ringen die om de tanden heen werden geplaatst en waar ook een kunsttand ingezet kon worden. De gouden ringetjes werden door middel van draden of dunne strengen kattendarm met elkaar verbonden. Het is onduidelijk hoe de beugel werd aangedraaid. Daarom denken sommige historici dat dit geen beugels waren, maar als versiering dienden.

De eerste orthodontist

De Romeinse schrijver Celsus wordt gezien als de eerste orthodontist. Hij leefde 24 jaar voor Christus. Hij beschreef hoe men met één vingerdruk op een tand, de tand kon verschuiven. Bij een constante druk, zou de tand verplaatsen in de richting van de kracht.

De eerste beugels

Pierre Fauchard's bandalette

Pas in 1728 wordt voor het eerst een beugel beschreven. De Parijse tandarts Pierre Fauchard noemde deze beugel de “bandalette”. Deze beugel bestaat uit een strip van goud of zilver in de vorm van een tandboog. Hieraan konden de tanden en kiezen met metalen draden vast gemaakt worden.

De buitenboordbeugel en blokbeugel van vroeger

In de 19e eeuw werd de eerste buitenboordbeugel (headgear) uitgevonden door de Amerikaan Norman Kingsley. Ook beschreef hij in die tijd de voorloper van de blokbeugel (activator). De Fransman Pierre Robin wordt meestal als de echte uitvinder genoemd van de activator. Hij gebruikte deze beugel bij kinderen met een te kleine onderkaak, waarbij de luchtweg geblokkeerd werd door het naar achteren zakken van de tong.

De eerste slotjesbeugel

Vanaf 1911 introduceerde Edward Angle, een Amerikaanse orthodontist, diverse voorlopers van de huidige vaste slotjesbeugel. Bij deze beugel werden de slotjes bevestigd op de tanden door om elke tand een metalen ring te plaatsen waar het slotje aan vast zat. Pas vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw worden de slotjes direct op de tand geplakt. Sindsdien zijn de slotjes en draden steeds verder geperfectioneerd.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van de beugel? Of een musea bezoeken over de geschiedenis van de orthodontie? Bekijk de volgende websites:

  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

    04 april 2024

  • Scheve tanden door verstandskiezen

    14 maart 2024

  • Gebitsbeschermers en beugels

    08 februari 2024

  • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

    12 december 2023