Taakdelegatie in orthodontie

De taakverdeling in een orthodontiepraktijk kan worden opgeldeeld in taken van de orthodontist en die van haar assistenten. De assistenten voeren taken uit zoals:

Daarom werkt de orthodontist over meerdere stoelen. De orthodontist is verantwoordelijk voor de behandeling, stelt het behandelplan op en stuurt tijdens de controles de behandeling bij.

Het maken van een röntgenfoto door de assistente

Het maken van een röntgenfoto door de assistente

Hoe is dit ontstaan?

In de jaren 80 van vorige eeuw is het aantal orthodontisten dat werd opgeleid meer dan gehalveerd, terwijl de vraag naar orthodontie toenam. Dit heeft geleid tot oplopende wachtlijsten. Orthodontisten hebben daarop ingespeeld door steeds efficiënter te gaan werken en taken te delegeren aan assistenten.

Deze efficiënte werkwijze in combinatie met de stijgende kosten van de gezondheidszorg, hebben de overheid doen besluiten de tarieven van een orthodontische behandeling te laten dalen.

Hierdoor is de orthodontische zorg in Nederland goed toegankelijk. De kosten van een beugelbehandeling zijn zelfs het laagst van Europa. De kwaliteit van de orthodontie in Nederland daarentegen is zeer hoog. Patiënten zijn over het algemeen zeer tevreden over het resultaat van hun orthodontische behandeling.

  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

    04 april 2024

  • Scheve tanden door verstandskiezen

    14 maart 2024

  • Gebitsbeschermers en beugels

    08 februari 2024

  • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

    12 december 2023