Beugelbehandeling en kaakoperatie

Naam: Pieter-Jan

Leeftijd: 25 jaar

In januari 2017 was het zover; ik startte mijn beugeltraject bij Ortho Fleur. Ik was op dat moment 25, een leeftijd waarop je niet veel leeftijdsgenoten nog met een beugel ziet lopen. Toch besloot ik na overleg met de tandarts en na een goed gesprek met Fleur te kiezen voor een beugel. Dit bleek me niet alleen cosmetische, maar ook functionele (makkelijker schoonhouden, langere levensduur van het gebit) voordelen op te leveren.

Tijdens een tweede gesprek met Fleur begreep ik dat er voor het gewenste eindresultaat zeer waarschijnlijk een kaakoperatie nodig was. Daarop volgde er een gesprek met de kaakchirurg, die langskwam bij Ortho Fleur, om me uit te leggen wat deze operatie inhoudt.

Na ruim een jaar beugelen is er In overleg met de kaakchirurg en Ortho Fleur een datum geprikt voor de operatie; 22 augustus in het Radboud UMC te Nijmegen.

Nadat ik een dagje langs ben geweest voor documentatie (foto’s, 3D model) en een gesprek met de kaakchirurg en de anesthesist, werd ik geopereerd. Tijdens de operatie is de onderkaak 10 millimeter naar voren verplaatst en de stand van de bovenkaak is aangepast, zodat deze goed aansluit.

Ervaring van Pieter-Jan

Na de operatie had ik vrijwel geen pijn, iets wat volgens de chirurg normaal is en ik mocht na één nachtje alweer naar huis. Vanaf de tweede dag na de operatie wandelde ik alweer enkele kilometers en ik probeerde (ondanks de vloeibare voeding) zoveel mogelijk calorieën binnen te krijgen. Dit deed ik door bijvoorbeeld smoothies aan te vullen met honing, of door volle melk te drinken.

De eerste dagen na de operatie voelde ik me nog wel wat suf, maar na ruim twee weken voelde ik me alweer bijna de oude. Momenteel is het ruim 6 weken geleden en heb ik nog een ‘verdoofd’ plekje op mijn kin en voelen mijn kaken nog wat onwennig bij eten, lachen en spreken. Volgens de kaakchirurg is dit normaal en is dit in de meeste gevallen na zo’n twee tot drie maanden volledig verdwenen.

Hoewel ik in eerste instantie niet voor de operatie koos vanwege het cosmetische effect op mijn gezicht, ben ik absoluut tevreden met het resultaat en hoor ik alleen maar positieve geluiden uit mijn omgeving. Zou ik het weer doen? Absoluut!