Retentiebeugels

Spalken en nachtbeugels

Nadat de beugel is verwijderd, staan de tanden allemaal netjes op een rij. Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Tanden kunnen vooral net nadat de behandeling klaar is, maar ook lang nadat de beugel eruit is, altijd weer scheef gaan staan. Om dit te voorkomen plaatsen we vaak een metalen draadje achter de voorste boventanden en de voorste ondertanden. Dit noemen we een spalk.

Daarnaast wordt er vaak ook een nachtbeugel geplaatst, om de rest van de tanden en kiezen op zijn plek te houden. Hiervan zijn twee soorten:

Invisible retainer

Dit is een plastic doorzichtig hoesje wat precies om je tanden en kiezen past. Door deze ‘s nachts te dragen, kunnen de tanden niet verplaatsen. Na verloop van tijd kan je het dragen van deze beugel afbouwen. Als je merkt dat de beugel erg strak zit, is het verstandig om de beugel weer elke nacht te gaan dragen.

Hawley retainer

Dit is een soort plaatbeugel, alleen deze beugel duwt de tanden en kiezen niet meer actief naar de juiste plaats, maar houdt ze nu alleen nog op deze plaat. Ook voor deze beugel geldt, dat het dragen na verloop van tijd kan worden afgebouwd. Als je merkt dat de beugel erg strak zit, dan kan je de beugel beter weer elke nacht dragen.