Een rampzalig idee

Wanneer je scheve tanden hebt, ga je naar de orthodontist. Echter is er in Amerika (vooral onder tieners) een gevaarlijke nieuwe trend om thuis zelf te gaan ‘beugelen’. De risico’s en gevolgen hiervan zijn niet te overzien.

Rechte tanden met een haarelastiekje

Op internet staan goed bekeken YouTube filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je met een simpel haarelastiekje een spleetje tussen je tanden sluit. Echter kan dit elastiekje naar boven kruipen en zo het tandvlees en het onderliggende bot beschadigen. Het elastiekje is dan zeer moeilijk te verwijderen. Vaak zijn de tanden niet meer te redden en zullen getrokken moeten worden. Het gevolg is een enorm gat ter plaatse van de voortanden, wat alleen opgevuld kan worden met implantaten.

Rampzalige gevolgen van zelf ‘beugelen’
Rampzalige gevolgen van zelf ‘beugelen’
Bron: ajodo.org

Daarnaast is de kracht van het elastiekje niet goed te controleren, wat kan resulteren in beschadiging van de tand. Verder kan er een allergische reactie ontstaan door het elastiekje. Ten slotte maken de tanden deel uit van een groter geheel. Zo kan er op een andere plaats een spleetje onstaan of kunnen die kiezen niet meer goed op elkaar komen.

Beugel te duur?

De motivatie voor veel mensen om zelf met een elastiekje aan het prutsen te gaan, is omdat een beugel zo duur is. Echter zijn de kosten om de gevolgen van de do-it-yourself braces op te lossen veel hoger. Daarnaast kunt u de orthodontiekosten die gemaakt zijn binnen uw gezin gebruiken als aftrekpost bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Lees meer over de kosten van beugels

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023