Een rampzalig idee

Wanneer je scheve tanden hebt, ga je naar de orthodontist. Echter is er in Amerika (vooral onder tieners) een gevaarlijke nieuwe trend om thuis zelf te gaan ‘beugelen’. De risico’s en gevolgen hiervan zijn niet te overzien.

Rechte tanden met een haarelastiekje

Op internet staan goed bekeken YouTube filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je met een simpel haarelastiekje een spleetje tussen je tanden sluit. Echter kan dit elastiekje naar boven kruipen en zo het tandvlees en het onderliggende bot beschadigen. Het elastiekje is dan zeer moeilijk te verwijderen. Vaak zijn de tanden niet meer te redden en zullen getrokken moeten worden. Het gevolg is een enorm gat ter plaatse van de voortanden, wat alleen opgevuld kan worden met implantaten.

Rampzalige gevolgen van zelf ‘beugelen’
Rampzalige gevolgen van zelf ‘beugelen’
Bron: ajodo.org

Daarnaast is de kracht van het elastiekje niet goed te controleren, wat kan resulteren in beschadiging van de tand. Verder kan er een allergische reactie ontstaan door het elastiekje. Ten slotte maken de tanden deel uit van een groter geheel. Zo kan er op een andere plaats een spleetje onstaan of kunnen die kiezen niet meer goed op elkaar komen.

Beugel te duur?

De motivatie voor veel mensen om zelf met een elastiekje aan het prutsen te gaan, is omdat een beugel zo duur is. Echter zijn de kosten om de gevolgen van de do-it-yourself braces op te lossen veel hoger. Daarnaast kunt u de orthodontiekosten die gemaakt zijn binnen uw gezin gebruiken als aftrekpost bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Lees meer over de kosten van beugels

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022