Een rampzalig idee

Wanneer je scheve tanden hebt, ga je naar de orthodontist. Echter is er in Amerika (vooral onder tieners) een gevaarlijke nieuwe trend om thuis zelf te gaan ‘beugelen’. De risico’s en gevolgen hiervan zijn niet te overzien.

Rechte tanden met een haarelastiekje

Op internet staan goed bekeken YouTube filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je met een simpel haarelastiekje een spleetje tussen je tanden sluit. Echter kan dit elastiekje naar boven kruipen en zo het tandvlees en het onderliggende bot beschadigen. Het elastiekje is dan zeer moeilijk te verwijderen. Vaak zijn de tanden niet meer te redden en zullen getrokken moeten worden. Het gevolg is een enorm gat ter plaatse van de voortanden, wat alleen opgevuld kan worden met implantaten.

Rampzalige gevolgen van zelf ‘beugelen’
Rampzalige gevolgen van zelf ‘beugelen’
Bron: ajodo.org

Daarnaast is de kracht van het elastiekje niet goed te controleren, wat kan resulteren in beschadiging van de tand. Verder kan er een allergische reactie ontstaan door het elastiekje. Ten slotte maken de tanden deel uit van een groter geheel. Zo kan er op een andere plaats een spleetje onstaan of kunnen die kiezen niet meer goed op elkaar komen.

Beugel te duur?

De motivatie voor veel mensen om zelf met een elastiekje aan het prutsen te gaan, is omdat een beugel zo duur is. Echter zijn de kosten om de gevolgen van de do-it-yourself braces op te lossen veel hoger. Daarnaast kunt u de orthodontiekosten die gemaakt zijn binnen uw gezin gebruiken als aftrekpost bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Lees meer over de kosten van beugels

  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Voordelen en nadelen van Invisalign

    07 mei 2024

  • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

    04 april 2024

  • Scheve tanden door verstandskiezen

    14 maart 2024

  • Gebitsbeschermers en beugels

    08 februari 2024