1. Voor de behandeling
Meestal is een afspraak voor een eerste consult op verwijzing van de tandarts. Ook is het mogelijk een afspraak te maken op eigen initiatief, een verwijzing is hierbij niet noodzakelijk.
2. Eerste consult
De eerste afspraak bij de orthodontist is het eerste consult. Tijdens het eerste consult luistert de orthodontist naar je wensen en vragen, zodat een duidelijk beeld ontstaat waarom je een beugel wilt.
Tevens wordt het gezicht en gebit klinisch beoordeeld. De orthodontist bepaalt dan of een orthodontische behandeling nodig is en of het een goed moment is om te starten of nog even te wachten, bijvoorbeeld vanwege de wisseling. De wisseling hoeft niet altijd voltooid te zijn om een orthodontische behandeling te kunnen starten.
3. Uitgebreid onderzoek
Als tijdens het eerste consult wordt vastgesteld dat een orthodontische behandeling nodig is, wordt er een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreid onderzoek. Tijdens deze afspraak wordt informatie verzameld over jou en je tanden, die de orthodontist nodig heeft om een behandelplan op te stellen.
Röntgenfoto's en 3D-scan
Na het doornemen van een vragenlijst, worden er gewone (licht)foto’s gemaakt van de tanden en het gezicht. Verder worden er twee röntgenfoto’s gemaakt; een overzichtsfoto en een röntgenfoto van de zijkant van je gezicht. Tot slot wordt er ook nog een digitale 3D-scan van het gebit gemaakt.
5. Planbespreking
Na het uitgebreid onderzoek wordt er een afspraak gemaakt om het behandelplan te bespreken. De orthodontist heeft je foto’s en modellen goed bekeken en aan de hand daarvan een behandelplan opgesteld. Tijdens deze afspraak krijgen jullie ook een gespecificeerde kostenraming en een inschatting hoe lang de beugelbehandeling gaat duren. Daarnaast worden de risico’s van de behandeling, eventuele beperkingen of alternatieve behandelingen besproken.
Vragen en vervolgafspraken
Er is alle tijd om vragen te stellen. Als jullie het eens zijn met de voorgestelde behandeling, maken we vervolgafspraken voor het plaatsen van de beugel. Ook wordt jullie eigen tandarts geïnformeerd over de voorgenomen behandeling.
6. Controles
Bij de gemiddelde orthodontische behandeling kom je elke 4 tot 6 weken voor controle. Tijdens deze controle bekijkt de orthodontist de vorderingen van de behandeling en wordt de beugel gecontroleerd en zo nodig bijgesteld.
Het is zeer belangrijk dat instructies nauwkeurig worden opgevolgd
Tijdens de behandeling is het belangrijk dat de instructies van de orthodontist en de orthodontie-assistentes nauwgezet worden opgevolgd. Dit zal een snelle en goede behandeling bevorderen.
7. Na de behandeling
Nadat de beugel eruit is en de tanden op de goede positie in de kaak staan, is het belangrijk dit zo te houden. Daarom wordt er een metalen draad (spalk) achter de tanden geplaatst. Deze moet altijd blijven zitten.
Wat te doen bij een losse spalk?
Als de spalk los komt, moet je direct een afspraak maken om deze weer te laten repareren. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen de tanden weer verplaatsen. De tanden kunnen daarna alleen nog maar teruggeplaatst worden met een beugel.
Nachtbeugel
In veel gevallen krijg je naast de spalk ook nog een nachtbeugel. Deze nachtbeugel moet in het begin elke nacht gedragen worden. Indien mogelijk kan dit na een jaar worden afgebouwd naar één keer per week. We raden aan om de beugel één keer per week te passen. Als deze dan erg strak zit, is het nodig de beugel meer nachten per week te dragen.
Eindcontroles
Het eindresultaat, de spalken en de nachtbeugel worden gecontroleerd 6 weken na de behandeling, 3 maanden later, 6 maanden later en een jaar later. Deze controles zijn belangrijk, omdat je soms zelf niet voelt of je spalk los is. Zo lang je rechte tanden wilt houden, raden wij aan om de nachtbeugel te blijven dragen en de spalkjes te laten zitten.