Wat is een Twin block?

Een Twin block is een blokbeugel (activator) die uit twee delen bestaat: de onderkaak en de bovenkaak. De beugel wordt gebruikt om een overbeet te corrigeren. Zo houdt de beugel de onderkaak meer naar voren, zodat de kaken in een goede stand groeien. De twee blokken moeten daarom altijd en tegelijkertijd gedragen worden.

Wat is een Twin block?

Wanneer draag je de Twin block?

Draag de beugel de gehele dag, behalve tijdens het tandenpoetsen. Dat betekent dat je ook met de beugel moet eten. Dit zal in het begin lastig zijn, maar na oefening zal het steeds makkelijker zijn. Spoel na het eten de beugel even af met water. Eet geen kauwgom en ander plakkerig eten met de beugel, dit blijft eraan vast plakken.

Wat als de Twin block los zit?

Na verloop van tijd gaat de beugel losser zitten. Je houdt de beugel dan zelf op zijn plek met de spieren in je mond. Dit is dus niet erg, maar normaal. Zit de beugel zo los dat deze uit je mond valt? Maak dan een afspraak, zodat we de beugel strakker kunnen zetten. Speel niet met de beugel, want dan kan deze stuk gaan! Ook door het te vaak in en uit doen gaat de beugel losser zitten.

Wat als de Twin block pijn doet?

Het is normaal dat er door de beugel spierpijn in je kaken ontstaat. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Heb je spierpijn? Houd de beugel dan juist wel in, zodat je mond er aan kan wennen.

Als er wondjes ontstaan in de mondbodem of als er iets anders niet fijn voelt, neem dan contact op zodat wij er iets aan kunnen doen. De beugel voelt in het begin heel onwennig, maar naar verloop van tijd wordt de beugel steeds meer eigen. Praat zo veel mogelijk met de Twin block in, des te sneller word je beter verstaanbaar tijdens het praten.

Hoe houd je de Twin block schoon?

Hoe houd je de Twin block schoon?

Als je tanden poetst, poets dan ook je beugel met een zachte tandenborstel Af en toe kan je de beugel ook met een milde tandpasta (Elmex) poetsen. Daarnaast kun je de beugel schoonmaken met water en zeep. Als je de beugel nadien goed afspoelt met water, proef je er niets van! Als de beugel wat gaat ruiken kun je de beugel in een bakje met mondwater of Steradent (voor kunstgebitten) leggen. Ontstaat er witte aanslag? Leg de beugel dan een kwartier in natuurazijn en poets hem daarna met een tandenborstel netjes schoon met water en zeep.

Tips

 • Maak de beugel iedere keer schoon wanneer je ook je tanden poetst.
 • Draag de beugel 24 uur per dag, des te sneller ben je er weer vanaf!
 • Probeer te eten met de beugel in, dan werkt de Twin block ook sneller.
 • Neem contact met ons op als de beugel een drukplek of blaar veroorzaakt.
 • Praat in het begin zoveel mogelijk, zodat je sneller beter verstaanbaar bent.
 • Laat het ons weten als er iets mis is. Wij helpen je graag!
 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024

 • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

  12 december 2023

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  31 oktober 2023

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugel

  19 september 2023