Wat is een Twin block?

Een Twin block is een blokbeugel (activator) die uit twee delen bestaat: de onderkaak en de bovenkaak. De beugel wordt gebruikt om een overbeet te corrigeren. Zo houdt de beugel de onderkaak meer naar voren, zodat de kaken in een goede stand groeien. De twee blokken moeten daarom altijd en tegelijkertijd gedragen worden.

Wat is een Twin block?

Wanneer draag je de Twin block?

Draag de beugel de gehele dag, behalve tijdens het tandenpoetsen. Dat betekent dat je ook met de beugel moet eten. Dit zal in het begin lastig zijn, maar na oefening zal het steeds makkelijker zijn. Spoel na het eten de beugel even af met water. Eet geen kauwgom en ander plakkerig eten met de beugel, dit blijft eraan vast plakken.

Wat als de Twin block los zit?

Na verloop van tijd gaat de beugel losser zitten. Je houdt de beugel dan zelf op zijn plek met de spieren in je mond. Dit is dus niet erg, maar normaal. Zit de beugel zo los dat deze uit je mond valt? Maak dan een afspraak, zodat we de beugel strakker kunnen zetten. Speel niet met de beugel, want dan kan deze stuk gaan! Ook door het te vaak in en uit doen gaat de beugel losser zitten.

Wat als de Twin block pijn doet?

Het is normaal dat er door de beugel spierpijn in je kaken ontstaat. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Heb je spierpijn? Houd de beugel dan juist wel in, zodat je mond er aan kan wennen.

Als er wondjes ontstaan in de mondbodem of als er iets anders niet fijn voelt, neem dan contact op zodat wij er iets aan kunnen doen. De beugel voelt in het begin heel onwennig, maar naar verloop van tijd wordt de beugel steeds meer eigen. Praat zo veel mogelijk met de Twin block in, des te sneller word je beter verstaanbaar tijdens het praten.

Hoe houd je de Twin block schoon?

Hoe houd je de Twin block schoon?

Als je tanden poetst, poets dan ook je beugel met een zachte tandenborstel Af en toe kan je de beugel ook met een milde tandpasta (Elmex) poetsen. Daarnaast kun je de beugel schoonmaken met water en zeep. Als je de beugel nadien goed afspoelt met water, proef je er niets van! Als de beugel wat gaat ruiken kun je de beugel in een bakje met mondwater of Steradent (voor kunstgebitten) leggen. Ontstaat er witte aanslag? Leg de beugel dan een kwartier in natuurazijn en poets hem daarna met een tandenborstel netjes schoon met water en zeep.

Tips

 • Maak de beugel iedere keer schoon wanneer je ook je tanden poetst.
 • Draag de beugel 24 uur per dag, des te sneller ben je er weer vanaf!
 • Probeer te eten met de beugel in, dan werkt de Twin block ook sneller.
 • Neem contact met ons op als de beugel een drukplek of blaar veroorzaakt.
 • Praat in het begin zoveel mogelijk, zodat je sneller beter verstaanbaar bent.
 • Laat het ons weten als er iets mis is. Wij helpen je graag!
 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022