Wat is een headgear (buitenboordbeugel)?

Een headgear is een uitneembare beugel en bestaat uit twee ringen op de grote kiezen in de bovenkaak, een facebow en een nekband of hoofdkapje. De facebow kan in de buisjes van de ringen geplaatst worden.

Wat is de werking van een buitenbeugel?

De facebow in combinatie met het elastiek in de nekband of hoofdkap trekt de kiezen naar achteren of houdt ze op de plaats. Zo kan een overbeet gecorrigeerd worden of ontstaat er meer ruimte voor de boventanden.

Wat is een headgear (buitenboordbeugel)?

Hoe gaat het plaatsen van de buitenbeugel?

Tijdens de eerste afspraak worden blauwe elastieken tussen de kiezen geplaatst. Deze duwen de kiezen uit elkaar, waardoor er ruimte komt om de ringen om de kiezen te plaatsen. Deze druk kan pijn veroorzaken. Hiervoor mag een pijnstiller geslikt worden.

Een week later worden twee ringen om de eerste twee grote kiezen in de bovenkaak geplaatst. Hier zitten buisjes aan waar je de buitenboordbeugel in kunt bevestigen. Aan de facebow wordt een nekband of hoofdkapje bevestigd. Na het plaatsen van de ringen gaan we oefenen hoe je de beugel in doet, zodat je dit thuis zelf kunt doen.

Het is belangrijk om de beugel de aangegeven uren te dragen. Als de beugel alleen ’s nachts gedragen moet worden, draag hem dan ook elke nacht. Als de beugel 16 uur gedragen moet worden, doe dit dan ook 16 uur. Hoe beter de beugel gedragen wordt, hoe eerder hij er weer uit mag.

Hoe houd je de beugel schoon?

Poets goed rondom de ringetjes, totdat ze weer glimmen alsof ze nieuw zijn. De nekband kan uitgewassen worden. Verwijder in dit geval wel eerst de ijzeren onderdelen. De facebow kun je goed afspoelen onder de kraan en eventueel met de tandenborstel (zonder tandpasta) poetsen. Het kan soms zijn dat er een ringetje loskomt. Mocht je het gevoel hebben dat dit het geval is, neem dan contact op met Ortho Fleur.

Het kan ook zijn dat de buitenbeugel uit valt of te los zit. Doe in dit geval de beugel niet zelf strakker! Het is niet zo dat een beugel die strakker zit, per definitie beter is. Neem contact met ons op zodat we je hiermee kunnen helpen. Als de beugel niet fijn zit of de beugel prikt, laat het ons dan ook weten zodat we het probleem kunnen oplossen.

Hoe houd je de beugel schoon?

Tips

 • Draag de beugel echt de afgesproken uren.
 • Houd de beugel netjes schoon.
 • Doe de beugel nooit zelf strakker! Neem dan contact op.
 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024