Kies hieronder een onderwerp

Het is voor Ortho Fleur belangrijk dat de patiënt goed wordt ingelicht en de gelegenheid krijgt om alle vragen te stellen. Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen.

 • Waarom zou ik kiezen voor een orthodontist?

  Betere kwaliteit en een beter resultaat

  Een orthodontist is een specialist die na het behalen van de titel ‘tandarts’ nog vier jaar een specialistenopleiding tot ‘orthodontist’ heeft gevolgd. Een orthodontist heeft daarom vaak veel meer kennis en ervaring op het gebied van het rechtzetten van tanden, kiezen en kaken dan een tandarts. Hierdoor kan een orthodontist een beter resultaat behalen van een orthodontie behandeling dan een tandarts en een hogere kwaliteit bieden. Een beugel bij de orthodontist is bovendien niet duurder dan bij een tandarts.

 • Wat is de beste leeftijd om een beugel te nemen?

  Tussen negen en dertien jaar

  De meeste orthodontie behandelingen starten wanneer je nog in de groei bent, zo tussen de negen en dertien jaar. In sommige gevallen is het beter om al wat eerder te beginnen, zelfs nog voor het wisselen. Dit kan de orthodontist het beste inschatten. Bij twijfel kan er altijd een afspraak voor een consult gemaakt worden. Ook volwassenen zijn van harte welkom voor een beugel. Je kan op elke leeftijd profijt hebben van een beugel.

 • Hoe lang duurt een behandeling?

  Gemiddeld twee jaar

  Een gemiddelde beugelbehandeling duurt twee jaar. De duur van de behandeling hangt af van de beginsituatie, de eventuele groei en hoe goed de beugel gedragen wordt.

 • Doet een beugel pijn?

  Geen pijn, maar in het begin gevoelig

  Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kunnen de tanden en kiezen de eerste dagen wat gevoelig zijn. Dit komt door de druk van de beugel. Als het erg pijnlijk is, dan kan je een paracetamol nemen. Na een paar dagen gaat deze pijn over.

 • Hoeveel kost een behandeling?

  Gemiddeld tussen €2.500 en €3.100

  Dit is afhankelijk van de duur en het soort behandeling. Gemiddeld kost een orthodontie behandeling tussen de €2.500 en €3.100. De kosten zijn landelijk vastgesteld door de Nederlanse Zorgautorieit. Orthodontie wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, zoals een hazenlip vergoed uit de basisverzekering. Orthodontie voor kinderen kan aanvullend verzekerd worden. Gelukkig bestaan daarvoor goede mogelijkheden. Ook volwassenen kunnen zich voor orthodontie behandelingen verzekeren, maar soms is sparen en zelf betalen voordeliger.

 • Bestaan er ook onzichtbare beugels?

  Witte brackets zijn bijna niet zichtbaar

  Bij ons in de praktijk is er ook de mogelijkheid om voor witte brackets (blokjes) in plaats van de gebruikelijke metalen brackets te kiezen. Deze brackets zijn vaak wel iets duurder en niet voor elke patiënt een verstandige keuze. De orthodontist kan hierover meer vertellen.

  Daarnaast bieden we ook Invisalign aan. Invisalign corrigeert je gebit met behulp van een aantal haast onzichtbare, uitneembare aligners die speciaal voor jou op maat worden gemaakt.

 • Kan ik mijn beugel ook poetsen met een elektrische tandenborstel?

  Dat kan prima!

  Let er wel op dat je, net als bij het poetsen met de hand, ook met een elektrische tandenborstel goed tussen de beugel poetst. Sla geen stukken over, poets ook de binnenkant van je gebit en vergeet je tandvlees niet. Wel wordt aangeraden om een opzetborstel speciaal voor de orthodontie te gebruiken.

 • Wat moet ik doen als er een slotje los zit?

  Maak een afspraak bij Ortho Fleur

  Als je last hebt van het slotje, kan je het bedekken met suikervrije kauwgom of was. Stop met het dragen van de elastieken. Laat het loszittende slotje gewoon zitten. Neem contact op met de orthodontist om een afspraak te maken om het slotje weer vast te laten zetten. Ook als je al een afspraak hebt staan voor controle is het belangrijk om de orthodontist te bellen zodat de afspraak vervroegd kan worden of extra tijd ingepland kan worden. Een los slotje is geen spoedgeval.

 • Wat kan ik doen als mijn beugel in wang of tong prikt?

  Maak een afspraak bij Ortho Fleur

  Bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak een afspraak om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen.

 • Wat te doen als er een ringetje om een kies los zit?

  Maak een afspraak bij Ortho Fleur

  Als je last hebt van het ringetje kun je het met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Indien daar een buitenbeugel aan vast hoort te zitten moet je deze gewoon uitlaten. Maak een afspraak om het ringetje weer vast te laten zetten.

 • Wat kan ik doen als mijn uitneembare beugel kapot is of pijn doet?

  Maak een afspraak bij Ortho Fleur

  Laat de beugel uit en maak een afspraak met de praktijk.

 • Heb ik een doorverwijzing van de tandarts nodig?

  Je hebt geen doorverwijzing nodig!

  Als je deze wel hebt gekregen van je tandarts, is het handig dit tijdens het eerste bezoek mee te nemen. Neem de eerste keer ook je verzekeringspapieren en je legitimatiebewijs mee. Zo kunnen wij je zo goed mogelijk helpen.

 • Ik heb net een beugel en mijn tanden beginnen los te zitten. Is dit normaal?

  Ja, het is zelfs een goed teken!

  Een beugel duwt tegen je tanden en kiezen en verschuift ze zo naar de goede plek. Het is daarom heel normaal dat je tanden iets los gaan zitten. Dit is zelfs een goed teken: je beugel verricht dan goed werk. Na een paar weken gaan je tanden en kiezen vanzelf weer vast zitten.

 • Moeten er kiezen worden getrokken voor een beugelbehandeling?

  Dit is slechts in enkele gevallen nodig

  Vaak moet de orthodontist ruimte maken om scheve tanden met een beugel recht te kunnen zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een buitenbeugel en is het trekken van kiezen niet nodig. Maar soms kan er met een buitenbeugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval kan de orthodontist vaak nog wel voldoende ruimte maken door kiezen te trekken. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordeelt de orthodontist of het echt nodig is om kiezen te trekken en zo ja welke erdan het best getrokken kunnen worden.

 • Doet het pijn als een vaste beugel eruit wordt gehaald?

  De beugel is eruit voordat je het weet

  Nee, daar voel je zelfs bijna niets van. Bij het eruit halen van een vaste beugel verbuigt de orthodontist met een speciale tang de metalen plaatjes die op de tanden zitten een klein beetje. De lijm laat dan meteen los. Meestal is een vaste beugel eruit voor je er erg in hebt. De meeste tijd gaat zitten in het schoonmaken van de tanden en kiezen.

 • Is er een wachtlijst?

  Maak op korte termijn een afspraak

  Op dit moment hebben wij geen wachtlijst. Het is mogelijk om op korte termijn een afspraak te maken voor een eerste consult.

 • Wat moet ik doen als er mijn spalk los zit?

  Maak een afspraak bij Ortho Fleur

  Neem contact op met de orthodontist om de spalk weer vast te laten zetten. Draag je nachtbeugel extra om tandverplaatsing te voorkomen. Als je last hebt van de prikkende spalk kan je deze bedekken met was of suikervrije kauwgom. Trek de spalk er niet helemaal uit. Als de spalk er helemaal uit is, moet er een hele nieuwe spalk gemaakt worden.

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024