Mondverzorging in 3 stappen

1. Poetsen

Poetsen reinigt de tandoppervlakken. Je poetst alle viezigheid en bacteriën van je tanden en kiezen. Al die viezigheid kan plakvorming veroorzaken en dat kan weer voor gaatjes en/of tandvleesproblemen zorgen. Deze gaatjes beginnen als witte vlekken, die niet meer weggaan. Het is de bedoeling dat je heel goed poetst voor een mooi en gezond gebit!

2. Schoonmaken tussen je tanden en onder de draad

Met ragertjes en tandenstokers reinig je de ruimte tussen de tanden, maar ook tussen de tanden en de draad. De plak in de ruimtes tussen de beugel en de tanden wordt met ragertjes, tandenstokers of gumpicks verwijderd. Doe dit minimaal één keer per dag.

3. Spoelen met fluoride

Spoelmiddel (zonder alcohol) helpt mee om verkleuringen en gaatjes te voorkomen. Spoel met fluoride op een ander tijdstip dan het poetsen zelf, dit zorgt namelijk voor een extra moment dat de tanden worden blootgesteld aan fluoride.

Hoe moet je poetsen?

Hoe moet je poetsen?

Poets je tanden twee keer per dag, namelijk ’s ochtends en ’s avonds. Je mag je tanden natuurlijk ‘s middags nog een derde keer poetsen. Poetsen kan met een elektrische tandenborstel, maar mag ook gewoon met een zachte handtandenborstel. Gebruik tandpasta met fluoride. Positioneer de tandenborstel zo dat je goed om de slotjes heen poetst en vergeet vooral de ruimte tussen de slotjes en het tandvlees niet.

Hoe gebruik je de ragertjes?

De kleine borsteltjes van (3 mm t/m 5 mm) zijn te verkrijgen bij een drogist. Je gebruikt de borsteltjes om de laatste restjes viezigheid (plak) tussen de slotjes weg te halen. Dit doe je door het borsteltje onder de draad door te duwen met de punt van het ragertje van het tandvlees af.

Hoe gebruik je de ragertjes?

Hoe gebruik je mondwater?

Mondwater gebruik je op een ander moment dan wanneer je gepoetst hebt. Neem een klein slokje uit de fles mondwater (zonder alcohol), spoel dit ongeveer 30 seconden door je mond en spuug het vervolgens uit. Let op: niet doorslikken!

Het is belangrijk dat je na het spoelen een half uur niet eet, drinkt, of je mond spoelt met water. Hierdoor worden de tanden goed blootgesteld aan fluoride. Mondwater helpt ook bij het voorkomen van verkleuringen en gaatjes.

Nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je tips bij het poetsen? Vraag het aan de orthodontist of aan één van haar assistentes. Ze willen je er graag bij helpen. Samen maken we er een mooie glimlach van!

Tips

 • Voer de instructies goed uit, zodat er geen witte vlekken ontstaan.
 • Poets minimaal 2 keer per dag.
 • Blijf goed rageren en spoelen met mondwater.
 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

 • Ervaring van Gea

  Mijn zoon en dochter hebben allebei hier een beugel gehad. Allebei een prachtig resultaat! Ook zeer tevreden over de gang van zaken.

  08 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  23 september 2021

 • Beugel elastiekjes dragen

  02 september 2021

 • Een beugel plaatsen, doet het pijn?

  12 augustus 2021

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugelbehandeling

  05 augustus 2021