Mondverzorging in 3 stappen

1. Poetsen

Poetsen reinigt de tandoppervlakken. Je poetst alle viezigheid en bacteriën van je tanden en kiezen. Al die viezigheid kan plakvorming veroorzaken en dat kan weer voor gaatjes en/of tandvleesproblemen zorgen. Deze gaatjes beginnen als witte vlekken, die niet meer weggaan. Het is de bedoeling dat je heel goed poetst voor een mooi en gezond gebit!

2. Schoonmaken tussen je tanden en onder de draad

Met ragertjes en tandenstokers reinig je de ruimte tussen de tanden, maar ook tussen de tanden en de draad. De plak in de ruimtes tussen de beugel en de tanden wordt met ragertjes, tandenstokers of gumpicks verwijderd. Doe dit minimaal één keer per dag.

3. Spoelen met fluoride

Spoelmiddel (zonder alcohol) helpt mee om verkleuringen en gaatjes te voorkomen. Spoel met fluoride op een ander tijdstip dan het poetsen zelf, dit zorgt namelijk voor een extra moment dat de tanden worden blootgesteld aan fluoride.

Hoe moet je poetsen?

Hoe moet je poetsen?

Poets je tanden twee keer per dag, namelijk ’s ochtends en ’s avonds. Je mag je tanden natuurlijk ‘s middags nog een derde keer poetsen. Poetsen kan met een elektrische tandenborstel, maar mag ook gewoon met een zachte handtandenborstel. Gebruik tandpasta met fluoride. Positioneer de tandenborstel zo dat je goed om de slotjes heen poetst en vergeet vooral de ruimte tussen de slotjes en het tandvlees niet.

Hoe gebruik je de ragertjes?

De kleine borsteltjes van (3 mm t/m 5 mm) zijn te verkrijgen bij een drogist. Je gebruikt de borsteltjes om de laatste restjes viezigheid (plak) tussen de slotjes weg te halen. Dit doe je door het borsteltje onder de draad door te duwen met de punt van het ragertje van het tandvlees af.

Hoe gebruik je de ragertjes?

Hoe gebruik je mondwater?

Mondwater gebruik je op een ander moment dan wanneer je gepoetst hebt. Neem een klein slokje uit de fles mondwater (zonder alcohol), spoel dit ongeveer 30 seconden door je mond en spuug het vervolgens uit. Let op: niet doorslikken!

Het is belangrijk dat je na het spoelen een half uur niet eet, drinkt, of je mond spoelt met water. Hierdoor worden de tanden goed blootgesteld aan fluoride. Mondwater helpt ook bij het voorkomen van verkleuringen en gaatjes.

Nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je tips bij het poetsen? Vraag het aan de orthodontist of aan één van haar assistentes. Ze willen je er graag bij helpen. Samen maken we er een mooie glimlach van!

Tips

 • Voer de instructies goed uit, zodat er geen witte vlekken ontstaan.
 • Poets minimaal 2 keer per dag.
 • Blijf goed rageren en spoelen met mondwater.
 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023

 • Hoe zorg je ervoor dat je beugel er sneller uit mag?

  15 december 2022