Hoe maak ik mijn beugel schoon?

Tips voor uitneembare en vaste beugels

Een beugel die wordt gedragen wordt vies. Niet alleen omdat er voedsel door de mond gaat, maar ook omdat er altijd bacteriën in de mond aanwezig zijn. Hoe houd je het beste je beugel schoon?

Laten we onderscheid maken tussen de uitneembare beugels (zoals een blokbeugel, plaatbeugel, nachtbeugel of invisalign) en de vaste slotjes beugel.

Uitneembare beugels

Poets de beugel na elke maaltijd

Een uitneembare beugel kan het best na elke maaltijd gepoetst worden met een tandenborstel. Het is beter om de doorzichtige nachtbeugel en de aligners van invisalign niet te poetsen met tandpasta, omdat ze dan ruwer worden en daardoor minder doorzichtig.

Poets ook je tanden

Poets niet alleen de beugel, maar ook de tanden, zodat de beugel weer in een schone mond gedragen wordt.

Tandsteen op de beugel?

Als er tandsteen op de beugel ontstaat, kan de beugel een tijdje in natuurazijn geweekt worden.

Vaste slotjes beugel

Poets 2 tot 3 keer per dag

Het is belangrijk om minimaal 2 tot 3 keer per dag de tanden rondom de slotjesbeugel goed te poetsen met fluoride tandpasta. Dit kan met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel.

Het is daarbij belangrijk om de tandenborstel eerst schuin tegen de tandvleesrand te zetten en later schuin tegen de slotjes, zodat de borstelharen de tanden rondom de slotjes goed schoon maken. Ook de binnenkant en kauwkant van de dan tanden moeten niet worden overgeslagen.

Gebruik een rager

Tenslotte is een rager nodig om onder de draad schoon te maken.

Spoelen met fluoride mondspoelmiddel

Naast 2 tot 3 keer per dag tandenpoetsen is het goed om te spoelen met fluoride mondspoelmiddel. Doe dit niet direct na het tandenpoetsen, maar op een heel ander moment op de dag. Tandenpoetsen gebeurt al met fluoride tandpasta. Door direct na het poetsen te spoelen, wordt er geen extra fluoride moment gecreëerd.

Bij Ortho Fleur geven we altijd een folder mee met foto’s hoe het best de slotjesbeugel gereinigd kan worden.