Tips voor het schoonmaken van verschillende beugels

Een beugel die wordt gedragen wordt vies. Niet alleen omdat er voedsel door de mond gaat, maar ook omdat er altijd bacteriën in de mond aanwezig zijn. Hoe houd je het beste je beugel schoon?

In dit artikel

In dit artikel geeft Ortho Fleur een aantal tips voor het schoonmaken van een:

Hoe moet je poetsen?

Vaste slotjesbeugel schoonmaken

Poets 2 tot 3 keer per dag

Maak de slotjesbeugel schoon door minimaal 2 tot 3 keer per dag de tanden rondom de beugel goed te poetsen met fluoride tandpasta. Dit kan met een handtandenborstel of met een elektrische tandenborstel.

Het is daarbij belangrijk om de tandenborstel eerst schuin tegen de tandvleesrand te zetten en later schuin tegen de slotjes, zodat de borstelharen de tanden rondom de slotjes goed schoon maken. Ook de binnenkant en kauwkant van de dan tanden moeten niet worden overgeslagen.

Gebruik een rager

Verder is het belangrijk om met een rager onder de draad van de slotjesbeugel schoon te maken.

Spoelen met fluoride mondspoelmiddel

Naast 2 tot 3 keer per dag tandenpoetsen is het goed om te spoelen met fluoride mondspoelmiddel. Doe dit niet direct na het tandenpoetsen, maar op een ander moment op de dag. Tandenpoetsen gebeurt namelijk al met fluoride tandpasta. Door direct na het poetsen te spoelen, wordt er geen extra fluoride moment gecreëerd.

Wij geven we altijd een folder mee met foto’s hoe het best de slotjesbeugel gereinigd kan worden.

Wat is een Twin block?

Blokbeugel schoonmaken

Bij Ortho Fleur worden verschillende blokbeugels gebruikt, waaronder een Twin Block en een T-appliance.

Gebruik een zachte tandenborstel, koud water en zeep

Een blokbeugel kan het best na elke maaltijd gepoetst worden met een tandenborstel. Deze beugel maak je schoon met een zachte tandenborstel, koud water en zeep. Als je de beugel goed afspoelt met water, proef je niets van de zeep! Ook mag je de beugel poetsen met een milde tandpasta, zoals Elmex.

Poets ook je tanden

Poets niet alleen de beugel, maar ook de tanden, zodat de beugel weer in een schone mond gedragen wordt.

Leg de beugel in natuurazijn bij aanslag

Als er witte aanslag ontstaat op de blokbeugel, leg deze dan een kwartier in natuurazijn. Poets de beugel daarna met een tandenborstel schoon en spoel het af met water.

Leg de beugel in mondwater voor een frisse smaak

Voor een frisse smaak kun je de blokbeugel ook even in een bakje met mondwater of een Steradent blokje (voor kunstgebitten) leggen.

Nachtbeugel en Invisalign schoonmaken

Een nachtbeugel of Invisalign maak je op een andere manier schoon dan de blokbeugels of slotjesbeugel. Onderstaand volgen een aantal tips voor het schoonmaken van deze doorzichtige beugels.

Spoel af met koud water en zeep

Spoel de nachtbeugel of Invisalign ’s ochtends af met koud water en zeep.

Leg de beugel in mondwater voor een frisse smaak

Als de nachtbeugel of Invisalign een beetje gaat ruiken, kun je de beugel een aantal minuten in Steradent of mondwater leggen.

Poets af en toe met water en zeep

Je mag de beugel af en toe met een zachte tandenborstel met koud water en zeep poetsen (zonder tandpasta).

Gebruik geen kokend of heet water

Let op: kook een nachtbeugel of Invisalign niet uit! Maak de beugel ook niet schoon met heet water, anders vervormt de beugel en past deze niet meer.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022