Over spalken en nachtbeugels

Behouden van het behaalde resultaat

Als de beugel er eenmaal uit mag, zijn de meeste patiënten heel erg blij. Echter is het dan niet zo dat de behandeling helemaal klaar is. Om het behaalde resultaat te behouden is een spalk en/of een nachtbeugel nodig. Een spalk is een metalen draad die achter de voorste tanden wordt geplakt. Een nachtbeugel is of een doorzichtig hoesje over de tanden of een soort van plaatbeugel.

Een spalk of een nachtbeugel?

Een spalk

Het voordeel van een spalk is, dat hij vast zit en kan daarom niet vergeten gedragen te worden. Het nadeel is dat een spalk de mondhygiëne iets bemoeilijkt, waardoor er vaak tandsteen ophoopt achter de spalk. Verder is het zaak dat als de spalk los laat, dit zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Daarnaast is het soms niet in alle gevallen mogelijk om een spalk te plaatsen. Als er sprake is van een diepe beet, is er geen ruimte voor de spalk. In die gevallen is een nachtbeugel de enige optie.

Een nachtbeugel

In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.

Nachtbeugel
Naast een spalk wordt er vaak ook een nachtbeugel geplaatst, om de rest van de tanden en kiezen op zijn plek te houden.

Tanden kunnen altijd verplaatsen

Ook al staan de tanden aan het eind van de behandeling helemaal perfect op een rij en in elkaar, is dit geen garantie dat dit ook zo blijft. Het lichaam is het hele leven in beweging. Net als dat er rimpels ontstaan bij het ouder worden, kunnen de tanden ook scheef gaan staan. Zelfs als iemand nooit een beugel heeft gehad, kunnen de tanden scheef gaan staan. Hoe en in welke mate de tanden zullen verplaatsen is niet te voorspellen.

Regelmatige controle

In de eerste periode nadat de beugel is verwijderd, controleert de orthodontist de spalken en/of de nachtbeugels regelmatig. Dan wordt ook gekeken of het resultaat stabiel blijft.