Behouden van het behaalde resultaat met een nachtbeugel en spalk

Wanneer de beugel eruit mag, zijn de meeste patiënten heel erg blij. Echter is het dan niet zo dat de behandeling helemaal klaar is. Om het behaalde resultaat te behouden is een spalk en/of een nachtbeugel nodig. Een spalk is een metalen draad die achter de voorste tanden wordt geplakt. Een nachtbeugel is of een doorzichtig hoesje over de tanden of een soort van plaatbeugel. Er zijn verschillende soorten nachtbeugels.

Wat is het verschil tussen een nachtbeugel en een spalk?

Een spalk

Het voordeel van een spalk is, dat hij vast zit en kan daarom niet vergeten gedragen te worden. Het nadeel is dat een spalk de mondhygiëne iets bemoeilijkt, waardoor er vaak tandsteen ophoopt achter de spalk. Verder is het zaak dat als de spalk los laat, dit zo snel mogelijk gerepareerd wordt. Daarnaast is het soms niet in alle gevallen mogelijk om een spalk te plaatsen. Als er sprake is van een diepe beet, is er geen ruimte voor de spalk. In die gevallen is een nachtbeugel de enige optie.

Wat is een spalk?

Een nachtbeugel

In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.

Onderstaand vind je de verschillende soorten nachtbeugels die wij bij Ortho Fleur gebruiken:

Nachtbeugel: Invisible overlay retainers (IOR’s)

Nachtbeugel Invisible overlay retainers (IOR’s): Doorzichtige hoesjes die om de tanden en kiezen zitten.

Nachtbeugel: Invisible overlay retainers (IOR’s)

Nachtbeugel: Hawley

Een kunststof plaatje.

Nachtbeugel: Hawley

Nachtbeugel: Damonsplint

Twee doorzichtige hoesjes die aan elkaar vast zitten.

Nachtbeugel: Damonsplint

Tanden kunnen altijd verplaatsen

Ook al staan de tanden aan het eind van de behandeling helemaal perfect op een rij en in elkaar, is dit geen garantie dat dit ook zo blijft. Het lichaam is het hele leven in beweging. Net als dat er rimpels ontstaan bij het ouder worden, kunnen de tanden ook scheef gaan staan. Zelfs als iemand nooit een beugel heeft gehad, kunnen de tanden scheef gaan staan. Hoe en in welke mate de tanden zullen verplaatsen is niet te voorspellen.

Regelmatige controle

In de eerste periode nadat de beugel is verwijderd, controleert de orthodontist de nachtbeugel en/of spalk regelmatig. Dan wordt ook gekeken of het resultaat stabiel blijft.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023