De beugel mag eruit. hoe gaan we nu verder?

Dat de beugel eruit mag, betekent niet dat je helemaal klaar bent. Er worden namelijk nog spalken geplaatst en nachtbeugels gemaakt. Vóór het plaatsen van een spalkje worden er eerst afdrukken gemaakt. Tijdens de volgende afspraak worden de spalken geplaatst.

Een maand later wordt de beugel eruit gehaald. We doen dit niet tegelijk, want de spalk kan wel eens loskomen. De kans daarop is in het begin het grootst. Om verschuiving te voorkomen heb je dus een maand lang een spalk en een beugel.

Zes weken nadat de beugel eruit is gehaald kom je terug voor een controle. We controleren dan de spalken en het eindresultaat. Daarnaast maken we de eindfoto’s en afdrukken voor de nachtbeugels. Deze plaatsen we een week later.

Na een half jaar controleren we nogmaals de spalken en het eindresultaat. De laatste controle is een jaar later. Na de laatste controle vragen we de tandarts om de controle van de spalken en nachtbeugels over te nemen. In sommige gevallen doen we een extra controle tussendoor, of wordt het natraject iets anders. Als dit het geval is, word je daarover geïnformeerd. Bij losse spalken of kapotte nachtbeugels mag je altijd contact met ons opnemen.

Wat is een spalk?

Waarom plaatsen we spalken en nachtbeugels?

Een lichaam is een leven lang in beweging. Dit geldt ook voor het gebit. Het voltooien van een orthodontische behandeling is dan ook geen absolute garantie voor een leven lang perfect staande tanden.

In bepaalde situaties, zoals bij forse onvoorziene kaakgroei, mondademhaling, verhoogde tongdruk of afwijkende mondgewoontes, kan het behaalde behandelresultaat minder stabiel zijn.

Verder geldt dat met het toenemen van de leeftijd, de positie van de tanden of kiezen verandert. Dit hoort bij het normale verouderingsproces en geldt ook voor gebitten die niet orthodontisch behandeld zijn.

Wat is een spalk?

Een spalk is een metalen draad die met lijm achter de voorste zes tanden wordt geplaatst. Deze draad zorgt ervoor dat deze tanden op een rij blijven staan. De kiezen zijn niet verbonden aan de draad en zouden nog kunnen verschuiven. Om dit te voorkomen zijn de nachtbeugels.

Wat is een nachtbeugel?

Een nachtbeugel heb je in verschillende soorten:

Invisible overlay retainers (IOR’s)

Doorzichtige hoesjes die om de tanden en kiezen zitten.

Nachtbeugel: Invisible overlay retainers (IOR’s)

Hawley

Een kunststof plaatje.

Nachtbeugel: Hawley

Damonsplint

Twee doorzichtige hoesjes die aan elkaar vast zitten.

Nachtbeugel: Damonsplint

De nachtbeugels heb je, zoals de naam al zegt, alleen in tijdens het slapen. Dit zorgt ervoor dat alle tanden en kiezen netjes blijven staan. Bij een kapotte spalk voorkomt de nachtbeugel dat de tand, waarbij de spalk kapot is, gaat verplaatsen. De nachtbeugels moeten trouw gedragen worden, anders passen ze op den duur niet meer.

Schoonhouden van de nachtbeugel

 • Spoel de nachtbeugel ’s ochtends af met koud water en zeep.
 • Als er witte aanslag op de nachtbeugel ontstaat kun je deze weken in natuurazijn en daarna poetsen met een zachte tandenborstel.
 • Als de nachtbeugel een beetje gaat ruiken, kun je de beugel een aantal minuten in Steradent of mondwater leggen.
 • Je mag de nachtbeugel af en toe met een zachte tandenborstel met koud water en zeep poetsen (zonder tandpasta).
 • Let op: kook de nachtbeugel niet uit! Maak de beugel ook niet schoon met heet water, anders vervormt de beugel en past deze niet meer.
 • Draag de nachtbeugel iedere nacht.
 • Laat de nachtbeugels niet een aantal weken uit, dan kan het zijn dat ze niet meer passen.
 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024

 • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

  12 december 2023

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  31 oktober 2023

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugel

  19 september 2023