Wat doet een T-appliance?

Een blokbeugel maakt gebruik van de groei van de onderkaak en verandert de stand van de kiezen en tanden. Hierdoor groeien de boven- en ondertandbogen naar elkaar toe. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Hoe meer je de beugel draagt, hoe groter het effect.

Wat is een T-appliance?

Wanneer draag je de T-appliance?

In het begin heb je tijd nodig om aan de beugel te wennen. Het snelste resultaat krijg je als je de blokbeugel een groot deel van de dag en de gehele nacht draagt.

De beugel mag uit tijdens het eten en tandenpoetsen. Ook tijdens sporten of als je heel veel moet praten (bijvoorbeeld bij voorlezen of een spreekbeurt) mag de beugel even uit.

Wat als de T-appliance los zit?

Het is normaal dat de beugel een beetje los in de mond zit. Zo gebruik je de spieren van de onderkaak om de beugel op zijn plaats te houden. Dit geeft het gewenste effect op de groei van jouw kaken. In het begin zal het je moeite kosten om de beugel op zijn plek te houden, later gaat dat vanzelf.

Wat als de T-appliance pijn doet?

Als je begint met het dragen van de beugel kan deze een beetje spierpijn veroorzaken. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Heb je spierpijn? Houd de beugel dan juist wel in, zodat je mond eraan kan wennen.

Neem contact met ons op als er wondjes of blaren in de mond ontstaan. Wacht niet tot de volgende afspraak. Als de beugel lang niet gedragen wordt, kan deze minder gaan passen en het bereikte effect kan teruglopen.

Kun je eten met de T-appliance?

Je kunt niet eten met deze beugel. Als het lukt om te drinken met een rietje, mag dat wel. Zorg dat je de beugel gelijk na het eten weer in doet. Draag de beugel zoveel mogelijk.

Door de beugel verandert je ‘beet’ en komen de kiezen soms in eerste instantie minder goed op elkaar. Daardoor kan het lastiger worden om te eten. Dit is normaal en zullen we tijdens de behandeling met de slotjesbeugel corrigeren.

Hoe houd je de beugel schoon?

Maak de beugel met een zachte tandenborstel schoon met koud water en zeep. Als je de beugel goed afspoelt met water, proef je niets van de zeep! De beugel mag ook gepoetst worden met een milde tandpasta, zoals Elmex.

Ontstaat er witte aanslag? Leg dan de beugel een kwartier in natuurazijn, poets het daarna met een tandenborstel schoon en spoel af met water. Voor een frisse smaak kun je de beugel ook even in een bakje met mondwater of een Steradent blokje (voor kunstgebitten) leggen.

Tips

 • Draag de beugel zo veel mogelijk, des te sneller ben je er weer vanaf!
 • Houd de beugel netjes schoon.
 • Volg alle instructies goed op.
 • Laat het ons weten als er iets mis is. Wij helpen je graag. Wacht niet tot de volgende afspraak als deze nog ver weg is.
 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024