Wat doet een T-appliance?

Een blokbeugel maakt gebruik van de groei van de onderkaak en verandert de stand van de kiezen en tanden. Hierdoor groeien de boven- en ondertandbogen naar elkaar toe. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Hoe meer je de beugel draagt, hoe groter het effect.

Wat is een T-appliance?

Wanneer draag je de T-appliance?

In het begin heb je tijd nodig om aan de beugel te wennen. Het snelste resultaat krijg je als je de blokbeugel een groot deel van de dag en de gehele nacht draagt.

De beugel mag uit tijdens het eten en tandenpoetsen. Ook tijdens sporten of als je heel veel moet praten (bijvoorbeeld bij voorlezen of een spreekbeurt) mag de beugel even uit.

Wat als de T-appliance los zit?

Het is normaal dat de beugel een beetje los in de mond zit. Zo gebruik je de spieren van de onderkaak om de beugel op zijn plaats te houden. Dit geeft het gewenste effect op de groei van jouw kaken. In het begin zal het je moeite kosten om de beugel op zijn plek te houden, later gaat dat vanzelf.

Wat als de T-appliance pijn doet?

Als je begint met het dragen van de beugel kan deze een beetje spierpijn veroorzaken. Je mag hiervoor een pijnstiller nemen. Heb je spierpijn? Houd de beugel dan juist wel in, zodat je mond eraan kan wennen.

Neem contact met ons op als er wondjes of blaren in de mond ontstaan. Wacht niet tot de volgende afspraak. Als de beugel lang niet gedragen wordt, kan deze minder gaan passen en het bereikte effect kan teruglopen.

Kun je eten met de T-appliance?

Je kunt niet eten met deze beugel. Als het lukt om te drinken met een rietje, mag dat wel. Zorg dat je de beugel gelijk na het eten weer in doet. Draag de beugel zoveel mogelijk.

Door de beugel verandert je ‘beet’ en komen de kiezen soms in eerste instantie minder goed op elkaar. Daardoor kan het lastiger worden om te eten. Dit is normaal en zullen we tijdens de behandeling met de slotjesbeugel corrigeren.

Hoe houd je de beugel schoon?

Maak de beugel met een zachte tandenborstel schoon met koud water en zeep. Als je de beugel goed afspoelt met water, proef je niets van de zeep! De beugel mag ook gepoetst worden met een milde tandpasta, zoals Elmex.

Ontstaat er witte aanslag? Leg dan de beugel een kwartier in natuurazijn, poets het daarna met een tandenborstel schoon en spoel af met water. Voor een frisse smaak kun je de beugel ook even in een bakje met mondwater of een Steradent blokje (voor kunstgebitten) leggen.

Tips

 • Draag de beugel zo veel mogelijk, des te sneller ben je er weer vanaf!
 • Houd de beugel netjes schoon.
 • Volg alle instructies goed op.
 • Laat het ons weten als er iets mis is. Wij helpen je graag. Wacht niet tot de volgende afspraak als deze nog ver weg is.
 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

 • Ervaring van Gea

  Mijn zoon en dochter hebben allebei hier een beugel gehad. Allebei een prachtig resultaat! Ook zeer tevreden over de gang van zaken.

  08 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  23 september 2021

 • Beugel elastiekjes dragen

  02 september 2021

 • Een beugel plaatsen, doet het pijn?

  12 augustus 2021

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugelbehandeling

  05 augustus 2021