Wat is een herbst-beugel?

Een herbst-beugel is een vastzittende beugel die wordt gebruikt voor het corrigeren van een overbeet. De beugel bestaat uit buizen en staafjes die vastzitten aan ringen aan de kiezen in de boven- en onderkaak. Door deze constructie wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gedwongen. Door de groei van de onderkaak, komt de onderkaak naar voren en wordt zo de overbeet gecorrigeerd.

Wat is een herbst-beugel?

De afspraken

Bij de eerste afspraak plaatsen we een aantal blauwe elastieken tussen de tanden en kiezen. Door de blauwe elastieken ontstaan er kleine ruimtes tussen de kiezen voor de ringen. Deze verplaatsing veroorzaakt pijn aan de kiezen. Hiervoor mag je een pijnstiller nemen. Meestal zakt de pijn na 3 dagen weer af.

Tijdens de tweede afspraak worden de blauwe elastieken eruit gehaald, en wordt een afdruk van de boven- en onderkaak en een wasbeet gemaakt. Hierop kan de herbst-beugel in het laboratorium gemaakt worden. Na de afdruk worden nieuwe elastieken tussen de kiezen geplaatst. Daar kun je weer een beetje last van krijgen, maar waarschijnlijk niet zo erg als de eerste keer.

De derde afspraak plaatsen we de beugel. De herbst-beugel blijft gemiddeld ongeveer negen maanden in de mond aanwezig om goed zijn werk te kunnen doen. In die tijd zijn controles nodig om te controleren of de beugel goed vast zit.

Wat kan ik verwachten van de herbst-beugel?

Als de beugel net geplaatst is, is het wennen met slikken en praten. Eten met de beugel is de eerste week lastiger, maar na een week gaat dit steeds beter. De beugel kan spierpijn in de kaken geven, omdat je gedwongen wordt je onderkaak naar voren te houden. Ook je tanden en kiezen kunnen gevoelig worden. Je mag een pijnstiller nemen tegen de pijn. De beugel zit helemaal vast in de mond, vermijd daarom plakkerige dingen zoals kauwgom en toffees.

De scharnieren kunnen uit elkaar gaan als je heel ver opendoet. Mocht dit gebeuren, dan kun je de mond heel ver opendoen en als goed is krijg je het scharnier dan weer in elkaar. Probeer hier niet mee te gaan spelen.

Wat kan ik verwachten van de herbst-beugel?

Hoe houd ik de beugel netjes schoon?

Poets de beugel mee tijdens het tanden poetsen. De beugel moet weer helemaal glimmen! Zorg dat je goed rondom het metaal poetst en met een klein ragertje kun je de plekken schoonmaken waar je met de tandenborstel moeilijker bij kan. Doe dit in ieder geval elke avond.

Klachten en spoedgevallen

Als je denkt dat er iets los zit, de staafjes steken in je wangen of er is iets anders is wat niet goed zit neem dan altijd contact op met Ortho Fleur. Voor echte noodgevallen heb je een sleuteltjes meegekregen, zodat je de beugel uit elkaar kunt schroeven.

Tips

 • Houd de beugel netjes schoon.
 • Vermijd harde en plakkerige dingen met eten.
 • Als de beugel prikt of los zit neem contact op!
 • De beugel is erg wennen in het begin.
 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gedeeltelijk gesloten tijdens de zomervakantie

  24 juli 2024

 • Wat kun je eten met een beugel?

  16 juli 2024

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024