Wat is een TAD? (Temporary Anchorage Device)

Een TAD is een schroefje dat door het tandvlees in het bot wordt geschroefd. De schroef is 6-10 mm lang en wordt in de kaak geplaatst tussen de wortels van de kiezen of in het gehemelte.

Wat is een TAD? (Temporary Anchorage Device)

De TAD is verankerd in het bot en kan niet verplaatsen. Het is mogelijk om met een elastiek aan de schroef een tand in de richting van de schroef te trekken. Een andere mogelijkheid is om de schroef met een metalen draad aan een tand te verbinden, zodat deze tand niet kan verplaatsen. Vervolgens worden andere tanden en kiezen ten opzichte van deze verankerde tand naar een andere plek geduwd of getrokken.

Wat kan ik verwachten van de schroefjes?

Voor het plaatsen wordt eerst verdoofd met lokale anesthesie. De schroef wordt geplaatst met een schroevendraaier zonder dat er van tevoren een gat geboord hoeft te worden. Nadat de verdoving is uitgewerkt, kunnen de schroef(jes) in het begin wat gevoeligheid/pijn geven. Hiervoor kan een pijnstiller geslikt worden. Meestal is dit na twee dagen over.

Hoe houd ik een TAD netjes schoon?

Twee weken na plaatsing van het schroefje, wordt deze verbonden aan een kies met behulp van een ijzerdraadje en een lijmbolletje.

Hoe houd ik een TAD netjes schoon?

Zorg ervoor dat je rondom het schroefje ook zachtjes mee poetst, zodat het tandvlees niet ontstoken raakt. Probeer niet met het schroefje te spelen met je tong of vingers. Poets twee keer op een dag met een zachte tandenborstel (elektrisch of met de hand).

Waar moet ik goed op letten?

De schroef is verbonden met een metalen draad en twee lijmbolletjes aan de kies. Het lijmbolletje is dezelfde kleur als de kies waaraan deze verbonden zit. Hierdoor kan het lijken dat een stuk van de kies los zit. Indien de lijm losraakt, moet dit zo snel mogelijk vastgezet worden, omdat de kies anders de verkeerde kant op gaat verplaatsen. Wacht dus niet tot de volgende controle. In het weekend of ’s avonds kan dit wachten tot de volgende werkdag, dit is geen spoed.

Mocht je het idee hebben dat de schroef los zit, neem dan ook contact met ons op!

Het verwijderen van de schroef

Als de schroef niet meer nodig is, wordt deze er met een schroevendraaier uit gehaald. Voor het verwijderen van de schroef wordt alleen verdoofd met een verdovingszalfje. Het verwijderen van de schroef stelt weinig voor, maar je kunt het een klein beetje voelen. We geven van tevoren aan wanneer we de schroef willen verwijderen.

Tips

 • Probeer niet te spelen met het schroefje met je tong of vingers, want dan raakt de schroef los.
 • Neem contact op als de schroef of verbinding los is.
 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

 • Ervaring van Gea

  Mijn zoon en dochter hebben allebei hier een beugel gehad. Allebei een prachtig resultaat! Ook zeer tevreden over de gang van zaken.

  08 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  23 september 2021

 • Beugel elastiekjes dragen

  02 september 2021

 • Een beugel plaatsen, doet het pijn?

  12 augustus 2021

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugelbehandeling

  05 augustus 2021