Duur van de beugelbehandeling

Aan het begin van een beugelbehandeling maakt de orthodontist een schatting van de duur van de behandeling. Het is goed om aan de orthodontist te vragen, wanneer je beugel eruit mag, zodra het grootste gedeelte van de geschatte behandelduur voorbij is.

Wanneer mag mijn beugel eruit?

Welke fasen heeft een beugelbehandeling?

Een beugelbehandeling met slotjes bestaat uit een aantal fasen, waaronder: de tanden op rij zetten, bewegingen in de tandboog en finishing (eindfase).

Tegen het eind van de beugelbehandeling, staan de tanden meestal al heel recht. Toch kan de behandeling dan nog best een aantal maanden duren. Hoe bepaalt de orthodontist hoe lang de behandeling nog duurt?

Onderstaand beschrijven we kort de verschillende fasen van een beugelbehandeling met slotjes:

Beugelfase 1: De tanden op een rij zetten

Tijdens deze fase gaan de tanden staan in de vorm van de draad die door de slotjes loopt. Bij de controles wordt er steeds een iets dikkere draad door de slotjes geplaatst, zie ook “hoe werkt een slotjesbeugel’.

Wanneer mag mijn beugel eruit?

Omdat tijdens de eerste fase worden de tanden al op een rij gezet, denken patiënten vaak na deze fase daarom ook dat de behandeling al bijna klaar is. Echter zijn de twee fasen die hierop volgen heel belangrijk voor de stabiliteit van het eindresultaat.

Beugelfase 2: Bewegingen in de tandboog

In deze fase van de beugelbehandeling sluiten we bijvoorbeeld spleetjes tussen de tanden en worden kiezen beter op elkaar gezet door het dragen van elastieken. Gedurende deze fase wordt de draad niet steeds vervangen.

Beugelfase 3: Finishing (eindfase)

Tijdens de finishing (eindfase) buigt de orthodontist de draad zodanig dat de tanden beter in elkaar passen.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023