Duur van de beugelbehandeling

Aan het begin van een beugelbehandeling maakt de orthodontist een schatting van de duur van de behandeling. Het is goed om aan de orthodontist te vragen, wanneer je beugel eruit mag, zodra het grootste gedeelte van de geschatte behandelduur voorbij is.

Wanneer mag mijn beugel eruit?

Welke fasen heeft een beugelbehandeling?

Een beugelbehandeling met slotjes bestaat uit een aantal fasen, waaronder: de tanden op rij zetten, bewegingen in de tandboog en finishing (eindfase).

Tegen het eind van de beugelbehandeling, staan de tanden meestal al heel recht. Toch kan de behandeling dan nog best een aantal maanden duren. Hoe bepaalt de orthodontist hoe lang de behandeling nog duurt?

Onderstaand beschrijven we kort de verschillende fasen van een beugelbehandeling met slotjes:

Beugelfase 1: De tanden op een rij zetten

Tijdens deze fase gaan de tanden staan in de vorm van de draad die door de slotjes loopt. Bij de controles wordt er steeds een iets dikkere draad door de slotjes geplaatst, zie ook “hoe werkt een slotjesbeugel’.

Wanneer mag mijn beugel eruit?

Omdat tijdens de eerste fase worden de tanden al op een rij gezet, denken patiënten vaak na deze fase daarom ook dat de behandeling al bijna klaar is. Echter zijn de twee fasen die hierop volgen heel belangrijk voor de stabiliteit van het eindresultaat.

Beugelfase 2: Bewegingen in de tandboog

In deze fase van de beugelbehandeling sluiten we bijvoorbeeld spleetjes tussen de tanden en worden kiezen beter op elkaar gezet door het dragen van elastieken. Gedurende deze fase wordt de draad niet steeds vervangen.

Beugelfase 3: Finishing (eindfase)

Tijdens de finishing (eindfase) buigt de orthodontist de draad zodanig dat de tanden beter in elkaar passen.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022