Wanneer mag de beugel eruit?

De verschillende fasen van een beugelbehandeling

Tegen het eind van de beugelbehandeling, staan de tanden meestal al heel recht. Toch kan de behandeling dan nog best een aantal maanden duren. Hoe bepaalt de orthodontist hoe lang de behandeling nog duurt?

Een orthodontische behandeling met slotjes bestaat uit een aantal fasen:

Fase 1: De tanden op een rij zetten

Tijdens deze fase gaan de tanden staan in de vorm van de draad die door de slotjes loopt. Bij de controles wordt er steeds een iets dikkere draad door de slotjes geplaatst, zie ook “hoe werkt een slotjesbeugel’.

Fase 2: Bewegingen in de tandboog

Bijvoorbeeld sluiten van spleetjes tussen de tanden of de kiezen beter op elkaar zetten door het dragen van elastieken. Tijdens deze fase wordt de draad niet steeds vervangen.

Fase 3: Finishing

De orthodontist buigt de draad zodanig dat de tanden beter in elkaar passen.

Tijdens de eerste fase worden de tanden al op een rij gezet. Vaak denken patiënten na deze fase daarom ook dat de behandeling al bijna klaar is. Echter de twee fasen die hierop volgen zijn heel belangrijk voor de stabiliteit van het eindresultaat.

Duur van de beugelbehandeling

Aan het begin van de behandeling maakt de orthodontist een schatting van de duur van de behandeling. Het is goed om aan de orthodontist te vragen, hoe lang de behandeling nog duurt, wanneer het grootste gedeelte van de geschatte behandelduur voorbij is.