Doet een beugel plaatsen pijn?

Veel patiënten vinden het krijgen van een beugel spannend. De meest gestelde vraag is dan ook: Doet het pijn? Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Pas een paar uur nadat de beugel is geplaatst worden de tanden gevoelig.

Hoe plaatst de orthodontist een slotjesbeugel?

De voorbereiding

Voor het plaatsen van een slotjesbeugel wordt eerst een afzuiger in de mond geplaatst die ook de wangen aan de kant houdt. Dit kan een beetje oncomfortabel aanvoelen. Daarna worden de tanden schoongemaakt en voorbereid op het plaatsen van de slotjes.

Afzuiger die ook de wangen aan de kant houdt

Bron foto: OrthoEssentials

Het plaatsen van de slotjes

De slotjes worden op de tanden en kiezen geplakt met behulp van een speciale lijm. Deze lijm wordt uitgehard met een lamp. Dit moet allemaal heel precies gebeuren en daarom duurt deze afspraak ook langer. Daarna wordt de draad in de slotjes geplaatst. Dit hele proces is pijnloos.

Pijn na het plaatsen van een beugel

Pas een paar uur nadat de beugel geplaatst is worden de tanden pijnlijk/gevoelig. Wanneer een tand gaat verplaatsen, vindt er namelijk een ontstekingsreactie plaats waarbij aan de ene kant van de tand bot moet worden aangemaakt en aan de andere kant bot moet worden afgebroken. Wanneer dit proces heeft plaatsgevonden, en de tand op de nieuwe positie staat, zal de gevoeligheid/pijn over gaan.

Zodra er weer druk op de tand wordt uitgevoerd, begint dit proces opnieuw. Meestal duurt het een dag of 3-4 totdat de tanden weer normaal aanvoelen. Tegen de pijn kan paracetamol geslikt worden. Als de tanden erg gevoelig zijn tijdens het eten, kun je het beste tijdelijk wat zachter voedsel eten (zie ook ons blogartikel 'Wat kun je wel en niet eten met een beugel?').

Echter verschilt de pijn of gevoeligheid die patiënten ervaren door de beugel heel erg van persoon tot persoon. Zo zijn er patiënten die echt bijna niets voelen van de beugel, maar ook patiënten die na elke controle hun dieet erop aanpassen.

Een beugel plaatsen blijft spannend

De afspraak om de beugel te plaatsen blijft natuurlijk voor veel patiënten nog steeds spannend. Het is daarom goed om aan te geven als je gespannen bent voor een afspraak en waar je het meest tegen op ziet. De orthodontist en het team kunnen je dan meestal gerust stellen.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023