Een los slotje van je beugel

Het kan vervelend zijn als een slotje van je beugel loskomt, vooral als je hierdoor een extra bezoek aan de orthodontist moet plannen. Maar hoe komt het eigenlijk dat een slotje los raakt, en wat kun je doen om dit te voorkomen?

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over de oorzaken van een los slotje, hoe je voorkomt dat dit de duur van je behandeling verlengt, en wat je moet doen als je slotje toch los zit. Hieronder vind je de verschillende onderwerpen die in dit artikel behandeld worden:

Oorzaken van een los slotje van je beugel

Een slotjesbeugel is ontworpen om stevig vast te zitten, maar in sommige situaties kan een slotje loskomen. Dit is natuurlijk vervelend, omdat een los slotje de voortgang van je orthodontische behandeling kan vertragen. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een los slotje? Hier bespreken we zes factoren die een rol kunnen spelen.

6 oorzaken van een los slotje

Hieronder staan de zes meest voorkomende oorzaken voor het losraken van een slotje van je beugel:

1. Op iets hards bijten

Een van de meest voorkomende oorzaken van een los slotje is bijten op iets hards. Zelfs als je beugel stevig vastzit, kan het kauwen op harde voedingsmiddelen zoals nootjes, snoepjes of harde stukjes brood ervoor zorgen dat een slotje loskomt. Vermijd daarom harde voedingsmiddelen en kies bij voorkeur beugelvriendelijke snacks die je slotjes minder belasten.

2. Slotje geplakt op een tand met een vulling of kroon

Soms moet een slotje worden geplaatst op een tand die een vulling of een kroon heeft. De lijm die voor slotjes wordt gebruikt, hecht minder goed op een vulling of kroon dan op natuurlijke tandoppervlakken. Gelukkig kan de orthodontist maatregelen treffen om deze hechting te verbeteren, zoals een specifieke voorbehandeling van het oppervlak.

3. Slotje op een melktand

Wanneer een slotje op een melktand wordt geplaatst, kan het minder stevig vastzitten omdat het glazuur van melktanden anders is dan dat van blijvende tanden. Dit kan ervoor zorgen dat het slotje sneller loskomt. Als er slotjes op melktanden nodig zijn, kan de orthodontist extra voorzorgsmaatregelen treffen om de hechting te versterken.

4. Per ongeluk op het slotje bijten

Als een slotje is geplaatst op een positie waar een tand of kies er tegenaan komt bij het bijten, is de kans groter dat het slotje loskomt. Bij Ortho Fleur kunnen tijdelijke blauwe lijmbolletjes worden aangebracht op bepaalde kiezen. Deze zorgen ervoor dat je tanden op een veilige manier dicht kunnen bijten zonder druk uit te oefenen op de slotjes.

5. Niet goed gedroogde tand tijdens het plakken

Voor een goede hechting moeten de tanden droog en schoon zijn op het moment dat de slotjes worden geplaatst. Daarom houdt de orthodontist de wangen en tong van de tanden weg en zuigt speeksel af tijdens het plaatsen. Als er toch speeksel op de tand komt, kan de hechting zwakker zijn, wat het risico op een los slotje vergroot.

6. Nagelbijten of kauwen op pennen

Het bijten op niet-eetbare voorwerpen zoals nagels of pennen kan de slotjes ook losmaken. Deze gewoontes kunnen niet alleen de beugel beschadigen, maar ook de tanden zelf. Probeer dit soort gedragingen te vermijden om schade aan je beugel te voorkomen.

Hoe voorkom je vertraging van de beugelbehandeling?

Een los slotje kan ervoor zorgen dat je tanden zich terug beginnen te verplaatsen, waardoor de totale duur van je beugelbehandeling langer kan worden. Het is daarom verstandig om elke avond even snel te controleren of al je slotjes nog goed vastzitten. Zo voorkom je dat een los slotje ongemerkt blijft en het behandelproces onnodig vertraagt.

Wat moet je doen als er een slotje los zit?

Als je merkt dat er een slotje loszit, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Neem zo spoedig mogelijk contact op met je orthodontist om een afspraak te maken. Ook als je al een controle gepland hebt in de nabije toekomst, is het slim om dit te melden aan de praktijk. Zo kan de orthodontist ervoor zorgen dat er voldoende tijd is om het slotje te repareren. Bekijk in de tussentijd onderstaande video voor meer informatie over wat je zelf kunt doen:

Maak een afspraak

Ben je patiënt bij Ortho Fleur en heb je een los slotje? Neem dan snel contact op om je behandeling niet te vertragen. Klik op de onderstaande knop om direct een afspraak te maken:

Maak een afspraak

  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Wat te doen bij een los slotje van je beugel?

    12 november 2024

  • Hoe lang duurt een beugelbehandeling?

    18 september 2024

  • Hoe werkt een slotjesbeugel?

    01 augustus 2024

  • Wat kun je eten met een beugel?

    16 juli 2024