Oorzaken van een los slotje van je beugel

Wanneer een slotjesbeugel geplaatst wordt, kan er wel eens een slotje los komen. Dit is natuurlijk frustrerend, want opnieuw naar de praktijk komen kost tijd. Maar hoe komt het nou dat een slotje los komt?

6 oorzaken van een los slotje

Hieronder vind je 6 mogelijke oorzaken van een los slotje:

1. Op iets hard bijten

Je hebt op iets hards gebeten. Ook al zit het slotje helemaal goed, bij het eten van heel hard voedsel zoals nootjes, pinda, dropjes, toffees etc. kunnen de slotjes loskomen.

2. Slotje is geplakt op een tand met vulling of kroon

Het slotje wordt geplakt op een tand waar een vulling of een kroon op zit. De lijm waarmee het slotje op de tand wordt geplakt, hecht minder goed op een vulling of op een kroon. Gelukkig is het wel mogelijk deze hechting te verbeteren, door de vulling of kroon op een andere manier voor te behandelen.

3. Slotje is geplakt op een melktand

Het slotje wordt geplakt op een melktand. Soms is het nodig om een slotje te plakken op melkelementen. Het glazuur van melktanden is anders dan van volwassen tanden, waardoor het slotje minder goed blijft zitten.

4. Op het slotje bijten

Je bijt op het slotje bij het dicht bijten. Wanneer het slotje op een plek moet worden geplaatst, dat een kies of tand tegen het slotje aan komt, bij het dicht bijten, is de kans dat dit slotje los komt groter. Bij Ortho Fleur worden er dan blauwe bolletjes lijm tijdelijk op de kiezen gezet, zodat daar op dicht gebeten wordt en niet op het slotje.

5. Slotje geplakt op een niet droge tand

De tand was niet goed droog toen het slotje werd geplakt. Bij het plaatsen van de slotjes, moeten de tanden helemaal schoon en droog zijn. Daarom worden de wangen en de tong van de tanden weggehouden en het speeksel weggezogen, tijdens het plaatsen van de slotjes. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te liggen tijdens het plaatsen van de slotjes, zodat er geen speeksel bij de tanden komt.

6. Bijten op nagels of pennen

Het bijten op pennen of nagels kan er ook voor zorgen dat een slotje los raakt.

Voorkom vertraging van de beugelbehandeling

Het is belangrijk om elke avond te controleren of alle slotjes nog vast zitten. Wanneer een slotje los zit en dit wordt niet opgemerkt, kan de tand weer gaan verplaatsen. Zeker tegen het eind van de behandeling, zorgt dit voor vertraging van de behandeling.

Wat moet je doen als er een slotje los zit?

Als een slotje loskomt is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk om een afspraak te maken. Ook als er al op korte termijn een controle gepland staat, is het belangrijk om de orthodontist op de hoogte te stellen van het losse slotje, zodat meer tijd vrijgemaakt kan worden om weer een slotje te plakken. Bekijk ondertussen het onderstaande filmpje:

Maak een afspraak

Ben je patiënt bij Ortho Fleur en zit er een slotje los? Klik op de onderstaande knop om een afspraak te maken.

Maak een afspraak

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gedeeltelijk gesloten tijdens de zomervakantie

  24 juli 2024

 • Wat kun je eten met een beugel?

  16 juli 2024

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024