Rechtzetten van de tanden met een slotjesbeugel (vaste apperatuur)

Heel vaak hoor je mensen zeggen: “De orthodontist heeft mijn beugel weer strak aangedraaid.” Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe zorgen die metalen slotjes er nou voor dat de tanden recht gaan staan?

Slotje (bracket): een klein metalen handvat

Een slotje, ook wel bracket genoemd, is een soort handvat wat op de tand wordt geplakt. In het slotje van een slotjesbeugel zit een rechthoekige horizontale gleuf. Hierin kan een metalen draad worden bevestigd. Bij sommige slotjes wordt deze draad bevestigd door een elastiekje en bij andere slotjes met behulp van een metalen klepje wat aan het slotje vastzit. Lees hierover meer in ons blogartikel:'Elastiekjes in combinatie met een slotjesbeugel'.

Voor elke tand in het gebit is er een ander slotje. Het slotje moet precies op de goede plek op de tand geplaatst worden.

Voorbeeld van een slotje voor een slotjesbeugel

Verschillende draden voor een slotjesbeugel

Dunne flexibele draad

Nadat de slotjesbeugel geplaatst is, wordt er een hele dunne flexibele draad door de slotjes heen gedaan. Doordat de tanden aan het begin van de behandeling vaak nogal scheef staan, lijkt het net alsof de slotjes zelf ook scheef zitten. De dunne flexibele draad, zorgt ervoor dat de tanden en de slotjes steeds meer op een lijn komen te staan.

Bij de eerste controles wordt er steeds een wat dikkere, flexibele draad door de slotjes geplaatst. Het rechthoekige slot wordt bij elke dikkere draad steeds verder opgevuld.

Stevige draad

Als de tanden helemaal op een lijn staan, wordt er een stevige draad door de slotjes geplaatst. Over deze draad kunnen de tanden schuiven, om bijvoorbeeld spleetjes tussen de tanden weg te werken.

Een slotjesbeugel is vergelijkbaar met een trein die over de rails rijdt. De slotjes met de draad vormen de treinrails en de tanden de trein. Met behulp van elastieken of veren kunnen de tanden de gewenste kant op bewogen worden.

Voorbeeld van een slotje

De slotjesbeugel oefent kleine krachten op de tanden uit

De draad samen met de slotjes, zorgen ervoor dat er kleine krachten op de tanden worden uitgeoefend, zodat de tanden zich gaan verplaatsen door het bot. Hiervoor is maar weinig kracht nodig. Tanden hebben tijd nodig om te verplaatsen door bot.

Het lichaam moet aan de ene kant van de tand bot aanmaken en aan de andere kant van de tand moet bot worden afgebroken. Het heeft daarom ook geen zin, om heel veel kracht uit te oefenen, want daardoor bewegen de tanden niet sneller. Daarom vergt een beugelbehandeling best veel geduld.

Lees meer over slotjes

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023

 • Hoe zorg je ervoor dat je beugel er sneller uit mag?

  15 december 2022

 • Beugel op latere leeftijd

  17 november 2022

 • Verschil tussen metalen slotjes en witte slotjes

  20 oktober 2022