Hoe werkt een slotjesbeugel?

Rechtzetten van de tanden met vaste apparatuur

Heel vaak hoor je mensen zeggen: “De orthodontist heeft mijn beugel weer strak aangedraaid.” Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe zorgen die metalen dingetjes er nou voor dat de tanden recht gaan staan?

Bracket: een klein metalen handvat

Een slotje, ook wel bracket genoemd, is een soort handvat wat op de tand wordt geplakt. In het slotje zit een rechthoekige horizontale gleuf. Hierin kan een metalen draad worden bevestigd. Bij sommige slotjes wordt deze draad bevestigd door een elastiekje en bij andere slotjes met behulp van een metalen klepje wat aan het slotje vastzit. Voor elke tand in het gebit is er een ander slotje. Het slotje moet precies op de goede plek op de tand geplaatst worden.

Voorbeeld van een slotje

Dunne flexibele draad

Nadat de beugel geplaatst is, wordt er een hele dunne flexibele draad door de slotjes heen gedaan. Doordat de tanden aan het begin van de behandeling vaak nogal scheef staan, lijkt het net alsof de slotjes zelf ook scheef zitten. De dunne flexibele draad, zorgt ervoor dat de tanden en de slotjes steeds meer op een lijn komen te staan. Bij de eerste controles wordt er steeds een wat dikkere, flexibele draad door de slotjes geplaatst. Het rechthoekige slot wordt bij elke dikkere draad steeds verder opgevuld.

Stevige draad

Als de tanden helemaal op een lijn staan, wordt er een stevige draad door de slotjes geplaatst. Over deze draad kunnen de tanden schuiven, om bijvoorbeeld spleetjes tussen de tanden weg te werken. Een slotjesbeugel is vergelijkbaar met een trein die over de rails rijdt. De slotjes met de draad vormen de treinrails en de tanden de trein. Met behulp van elastieken of veren kunnen de tanden de gewenste kant op bewogen worden.

Voorbeeld van een slotje

De draad samen met de slotjes, zorgen ervoor dat er kleine krachten op de tanden worden uitgeoefend, zodat de tanden zich gaan verplaatsen door het bot. Hiervoor is maar weinig kracht nodig. Tanden hebben tijd nodig om te verplaatsen door bot. Het lichaam moet aan de ene kant van de tand bot aanmaken en aan de andere kant van de tand moet bot worden afgebroken. Het heeft daarom ook geen zin, om heel veel kracht uit te oefenen, want daardoor bewegen de tanden niet sneller. Daarom vergt een beugelbehandeling best veel geduld.

Lees meer over slotjes