Rechtzetten van de tanden met een slotjesbeugel (vaste apperatuur)

Heel vaak hoor je mensen zeggen: “De orthodontist heeft mijn beugel weer strak aangedraaid.” Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe zorgen die metalen slotjes er nou voor dat de tanden recht gaan staan?

In dit artikel

In dit artikel beantwoord Ortho Fleur de werking van een slotjesbeugel. Klik op een van de onderstaande vragen om direct meer te lezen over:

Slotje (bracket): een klein metalen handvat

Een slotje, ook wel bracket genoemd, is een soort handvat wat op de tand wordt geplakt. In het slotje van een slotjesbeugel zit een rechthoekige horizontale gleuf. Hierin kan een metalen draad worden bevestigd. Bij sommige slotjes wordt deze draad bevestigd door een elastiekje en bij andere slotjes met behulp van een metalen klepje wat aan het slotje vastzit. Lees hierover meer in ons blogartikel:'Elastiekjes in combinatie met een slotjesbeugel'.

Voor elke tand in het gebit is er een ander slotje. Het slotje moet precies op de goede plek op de tand geplaatst worden.

Voorbeeld van een slotje voor een slotjesbeugel

Verschillende draden voor een slotjesbeugel

Dunne flexibele draad

Nadat de slotjesbeugel geplaatst is, wordt er een hele dunne flexibele draad door de slotjes heen gedaan. Doordat de tanden aan het begin van de behandeling vaak nogal scheef staan, lijkt het net alsof de slotjes zelf ook scheef zitten. De dunne flexibele draad, zorgt ervoor dat de tanden en de slotjes steeds meer op een lijn komen te staan.

Bij de eerste controles wordt er steeds een wat dikkere, flexibele draad door de slotjes geplaatst. Het rechthoekige slot wordt bij elke dikkere draad steeds verder opgevuld.

Stevige draad

Als de tanden helemaal op een lijn staan, wordt er een stevige draad door de slotjes geplaatst. Over deze draad kunnen de tanden schuiven, om bijvoorbeeld spleetjes tussen de tanden weg te werken.

Een slotjesbeugel is vergelijkbaar met een trein die over de rails rijdt. De slotjes met de draad vormen de treinrails en de tanden de trein. Met behulp van elastieken of veren kunnen de tanden de gewenste kant op bewogen worden.

Voorbeeld van een slotje

De slotjesbeugel oefent kleine krachten op de tanden uit

De draad samen met de slotjes, zorgen ervoor dat er kleine krachten op de tanden worden uitgeoefend, zodat de tanden zich gaan verplaatsen door het bot. Hiervoor is maar weinig kracht nodig. Tanden hebben tijd nodig om te verplaatsen door bot.

Het lichaam moet aan de ene kant van de tand bot aanmaken en aan de andere kant van de tand moet bot worden afgebroken. Het heeft daarom ook geen zin, om heel veel kracht uit te oefenen, want daardoor bewegen de tanden niet sneller. Daarom vergt een beugelbehandeling best veel geduld.

Lees meer over slotjes

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024