Waarom moeten er bij een beugelbehandeling elastiekjes gedragen worden?

De slotjes in combinatie met de draden zorgen ervoor dat de tanden netjes op een rij komen te staan (zie ook onze blog over slotjesbeugels). Zo ontstaan twee mooie tandbogen. Echter passen ze dat nog niet altijd goed in elkaar. Daarom zijn elastiekjes nodig, om de kiezen netjes in elkaar te passen.

Hoe lang moeten elastiekjes gedragen worden bij een beugelbehandeling?

Echter werken elastiekjes alleen als ze goed gedragen worden. Als de orthodontist zegt dat ze 24 uur gedragen moeten worden, is het belangrijk dat dit ook gebeurt. Als een patiënt de elastiekjes bijvoorbeeld maar 6 uur per dag draagt, betekent dat dat ze 18 uren niet gedragen worden. In deze 18 uren dat de elastiekjes niet worden gedragen, gaan de tanden weer terug naar de oude positie, met als resultaat dat er geen verbetering optreedt.

Het is daarom belangrijk de elastiekjes consequent 24 uur te dragen. Bij het tandenpoetsen moeten de elastiekjes uit en het is goed ze daarna ook te vervangen. De rek van de elastiekjes gaat er bij het dragen uit.

Benieuwd hoe de elastiekjes hun werk doen? Bekijk hieronder het filmpje over de werking van elastiekjes in combinatie met een slotjesbeugel.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023