Waarom moeten er elastieken gedragen worden?

Over elastieken in combinatie met een slotjesbeugel

De meeste kinderen met een slotjesbeugel moeten op een moment in de behandeling zelf elastieken dragen. Deze elastieken bevestigen ze zelf aan de slotjesbeugel. Waarom moet dat? En hoe lang moeten de elastieken gedragen worden?

De slotjes in combinatie met de draden zorgen ervoor dat de tanden netjes op een rij komen te staan (zie ook onze blog over slotjesbeugels). Zo ontstaan twee mooie tandbogen. Echter passen ze dat nog niet altijd goed in elkaar. Daarom zijn elastieken nodig, om de kiezen netjes in elkaar te passen.

24 Uur per dag

Echter werken elastieken alleen als ze goed gedragen worden. Als de orthodontist zegt dat ze 24 uur gedragen moeten worden, is het belangrijk dat dit ook gebeurt. Als een patiënt de elastieken bijvoorbeeld 6 uur per dag draagt, betekent dat dat ze 18 uren niet gedragen worden. In deze 18 uren dat de elastieken niet worden gedragen, gaan de tanden weer terug naar de oude positie, met als resultaat dat er geen verbetering optreedt.

Het is daarom belangrijk de elastieken consequent 24 uur te dragen. Bij het tandenpoetsen moeten ze uit en het is goed ze daarna ook te vervangen. De rek van de elastieken gaat er bij het dragen uit.

Bekijk het filmpje

Benieuwd hoe de elastieken hun werk doen? Klik op de onderstaande knop en bekijk het filmpje over de werking van elastieken in combinatie met een slotjesbeugel

Bekijk het filmpje