Let op

Ga niet zelf experimenteren met de elastieken!

Hoe werken beugel elastieken?

De assistente heeft uitgelegd en voorgedaan hoe je de elastiekjes aan de slotjesbeugel moet dragen, maar als je dan thuis komt, ben je soms vergeten aan welke haakjes dit elastiek moest. En waar is dit ook alweer voor? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten elastieken die worden gebruikt in orthodontische behandelingen en hun specifieke toepassingen. We bieden ook nuttige tips om je te helpen herinneren hoe je ze moet dragen en hoe je het meeste uit je orthodontische behandeling kunt halen.

In dit artikel

In dit artikel geeft Ortho Fleur een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten beugel elastieken en hoe je deze moet gebruiken. Klik op een van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen over:

Klasse II elastiekjes

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak en het haakje van de onderste 1e grote kies. Deze elastieken worden gebruikt om de kiezen beter in elkaar te laten passen bij een overbeet, waarbij de bovenkaak te ver naar voren staat ten opzichte van de onderkaak. Het dragen van Klasse II elastieken helpt om de bovenkaak naar achteren te trekken en de onderkaak naar voren te brengen, waardoor een betere occlusie (het contact tussen de tanden van de boven- en onderkaak) wordt bereikt.

Klasse II beugel elastiekjes

Klasse III elastiekjes

Deze beugel elastiekjes worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de onderkaak en aan het haakje van de 1e grote kies in de bovenkaak. Deze elastieken worden gebruikt bij een onderbeet, waarbij de onderkaak te ver naar voren staat ten opzichte van de bovenkaak. Het doel van Klasse III elastieken is om de onderkaak naar achteren en de bovenkaak naar voren te trekken, waardoor een betere uitlijning van de kaken en een verbeterde beet wordt bereikt.

Klasse III beugel elastiekjes

Kleine driehoeken

Deze beugel elastiekjes worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak, de hoektand in de onderkaak en de eerste kleine kies achter de hoektand in de onderkaak. Zo vormt het een kleine driehoek. Deze elastieken zorgen ervoor dat de tanden en kleine kiezen van de onder- en bovenkaak meer naar elkaar toe komen. Ze worden vaak gebruikt om de beet in de zijdelingse delen van de mond te verbeteren en de uitlijning van de tanden te corrigeren.

Beugel elastieken: kleine driehoeken

Grote driehoeken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de hoektand in de bovenkaak, de 1e kleine kies in de onderkaak en de 1e grote kies in de onderkaak. Dit vormt als het ware een grote driehoek. Deze elastieken zorgen ervoor dat zowel de kiezen beter in elkaar passen en ook de overbeet vermindert. Ze helpen bij het verbeteren van de verticale uitlijning van de kaken en kunnen ook worden gebruikt om de beet te corrigeren in gevallen van complexe tandverplaatsingen.

Beugel elastieken: grote driehoeken

Kruisbeetelastieken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de binnenkant van de bovenkies en aan de buitenkant van de onderkies. Ze worden gebruikt om een kruisbeet op te heffen, waarbij de bovenste tanden binnen de onderste tanden vallen bij het bijten. Kruisbeetelastieken helpen om de bovenste en onderste tanden correct uit te lijnen, zodat de tanden beter in elkaar passen en een normale beet wordt hersteld.

Beugel elastieken: kruisbeetelastieken

Wat te doen als je niet meer weet hoe de elastiekjes gedragen moeten worden?

Er zijn nog veel meer manieren om de elastieken toe te passen, maar dit zijn de meest gebruikte elastieken. Als je niet meer weet hoe de elastiekjes gedragen moeten worden, neem dan contact met ons op. We leggen het graag uit! Wacht niet tot de volgende controle.

Als je de elastieken op de verkeerde manier draagt, of elastiekjes draagt terwijl de orthodontist nog niet heeft aangegeven dat het nodig is, of als je elastiekjes niet draagt terwijl het wel moet, kan dit ervoor zorgen dat de behandeling langer duurt of helemaal fout gaat. Dus niet experimenteren!

Tip voor thuis

Maak direct als je thuis komt een foto van hoe de elastieken zitten, zodat je nog eens terug kan kijken als je het vergeten bent. Mochten de elastieken op zijn en je hebt nieuwe nodig, kun je contact met ons opnemen en kunnen wij de elastieken opsturen of kun je deze ophalen. Laat dan ook weten welke elastieken je hebt.

Tip voor het gebruik van beugel elastiekjes

Extra tips voor het dragen van elastieken

Het consistent dragen van elastieken is cruciaal voor een succesvolle orthodontische behandeling. Hier zijn enkele extra tips om het dragen van elastieken gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat je behandeling effectief is:

  • Volg de instructies van je orthodontist
    Zorg ervoor dat je precies weet hoe je de elastieken moet dragen en volg de instructies nauwkeurig op.
  • Draag je elastieken altijd
    Probeer je elastieken zoveel mogelijk te dragen, behalve tijdens het eten en tandenpoetsen.
  • Vervang elastieken regelmatig
    Elastieken verliezen na verloop van tijd hun spanning, dus zorg ervoor dat je ze regelmatig vervangt volgens de aanwijzingen van je orthodontist.
  • Gebruik hulpmiddelen
    Gebruik een spiegel of vraag om hulp als je moeite hebt met het bevestigen van de elastieken. Sommige patiënten vinden het handig om een kleine haak of pincet te gebruiken om de elastieken te plaatsen.
  • Wees geduldig
    Het kan even duren voordat je gewend bent aan het dragen van elastieken. Blijf geduldig en houd je aan de aanbevelingen van je orthodontist voor de beste resultaten.
  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Gedeeltelijk gesloten tijdens de zomervakantie

    24 juli 2024

  • Wat kun je eten met een beugel?

    16 juli 2024

  • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

    11 juni 2024

  • Voordelen en nadelen van Invisalign

    07 mei 2024