De meest voorkomende elastiekjes

De assistente heeft uitgelegd en voorgedaan hoe je de elastiekjes aan de beugel moet dragen, maar als je dan thuis komt ben je soms vergeten aan welke haakjes dit elastiek moest. En waar is dit ook alweer voor? Daarom hier een overzicht van onze meest gebruikte elastieken.

Let op

Ga niet zelf experimenteren met de elastieken!

Klasse II elastiekjes

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak en het haakje van de onderste 1e grote kies. Deze worden gebruikt om de kiezen beter in elkaar te zetten als er sprake is van een overbeet.

Klasse II beugel elastiekjes

Klasse III elastiekjes

Deze beugel elastiekjes worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de onderkaak en aan het haakje van de 1e grote kies in de bovenkaak. Dit is als er sprake is van een onderbeet.

Klasse III beugel elastiekjes

Kleine driehoeken

Deze beugel elastiekjes worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak, de hoektand in de onderkaak en de eerste kleine kies achter de hoektand in de onderkaak. Zo vormt het een kleine driehoek. Deze stiekjes zorgen ervoor dat de tanden en kleine kiezen van de onder- en bovenkaak meer naar elkaar toe komen.

Beugel elastieken: kleine driehoeken

Grote driehoeken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de hoektand in de bovenkaak, de 1e kleine kies in de onderkaak en de 1e grote kies in de onderkaak. Dit vormt als het ware een grote driehoek. Dit zorgt ervoor dat zowel de kiezen beter in elkaar komen en ook de overbeet minder wordt.

Beugel elastieken: grote driehoeken

Kruisbeetelastieken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de binnenkant van de bovenkies en aan de buitenkant van de onderkies. Deze worden gebruikt om een kruisbeet op te heffen.

Beugel elastieken: kruisbeetelastieken

Weet je niet meer hoe de elastiekjes gedragen moeten worden?

Er zijn nog veel meer manieren om de elastieken toe te passen, maar dit zijn de meest gebruikte elastieken. Als je niet meer weet hoe de elastiekjes gedragen moeten worden, neem dan contact met ons op. We leggen het graag uit! Wacht niet tot de volgende controle.

Als je de elastieken op de verkeerde manier draagt of elastiekjes draagt terwijl de orthodontist nog niet gezegd heeft of elastieken niet draagt terwijl het wel moet, kan dit juist ervoor zorgen dat de behandeling langer duurt of helemaal fout gaat. Dus niet experimenteren!

Tip

Maak direct als je thuis komt een foto van hoe de elastieken zitten, zodat je nog eens terug kan kijken als je het vergeten bent. Mochten de elastieken op zijn en je hebt nieuwe nodig kun je contact met ons op nemen en kunnen wij de elastieken opsturen of kan je deze ophalen. Laat dan ook weten welke elastieken je hebt.

Tip voor het gebruik van beugel elastiekjes

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022