Hoe worden beugel elastieken gebruikt?

De meest voorkomende elastieken

Tijdens de vaste slotjesbeugel moeten er vaak ook nog elastieken gedragen worden aan de beugel. De assistente heeft dit uitgelegd en voorgedaan, maar als je dan thuis komt ben je soms vergeten aan welke haakjes dit elastiek moest. En waar is dit ook alweer voor? Daarom hier een overzicht van onze meest gebruikte elastieken.

Let op: ga niet zelf experimenteren met de elastieken!

Klasse II elastieken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak en het haakje van de onderste 1e grote kies. Deze worden gebruikt om de kiezen beter in elkaar te zetten als er sprake is van een overbeet.

Hoe worden beugel elastieken gebruikt?

Klasse III elastieken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de onderkaak en aan het haakje van de 1e grote kies in de bovenkaak. Dit is als er sprake is van een onderbeet.

Hoe worden beugel elastieken gebruikt?

Kleine driehoeken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak, de hoektand in de onderkaak en de eerste kleine kies achter de hoektand in de onderkaak. Zo vormt het een kleine driehoek. Deze stiekjes zorgen ervoor dat de tanden en kleine kiezen van de onder- en bovenkaak meer naar elkaar toe komen.

Hoe worden beugel elastieken gebruikt?

Grote driehoeken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de hoektand in de bovenkaak, de 1e kleine kies in de onderkaak en de 1e grote kies in de onderkaak. Dit vormt als het ware een grote driehoek. Dit zorgt ervoor dat zowel de kiezen beter in elkaar komen en ook de overbeet minder wordt.

Hoe worden beugel elastieken gebruikt?

Kruisbeetelastieken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de binnenkant van de bovenkies en aan de buitenkant van de onderkies. Deze worden gebruikt om een kruisbeet op te heffen.

Hoe worden beugel elastieken gebruikt?

Weet je niet meer hoe de elastieken gedragen moeten worden?

Er zijn nog veel meer manieren om de elastieken toe te passen, maar dit zijn de meest gebruikte elastieken. Als je niet meer weet hoe de elastieken gedragen moeten worden, neem dan contact met ons op. We leggen het graag uit! Wacht niet tot de volgende controle. Als je de elastieken op de verkeerde manier draagt of elastieken draagt terwijl de orthodontist nog niet gezegd heeft of elastieken niet draagt terwijl het wel moet, kan dit juist ervoor zorgen dat de behandeling langer duurt of helemaal fout gaat. Dus niet experimenteren!

Tip: maak direct als je thuis komt een foto van hoe de elastieken zitten, zodat je nog eens terug kan kijken als je het vergeten bent. Mochten de elastieken op zijn en je hebt nieuwe nodig kun je contact met ons op nemen en kunnen wij de elastieken opsturen of kan je deze ophalen. Laat dan ook weten welke elastieken je hebt.

Hoe worden beugel elastieken gebruikt?