Let op

Ga niet zelf experimenteren met de elastieken!

De meest voorkomende elastiekjes

De assistente heeft uitgelegd en voorgedaan hoe je de elastiekjes aan de de slotjesbeugel moet dragen, maar als je dan thuis komt ben je soms vergeten aan welke haakjes dit elastiek moest. En waar is dit ook alweer voor?

In dit artikel

In dit artikel geeft Ortho Fleur een overzicht van de meest gebruikte elastieken. Klik op een van de onderstaande vragen om direct meer te lezen over:

Klasse II elastiekjes

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak en het haakje van de onderste 1e grote kies. Deze worden gebruikt om de kiezen beter in elkaar te zetten als er sprake is van een overbeet.

Klasse II beugel elastiekjes

Klasse III elastiekjes

Deze beugel elastiekjes worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de onderkaak en aan het haakje van de 1e grote kies in de bovenkaak. Dit is als er sprake is van een onderbeet.

Klasse III beugel elastiekjes

Kleine driehoeken

Deze beugel elastiekjes worden bevestigd aan het haakje van de hoektand in de bovenkaak, de hoektand in de onderkaak en de eerste kleine kies achter de hoektand in de onderkaak. Zo vormt het een kleine driehoek. Deze stiekjes zorgen ervoor dat de tanden en kleine kiezen van de onder- en bovenkaak meer naar elkaar toe komen.

Beugel elastieken: kleine driehoeken

Grote driehoeken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de hoektand in de bovenkaak, de 1e kleine kies in de onderkaak en de 1e grote kies in de onderkaak. Dit vormt als het ware een grote driehoek. Dit zorgt ervoor dat zowel de kiezen beter in elkaar komen en ook de overbeet minder wordt.

Beugel elastieken: grote driehoeken

Kruisbeetelastieken

Deze beugel elastieken worden bevestigd aan de binnenkant van de bovenkies en aan de buitenkant van de onderkies. Deze worden gebruikt om een kruisbeet op te heffen.

Beugel elastieken: kruisbeetelastieken

Weet je niet meer hoe de elastiekjes gedragen moeten worden?

Er zijn nog veel meer manieren om de elastieken toe te passen, maar dit zijn de meest gebruikte elastieken. Als je niet meer weet hoe de elastiekjes gedragen moeten worden, neem dan contact met ons op. We leggen het graag uit! Wacht niet tot de volgende controle.

Als je de elastieken op de verkeerde manier draagt of elastiekjes draagt terwijl de orthodontist nog niet gezegd heeft of elastieken niet draagt terwijl het wel moet, kan dit juist ervoor zorgen dat de behandeling langer duurt of helemaal fout gaat. Dus niet experimenteren!

Tip voor thuis

Maak direct als je thuis komt een foto van hoe de elastieken zitten, zodat je nog eens terug kan kijken als je het vergeten bent. Mochten de elastieken op zijn en je hebt nieuwe nodig kun je contact met ons op nemen en kunnen wij de elastieken opsturen of kan je deze ophalen. Laat dan ook weten welke elastieken je hebt.

Tip voor het gebruik van beugel elastiekjes

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024

 • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

  12 december 2023

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  31 oktober 2023

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugel

  19 september 2023