Bij een beugelbehandeling worden niet alleen de voortanden rechtgezet

Waarom worden ook de kaken en kiezen goed gezet?

De voornaamste reden dat veel mensen naar een orthodontist gaan is omdat ze een mooie glimlach willen. Vaak schrikken ze er dan van als een uitgebreid behandelplan wordt voorgesteld, waarbij ook de kaken en kiezen worden goed gezet. Ze zitten helemaal niet te wachten op een langdurige behandeling. Waarom is dit dan toch beter?

Wanneer alleen de voortanden worden rechtgezet van iemand waarbij de kaken en kiezen niet goed staan, dan zullen de voortanden nooit goed op elkaar aansluiten. Vaak is er sprake van een “overbeet”. Bij een overbeet staan de bovensnijtanden te ver naar voren ten opzichte van de ondersnijtanden. Bij sommige mensen staan de boventanden wat naar binnen geklapt en wordt deze overbeet gemaskeerd. In dit geval ontstaat er een overbeet als de tanden netjes op een rij worden gezet. In een ideale situatie worden de ondersnijtanden afgesteund door de achterkant van de bovensnijtanden.

Afsteunen van de ondersnijtanden
Afsteunen van de ondersnijtanden door de achterkant van de bovensnijtanden
Bron: what-when-how.com

Gevolgen van het alleen rechtzetten van de voortanden

Wat zijn de gevolgen als we de kaken en kiezen niet goed zetten, maar alleen de voortanden? De ondertanden worden dan niet afgesteund door de boventanden en kunnen dan gaan uitgroeien richting het gehemelte (zoals in onderstaand filmpje). Vaak is er dan ook geen ruimte voor een spalkdraad achter de tanden. Zonder spalkdraad achter de tanden kunnen de tanden weer gaan verschuiven nadat de beugel verwijderd is.

Het is dus nodig om ook de kaken en kiezen goed te zetten om tot een zo stabiel mogelijk eindresultaat te komen.

Bekijk meer filmpjes over dit onderwerp: