Bij een beugelbehandeling worden niet alleen de voortanden rechtgezet

De voornaamste reden dat veel mensen naar een orthodontist gaan is omdat ze een mooie glimlach willen. Vaak schrikken ze er dan van als een uitgebreid behandelplan wordt voorgesteld, waarbij ook de kaken en kiezen worden goed gezet. Ze zitten helemaal niet te wachten op een langdurige beuggelbehandeling. Waarom is dit dan toch beter?

Wanneer alleen de voortanden worden rechtgezet van iemand waarbij de kaken en kiezen niet goed staan, dan zullen de voortanden nooit goed op elkaar aansluiten.

Wanneer er sprake is van een overbeet

Vaak is er sprake van een “overbeet”. Bij een overbeet staan de bovensnijtanden te ver naar voren ten opzichte van de ondersnijtanden. Bij sommige mensen staan de boventanden wat naar binnen geklapt en wordt deze overbeet gemaskeerd. In dit geval ontstaat er een overbeet als de tanden netjes op een rij worden gezet. In een ideale situatie worden de ondersnijtanden afgesteund door de achterkant van de bovensnijtanden.

Afsteunen van de ondersnijtanden door de achterkant van de bovensnijtanden

Afsteunen van de ondersnijtanden door de achterkant van de bovensnijtanden
Bron: what-when-how.com

Gevolgen van het alleen rechtzetten van de voortanden

Wat zijn de gevolgen als we de kaken en kiezen niet goed zetten, maar alleen de voortanden? De ondertanden worden dan niet afgesteund door de boventanden en kunnen dan gaan uitgroeien richting het gehemelte (zoals in onderstaand filmpje). Vaak is er dan ook geen ruimte voor een spalkdraad achter de tanden. Zonder spalkdraad achter de tanden kunnen de tanden weer gaan verschuiven nadat de beugel verwijderd is.

Het is dus nodig om ook de kaken en kiezen goed te zetten om tot een zo stabiel mogelijk eindresultaat te komen.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022