Bij een beugelbehandeling worden niet alleen de voortanden rechtgezet

De voornaamste reden dat veel mensen naar een orthodontist gaan is omdat ze een mooie glimlach willen. Vaak schrikken ze er dan van als een uitgebreid behandelplan wordt voorgesteld, waarbij ook de kaken en kiezen worden goed gezet. Ze zitten helemaal niet te wachten op een langdurige beuggelbehandeling. Waarom is dit dan toch beter?

Wanneer alleen de voortanden worden rechtgezet van iemand waarbij de kaken en kiezen niet goed staan, dan zullen de voortanden nooit goed op elkaar aansluiten.

Wanneer er sprake is van een overbeet

Vaak is er sprake van een “overbeet”. Bij een overbeet staan de bovensnijtanden te ver naar voren ten opzichte van de ondersnijtanden. Bij sommige mensen staan de boventanden wat naar binnen geklapt en wordt deze overbeet gemaskeerd. In dit geval ontstaat er een overbeet als de tanden netjes op een rij worden gezet. In een ideale situatie worden de ondersnijtanden afgesteund door de achterkant van de bovensnijtanden.

Afsteunen van de ondersnijtanden door de achterkant van de bovensnijtanden

Afsteunen van de ondersnijtanden door de achterkant van de bovensnijtanden
Bron: what-when-how.com

Gevolgen van het alleen rechtzetten van de voortanden

Wat zijn de gevolgen als we de kaken en kiezen niet goed zetten, maar alleen de voortanden? De ondertanden worden dan niet afgesteund door de boventanden en kunnen dan gaan uitgroeien richting het gehemelte (zoals in onderstaand filmpje). Vaak is er dan ook geen ruimte voor een spalkdraad achter de tanden. Zonder spalkdraad achter de tanden kunnen de tanden weer gaan verschuiven nadat de beugel verwijderd is.

Het is dus nodig om ook de kaken en kiezen goed te zetten om tot een zo stabiel mogelijk eindresultaat te komen.

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024

 • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

  12 december 2023