Beugel-vriendelijke snacks: tips voor de lekkere trek!

Na het plaatsen van een slotjesbeugel kun je niet alles meer eten. Vooral met kauwen op hard eten, moet je erg voorzichtig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je niet van hard eten af hapt, dit is slecht voor je slotjes en kan leiden tot loszittende brackets of verbogen draden.

Gelukkig zijn er nog genoeg lekkere dingen die je wel kunt eten. Hieronder volgen een aantal tips over wat je wel en niet mag eten met een beugel. We bespreken verschillende soorten snacks en maaltijden, zodat je weet wat veilig is om te eten en wat je beter kunt vermijden.

In dit artikel

In dit artikel beantwoordt Ortho Fleur een aantal vragen over wat je wel en niet kunt eten met een beugel. Klik op een van de onderstaande vragen om direct meer te lezen over:

Mag je ijs eten met een beugel?

Als de temperaturen weer omhoog gaan, is het natuurlijk heerlijk om een ijsje te eten. Met een beugel kun je eigenlijk de meeste ijsjes wel eten, bijvoorbeeld:

  • Waterijs
  • Softijs
  • Magnum

Als je beugel net strakker is gezet en je tanden nog gevoelig zijn, zijn pudding, yoghurt en vla ook goede opties. Deze zachte en koude lekkernijen kunnen zelfs verlichting bieden bij pijnlijke tanden. Vermijd echter ijsjes met harde stukken chocolade of noten, omdat deze je beugel kunnen beschadigen.

Mag je chocolade eten met een beugel?

Mag je snoep, chocolade en koek eten met een beugel?

De volgende zoete snacks kun je beter laten staan als je een beugel hebt. Hierbij gaat het erom dat deze zoete snacks niet te hard of kleverig zijn, omdat ze schade aan je beugel kunnen veroorzaken en moeilijk schoon te maken zijn:

  • Toffees
  • Dropjes
  • Snickers
  • Lollies
  • Chocoladepinda’s

Gelukkig zijn er nog genoeg zoete lekkernijen die je wel kunt eten, zoals:

  • Gevulde koeken
  • Eierkoeken
  • Pannenkoeken
  • Taart (zolang er geen nootjes of andere harde stukken aan zitten)

Zoete snacks die zacht en gemakkelijk te kauwen zijn, vormen geen risico voor je beugel en zorgen ervoor dat je zonder zorgen kunt genieten.

Mag je een appel eten met een beugel?

Mag je fruit eten met een beugel?

Met een beugel kan je gezonde snacks, zoals fruit, goed eten. Een appel mag je alleen niet afhappen, maar als je de appel in stukjes snijdt, is het geen probleem. Ander fruit, zoals aardbeien, banaan en kiwi, zijn ook gezonde snacks die je met een beugel prima kunt eten. Zorg ervoor dat je fruit in hapklare stukken snijdt om schade aan je beugel te voorkomen.

Fruit is niet alleen een gezonde snack, maar ook een bron van essentiële vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond gebit en algehele gezondheid. Vergeet niet om na het eten van fruit je mond goed te spoelen of je tanden te poetsen om suikers en zuren te verwijderen die tandbederf kunnen veroorzaken.

Mag je chips en noten eten met een beugel?

Met een beugel moet je oppassen met te zoute en knapperige snacks. Zo kun je nootjes en pinda’s beter laten staan, omdat deze te hard kunnen zijn en je beugel kunnen beschadigen. Zachtere noten, zoals walnoten, zijn echter een betere optie. Andere zoute snacks zoals chips zijn ook geen probleem, zolang ze niet te hard of knapperig zijn.

Let erop dat je voorzichtig kauwt en harde stukjes vermijdt om te voorkomen dat je brackets of draden loskomen. Als je twijfelt, kies dan voor zachtere alternatieven die gemakkelijker te eten zijn en minder risico vormen voor je beugel.

Conclusie

Het dragen van een beugel betekent niet dat je je favoriete snacks helemaal moet opgeven. Met de juiste keuzes kun je nog steeds genieten van heerlijke traktaties zonder je orthodontische behandeling in gevaar te brengen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met harde, kleverige en suikerhoudende voedingsmiddelen om schade aan je beugel en gebit te voorkomen. Voor meer informatie over voeding en beugels, of om een afspraak te maken, bezoek onze contactpagina of lees meer op onze blog.

  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Gedeeltelijk gesloten tijdens de zomervakantie

    24 juli 2024

  • Wat kun je eten met een beugel?

    16 juli 2024

  • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

    11 juni 2024

  • Voordelen en nadelen van Invisalign

    07 mei 2024