Met een beugel op vakantie

Wat moet je doen als de orthodontist niet in de buurt is?

De vakantie komt er weer aan. Misschien heb je al plannen om op vakantie te gaan of blijf je lekker in Nederland. Het kan best zijn dat het dan wat langer duurt voordat je weer op controle kan bij de orthodontist. Is dat eigenlijk erg? En wat moet je doen als er iets kapot is aan de beugel op vakantie?

Het is verstandig om aan de orthodontist te vragen of het erg is dat het een aantal weken langer duurt voordat je volgende controle afspraak is. Verder is het handig om met de balie-assistente de controles rondom je vakantie te plannen.

Wat als…

Het is belangrijk om ook op vakantie niet al te harde dingen te eten (denk bijvoorbeeld aan Frans stokbrood), maar stel dat..

…Er een slotje losraakt op vakantie

Wanneer je er geen last van hebt, dan mag je het slotje gewoon laten bungelen en wanneer je terug komt van vakantie contact opnemen met je eigen orthodontist. Wanneer je er wel last van hebt, doordat bijvoorbeeld de draad in je wang prikt, zou je er was op kunnen doen of proberen de draad af te knippen met een nagelknipper (Dit lukt alleen als het een dunne draad is). Als je helemaal geen was bij de hand hebt, mag je er ook een suikervrij kauwgompje op doen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een orthodontist of tandarts op je vakantiebestemming te zoeken, die het probleem kan verhelpen.

… je last hebt van een prikkende draad in de wang

Doe een beetje was of suikervrij kauwgom op de prikkende draad.

… de activator/blokbeugel pijn doet terwijl je op vakantie bent

Wat gevoeligheid aan de tanden en spieren is normaal als je een blokbeugel hebt. Soms krijg je door de beugel een blaar, bijvoorbeeld in de mondbodem. Laat de beugel dan even uit, zodat het kan genezen. Probeer echter wel de beugel in de nacht te dragen. Wanneer de beugel voor een langere periode niet wordt gedragen, kan het zijn dat het resultaat wat je al hebt bereikt weer terug zakt.

… de uitneembare beugel (plaat of blokbeugel) kapot is

Als er stuk metalen draad van de beugel is afgebroken, maar de beugel kan nog wel gedragen worden, blijf de beugel dan gewoon dragen. In het geval dat de beugel niet meer gedragen kan worden, zit er niets anders op dan deze uit te laten en zo snel mogelijk een afspraak in te plannen bij je orthodontist.

Als je er helemaal niet uitkomt met je beugel, kan je altijd een tandarts of orthodontist zoeken op je vakantiebestemming. Natuurlijk is het te hopen dat er helemaal niks met je beugel gebeurt, zodat je kan genieten van je welverdiende vakantie!