Is nagelbijten slecht voor je gebit?

In Nederland nagelbijten ongeveer 2 miljoen mensen, vooral veel pubers doen dit graag. Afgekloven nagels zien er minder mooi uit dan net geknipte nagels, maar wat zijn de gevolgen voor het gebit?

Nagelbijten word ook wel onychophagie genoemd. Meestal bijten mensen nagels uit verveling, spanning of stress. Nagelbijten kan variëren tussen een vrij onschuldige bezigheid, waarbij alleen op de nagel gebeten wordt om van het stukje nagel af te komen tot een dwangmatige vorm van nagelbijten. Bij deze dwangmatige vorm kunnen er infecties, ontstekingen en misvormingen aan de vingers ontstaan.

Gevolgen van nagelbijten
Gevolgen van nagelbijten
Bron: aquadentalclinic.co.uk

5 tandheelkundige nadelen van nagelbijten

Naast gevolgen voor de nagels en vingers, zijn er tandheelkundig gezien ook nadelige effecten van nagelbijten, waaronder:

1. Nagelbijten is onhygiënisch

Het is onhygiënisch. Er zitten bacteriën onder de nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken. Het doorslikken van deze vieze nagels kan voor maagproblemen zorgen.

2. Nagelbijten zorg voor slijtage van de tanden

Het zorgt voor slijtage van de tanden. Door slijtage worden de tanden korter of kunnen er stukjes afbreken. Ook kan nagelbijten klachten van het kaakgewricht veroorzaken.

3. Nagelbijten kan voor kortere en zwakkere wortels zorgen

Nagelbijten tijdens de orthodontische behandeling, kan ervoor zorgen dat de wortels korter en zwakker worden. Daarnaast kan nagelbijten ook zorgen voor vertraging van de behandeling.

4. Nagelbijten kan voor problemen met een retentiespalk zorgen

Ook nadat de beugel verwijderd is en er een metalen draad/retentispalk achter de tanden is aangebracht, kan nagelbijten voor problemen zorgen. Nagelbijten is in verband gebracht met het loskomen van de retentiespalk (bron: Nederlands Tandartsenblad, 10 juli 2015).

5. Nagelijkbijten kan voor extra tandheelkundige kosten zorgen

Nagelbijten maakt de tanden zwakker. Dit kan extra tandheelkundige kosten met zich mee brengen.

Tips om van het nagelbijten af te komen

 • Houd de nagels kort. Zo is een stukje nagel wat in de weg zit in ieder geval geen aanleiding.
 • Een nagellak met een bittere smaak kan als geheugensteun dienen.
 • Probeer afleiding te zoeken wanneer de neiging tot nagelbijten ontstaat.
 • Het is goed om vast te stellen op welke momenten de neiging ontstaan om nagels te bijten. Is het door stress of gewoon door verveling?
 • De tandarts of orthodontist kan een soort beugel/hoesje over de tanden maken, waardoor nagelbijten niet mogelijk is.
 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022