Wat gebeurt er tijdens een eerste afspraak bij de orthodontist?

Een eerste bezoek aan de orthodontist kan heel spannend zijn. Voor kinderen omdat ze niet goed weten wat ze moeten verwachten. Voor volwassenen omdat ze misschien al erg lang met het idee rondlopen om hun tanden recht te laten zetten, maar nog niet eerder de stap hebben durven nemen. Daarom is het fijn te weten wat er tijdens het eerste consult gebeurt.

Wat gebeurt er tijdens een eerste afspraak bij de orthodontist?

Kennismaking tussen de orthodontist en de patiënt

Het eerste consult is eigenlijk een kennismaking tussen de orthodontist en de patiënt. De orthodontist luistert naar de reden dat de patiënt een afspraak heeft gemaakt en wat zijn/haar wensen zijn met betrekking tot de beugelbehandeling.

Tijdens het eerste consult kijkt de orthodontist naar het gezicht, de lippen en de mond tijdens het lachen en het spreken. Daarnaast wordt ook in de mond gekeken naar de tanden, het tandvlees en hoe de tanden en kiezen op elkaar staan.

Is een beugelbehandeling noodzakelijk?

De orthodontist vertelt of een beugelbehandeling noodzakelijk is. Verder wordt uitleg gegeven over de eventuele behandelmogelijkheden en wordt vastgesteld wanneer het beste moment is om te starten met de behandeling. Ten slotte kan een ruwe inschatting gedaan worden met betrekking tot de duur en kosten van de behandeling.

Als een behandeling noodzakelijk is en het is een goed moment om te starten, wordt een vervolgafspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak worden gewone foto’s, röntgenfoto’s en afdrukken gemaakt van het gebit, zodat de orthodontist een behandelplan kan maken. Lees meer over het kiezen van de juiste beugelbehandeling in ons eerdere blogartikel.

Röntgenfoto's voor de beugelbehandeling

Maak je geen zorgen!

Tijdens de eerste afspraak bij de orthodontist wordt dus alleen in de mond gekeken en wordt vooral veel gepraat. Niets om je zorgen over te maken dus. Wel is het handig om van te voren goed te bedenken welke vragen je wilt stellen en de vragen eventueel op papier mee te nemen.

Kom langs bij Ortho Fleur!

Wil je langskomen voor het eerste consult? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Ortho Fleur!

Maak een afspraak

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gedeeltelijk gesloten tijdens de zomervakantie

  24 juli 2024

 • Wat kun je eten met een beugel?

  16 juli 2024

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024