Voor de eerste keer naar de orthodontist

Wat gebeurt er tijdens het eerste consult?

Een eerste bezoek aan de orthodontist kan heel spannend zijn. Voor kinderen omdat ze niet goed weten wat ze moeten verwachten. Voor volwassenen omdat ze misschien al erg lang met het idee rondlopen om hun tanden recht te laten zetten, maar nog niet eerder de stap hebben durven nemen. Daarom is het fijn te weten wat er tijdens het eerste consult gebeurt.

Kennismaking tussen de orthodontist en de patiënt

Het eerste consult is eigenlijk een kennismaking tussen de orthodontist en de patiënt. De orthodontist luistert naar de reden dat de patiënt een afspraak heeft gemaakt en wat zijn/haar wensen zijn met betrekking tot de behandeling.

Tijdens het eerste consult kijkt de orthodontist naar het gezicht, de lippen en de mond tijdens het lachen en het spreken. Daarnaast wordt ook in de mond gekeken naar de tanden, het tandvlees en hoe de tanden en kiezen op elkaar staan.

Is een beugelbehandeling noodzakelijk?

De orthodontist vertelt of een behandeling noodzakelijk is. Verder wordt uitleg gegeven over de eventuele behandelmogelijkheden en wordt vastgesteld wanneer het beste moment is om te starten met de behandeling. Ten slotte kan een ruwe inschatting gedaan worden met betrekking tot de duur en kosten van de behandeling.

Als een behandeling noodzakelijk is en het is een goed moment om te starten, wordt een vervolgafspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak worden gewone foto’s, röntgenfoto’s en afdrukken gemaakt van het gebit, zodat de orthodontist een behandelplan kan maken. Lees meer over het kiezen van de juiste beugelbehandeling in ons eerdere blogartikel.

Maak je geen zorgen!

Tijdens het eerste consult wordt dus alleen in de mond gekeken en wordt vooral veel gepraat. Niets om je zorgen over te maken dus. Wel is het handig om van te voren goed te bedenken welke vragen je wilt stellen en de vragen eventueel op papier mee te nemen.

Kom langs bij Ortho Fleur!

Wil je langskomen voor het eerste consult? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Ortho Fleur!

Maak een afspraak