Wat gebeurt er tijdens een eerste afspraak bij de orthodontist?

Een eerste bezoek aan de orthodontist kan heel spannend zijn. Voor kinderen omdat ze niet goed weten wat ze moeten verwachten. Voor volwassenen omdat ze misschien al erg lang met het idee rondlopen om hun tanden recht te laten zetten, maar nog niet eerder de stap hebben durven nemen. Daarom is het fijn te weten wat er tijdens het eerste consult gebeurt.

Wat gebeurt er tijdens een eerste afspraak bij de orthodontist?

Kennismaking tussen de orthodontist en de patiënt

Het eerste consult is eigenlijk een kennismaking tussen de orthodontist en de patiënt. De orthodontist luistert naar de reden dat de patiënt een afspraak heeft gemaakt en wat zijn/haar wensen zijn met betrekking tot de beugelbehandeling.

Tijdens het eerste consult kijkt de orthodontist naar het gezicht, de lippen en de mond tijdens het lachen en het spreken. Daarnaast wordt ook in de mond gekeken naar de tanden, het tandvlees en hoe de tanden en kiezen op elkaar staan.

Is een beugelbehandeling noodzakelijk?

De orthodontist vertelt of een beugelbehandeling noodzakelijk is. Verder wordt uitleg gegeven over de eventuele behandelmogelijkheden en wordt vastgesteld wanneer het beste moment is om te starten met de behandeling. Ten slotte kan een ruwe inschatting gedaan worden met betrekking tot de duur en kosten van de behandeling.

Als een behandeling noodzakelijk is en het is een goed moment om te starten, wordt een vervolgafspraak gemaakt. Tijdens deze afspraak worden gewone foto’s, röntgenfoto’s en afdrukken gemaakt van het gebit, zodat de orthodontist een behandelplan kan maken. Lees meer over het kiezen van de juiste beugelbehandeling in ons eerdere blogartikel.

Röntgenfoto's voor de beugelbehandeling

Maak je geen zorgen!

Tijdens de eerste afspraak bij de orthodontist wordt dus alleen in de mond gekeken en wordt vooral veel gepraat. Niets om je zorgen over te maken dus. Wel is het handig om van te voren goed te bedenken welke vragen je wilt stellen en de vragen eventueel op papier mee te nemen.

Kom langs bij Ortho Fleur!

Wil je langskomen voor het eerste consult? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Ortho Fleur!

Maak een afspraak

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022