3D-scan en (röntgen)foto’s voor een goed behandelplan

Na het eerste consult wordt er een afspraak gemaakt om een 3D-scan, röntgenfoto’s en gewone foto’s van de mond en het gezicht te maken. Vaak vragen patiënten mij waarom we al deze foto’s nodig hebben.

De orthodontist heeft al deze informatie nodig om een goed behandelplan te maken. Aan de hand van de foto’s van het gezicht wordt bekeken hoe de voortanden staan ten opzichte van het gezicht en wordt het profiel van het gezicht beoordeeld.

De orthodontist maakt röntgenfoto's voor een goed behandelplan

De orthodontist maakt röntgenfoto's voor een goed behandelplan.

Röntgenfoto's

Eén van de twee röntgenfoto’s is een OPT (orthopantomogram). Dit is een overzichtsfoto waarop het hele gebit met kaakbot en het kaakgewricht afgebeeld worden. Op deze foto kan beoordeeld worden of alle tanden en kiezen aanwezig zijn en of de tandwisseling normaal verloopt.

Daarnaast wordt een röntgenfoto van de zijkant van het gezicht gemaakt om de stand van de kaken te beoordelen ten opzichte van de rest van het gezicht. Daarnaast geeft deze röntgenfoto goed de stand van de tanden ten opzichte van de kaken weer.

Het maken van een röntgenfoto zijkant gezicht

Het maken van een röntgenfoto zijkant gezicht.

3D-scan

Naast de röntgenfoto wordt er ook een digitale 3D-scan van het gebit gemaakt. Door de scanner kan de orthodontist goed zien hoe het gebit eruit ziet. Ook brengt het voor de patiënt minder ongemak dan het maken van afdrukken van het gebit.

De juiste behandeling

Aan de hand van al deze informatie beslist de orthodontist of het nodig is om kiezen te trekken en welke beugel het meest geschikt is. Zo kan ook een inschatting gemaakt worden hoe lang de behandeling ongeveer zal duren. Tijdens de behandelplanbespreking komen deze aspecten aan bot.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023