Hoe bepaalt de orthodontist welke beugel je krijgt?

Foto's en afdrukken voor een goed behandelplan

Na het eerste consult wordt er een afspraak gemaakt om röntgenfoto’s en gewone foto’s van de mond en het gezicht te maken. Daarnaast worden er afdrukken voor studiemodellen gemaakt. Vaak vragen patiënten mij waarom we al deze foto’s nodig hebben.

De orthodontist maakt röntgenfoto's voor een goed behandelplan
De orthodontist maakt röntgenfoto's voor een goed behandelplan

De orthodontist heeft al deze informatie nodig om een goed behandelplan te maken. Aan de hand van de foto’s van het gezicht wordt bekeken hoe de voortanden staan ten opzichte van het gezicht en wordt het profiel van het gezicht beoordeeld.

Mondfoto's

Op de modellen en de mondfoto’s wordt bekeken hoe de grootte van de tanden zich verhoudt ten opzichte van de ruimte in de kaak. Tijdens het eerste consult is gekeken naar de gezondheid van de tanden en het omliggende weefsel, maar dit wordt ook op de röntgen- en mondfoto’s beoordeeld.

Röntgenfoto's

De röntgenfoto van de zijkant van het gezicht wordt gebruikt om de stand van de kaken te beoordelen ten opzichte van de rest van het gezicht. Daarnaast geeft deze röntgenfoto goed de stand van de tanden ten opzichte van de kaken weer.

De juiste behandeling

Aan de hand van al deze informatie beslist de orthodontist of het nodig is om kiezen te trekken en welke beugel het meest geschikt is. Zo kan ook een inschatting gemaakt worden hoe lang de behandeling ongeveer zal duren. Tijdens de behandelplanbespreking komen deze aspecten aan bot.