Waarom trekt de orthodontist soms gezonde kiezen voor een beugelbehandeling?

Als de orthodontist vertelt dat er kiezen getrokken moeten worden om de tanden recht te zetten, is dat voor patiënten soms erg schrikken. Ze zien er niet alleen tegenop om de kiezen eruit te laten halen, maar vinden het meestal zonde om gezonde kiezen te laten trekken.

Kiezen trekken vanwege een te kleine kaak

Bij ongeveer 20% van de orthodontische patiënten worden kiezen getrokken ten behoeve van de behandeling. Er zijn verschillende redenen waarom de orthodontist voorstelt om kiezen te trekken. De belangrijkste reden is; de tanden passen niet allemaal in de kaak. De kaak is te klein om alle tanden en kiezen op een rij in de kaak te zetten.

Als de tanden bij een te kleine kaak op een rij worden gezet zonder dat er kiezen getrokken worden, dan worden de tanden gedeeltelijk buiten het bot geplaatst. Dit is ongunstig voor het behoud van de tanden op lange termijn.

Wachtruimte van Ortho Fleur

Andere oorzaken voor het trekken van kiezen

Naast een te kleine kaak zijn er een aantal andere redenen om gezonde kiezen te trekken, waaronder:

 • Een vergrote overbeet
 • Asymmetrieën
 • Schuin naar voren staande tanden (protrusie)

Is trekken van gezonde kiezen dan echt de enige oplossing?

In het geval van ernstig ruimtegebrek in de onderkaak meestal wel. Bij een vergrote overbeet of asymmetrieën is er soms een alternatief, maar dan wordt de behandeling soms veel langer, ingewikkelder en kostbaarder.

De orthodontist staat ook niet te trappelen om gezonde kiezen eruit te laten halen, en zal het niet voorstellen als het niet nodig is.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023