Gezonde kiezen trekken voor de beugelbehandeling

Waarom moeten er soms kiezen worden getrokken?

Als de orthodontist vertelt dat er kiezen getrokken moeten worden om de tanden recht te zetten, is dat voor patiënten soms erg schrikken. Ze zien er niet alleen tegenop om de kiezen eruit te laten halen, maar vinden het meestal zonde om gezonde kiezen te laten trekken.

De kaak is te klein

Bij ongeveer 20% van de orthodontische patiënten worden kiezen getrokken ten behoeve van de behandeling. Er zijn verschillende redenen waarom de orthodontist voorstelt om kiezen te trekken. De belangrijkste reden is; de tanden passen niet allemaal in de kaak. De kaak is te klein om alle tanden en kiezen op een rij in de kaak te zetten.

Als de tanden bij een te kleine kaak op een rij worden gezet zonder dat er kiezen getrokken worden, dan worden de tanden gedeeltelijk buiten het bot geplaatst. Dit is ongunstig voor het behoud van de tanden op lange termijn.

Andere redenen om kiezen te trekken is een vergrote overbeet, asymmetrieën of schuin naar voren staande tanden (protrusie).

Is trekken van gezonde kiezen dan echt de enige oplossing?

In het geval van ernstig ruimtegebrek in de onderkaak meestal wel. Bij een vergrote overbeet of asymmetrieën is er soms een alternatief, maar dan wordt de behandeling soms veel langer, ingewikkelder en kostbaarder.

De orthodontist staat ook niet te trappelen om gezonde kiezen eruit te laten halen, en zou het niet voorstellen als het niet nodig was.