Waarom trekt de orthodontist soms gezonde kiezen voor een beugelbehandeling?

Als de orthodontist vertelt dat er kiezen getrokken moeten worden om de tanden recht te zetten, is dat voor patiënten soms erg schrikken. Ze zien er niet alleen tegenop om de kiezen eruit te laten halen, maar vinden het meestal zonde om gezonde kiezen te laten trekken.

Kiezen trekken vanwege een te kleine kaak

Bij ongeveer 20% van de orthodontische patiënten worden kiezen getrokken ten behoeve van de behandeling. Er zijn verschillende redenen waarom de orthodontist voorstelt om kiezen te trekken. De belangrijkste reden is; de tanden passen niet allemaal in de kaak. De kaak is te klein om alle tanden en kiezen op een rij in de kaak te zetten.

Als de tanden bij een te kleine kaak op een rij worden gezet zonder dat er kiezen getrokken worden, dan worden de tanden gedeeltelijk buiten het bot geplaatst. Dit is ongunstig voor het behoud van de tanden op lange termijn.

Wachtruimte van Ortho Fleur

Andere oorzaken voor het trekken van kiezen

Naast een te kleine kaak zijn er een aantal andere redenen om gezonde kiezen te trekken, waaronder:

 • Een vergrote overbeet
 • Asymmetrieën
 • Schuin naar voren staande tanden (protrusie)

Is trekken van gezonde kiezen dan echt de enige oplossing?

In het geval van ernstig ruimtegebrek in de onderkaak meestal wel. Bij een vergrote overbeet of asymmetrieën is er soms een alternatief, maar dan wordt de behandeling soms veel langer, ingewikkelder en kostbaarder.

De orthodontist staat ook niet te trappelen om gezonde kiezen eruit te laten halen, en zal het niet voorstellen als het niet nodig is.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022