Waarom worden al deze foto's gemaakt?

Als tijdens het eerste consult bij de orthodontist is vastgesteld dat een beugel nodig is, wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreid onderzoek. Dan worden er twee röntgenfoto’s, een 3D-scan en gewone foto’s gemaakt. Waarom worden deze foto’s gemaakt?

Waarom worden al deze foto's gemaakt bij de orthodontist?

Het eerste consult bij de orthodontist

Röntgenfoto’s bij de orthodontist

1. Een OPT (orthopantomogram)

Eén van de twee röntgenfoto’s is een OPT (orthopantomogram). Dit is een overzichtsfoto waarop het hele gebit met kaakbot en het kaakgewricht afgebeeld worden. Op deze foto kan beoordeeld worden of alle tanden en kiezen aanwezig zijn en of de tandwisseling normaal verloopt. Dit is een andere foto dan de tandarts maakt om bijvoorbeeld te beoordelen of er gaatjes in de kiezen zitten (bitewings). Ook tijdens de orthodontische behandeling wordt deze foto gemaakt om de stand en lengte van de wortels te beoordelen.

Röntgenfoto’s bij de orthodontist

Het maken van een OPT (orthopantomogram)

2. Een röntgenfoto zijkant gezicht

De andere foto is een röntgenfoto van de zijkant van het gezicht. Deze foto is geschikt om de relatie tussen de boven- en de onderkaak te beoordelen. Daarnaast is goed te zien hoe de tanden staan ten opzichte van de kaken.

Röntgenfoto zijkant gezicht

Het maken van een röntgenfoto zijkant gezicht

3D-scan bij de orthodontist

Naast de röntgenfoto wordt er ook een digitale 3D-scan van het gebit gemaakt. Door de scanner kan de orthodontist goed zien hoe het gebit eruit ziet. Ook brengt het voor de patiënt minder ongemak dan het maken van afdrukken van het gebit.

Gewone foto's bij de orthodontist

Tot slot worden ook gewone foto’s gemaakt van het gezicht en het gebit. Hierop wordt beoordeeld of het gezicht symmetrisch en harmonieus is. Daarnaast wordt de huidige stand van het gebit vastgelegd en de lachlijn beoordeeld. Ook aan het eind van de behandeling worden gewone foto’s gemaakt. Hierop is mooi het resultaat van de behandeling te zien.

Gewone foto's bij de orthodontist

Het maken van gewone foto's bij de orthodontist

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022