Röntgenfoto’s en gewone foto’s

Waarom worden deze foto’s gemaakt?

Als tijdens het eerste consult bij de orthodontist is vastgesteld dat een beugel nodig is, wordt een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreid onderzoek. Dan worden afdrukken van het gebit gemaakt, gewone foto’s en twee röntgenfoto’s. Waarom worden deze foto’s gemaakt?

Waarom worden er röntgenfoto's en gewone foto's gemaakt?

Een van de twee röntgenfoto’s is een OPT (orthopantomogram). Dit is een overzichtsfoto waarop het hele gebit met kaakbot en het kaakgewricht afgebeeld worden. Op deze foto kan beoordeeld worden of alle tanden en kiezen aanwezig zijn en of de tandwisseling normaal verloopt. Dit is een andere foto dan de tandarts maakt om bijvoorbeeld te beoordelen of er gaatjes in de kiezen zitten (bitewings). Ook tijdens de orthodontische behandeling wordt deze foto gemaakt om de stand en lengte van de wortels te beoordelen.

Waarom worden er röntgenfoto's gemaakt?

De andere foto is een röntgenfoto van de zijkant van het gezicht. Deze foto is geschikt om de relatie tussen de boven- en de onderkaak te beoordelen. Daarnaast is goed te zien hoe de tanden staan ten opzichte van de kaken.

Waarom worden er röntgenfoto's gemaakt?

Verder worden ook gewone foto’s gemaakt van het gezicht en het gebit. Hierop wordt beoordeeld of het gezicht symmetrisch en harmonieus is. Daarnaast wordt de huidige stand van het gebit vastgelegd en de lachlijn beoordeeld. Ook aan het eind van de behandeling worden gewone foto’s gemaakt. Hierop is mooi het resultaat van de behandeling te zien.

Waarom worden er gewone foto's gemaakt?