Voorkom vertraging tijdens de beugelbehandeling

Tanden verplaatsen kost tijd en vergt geduld. Toch willen we graag de duur van de beugelbehandeling niet langer maken dan nodig is. Is er zelf iets wat je kan doen, zodat je beugelbehandeling geen vertraging oploopt?

1. Geen afspraken missen

Bij vergeten afspraken of afspraken die afgezegd worden, is de volgende mogelijkheid voor een afspraak vaak een aantal weken later. Als dit vaker gebeurt, kan de totale behandelduur maanden vertraging oplopen.

2. Voorzichtig met de beugel

Losse slotjes, verbogen of kapotte draden, zorgen voor een extra lange behandelduur. Wanneer een slotje los zit en teruggeplaatst moet worden, is het soms zo dat de draad die er doorheen liep, niet meer past. In dat geval moet worden teruggegrepen op een dunnere draad. Dit kan voor vertraging van de behandeling zorgen.

Het is daarom goed om losse slotjes altijd voor de behandeling te melden zodat er extra tijd kan worden uitgetrokken om ze weer goed vast te zetten. Losse slotjes kunnen worden voorkomen door geen harde dingen te eten en bijvoorbeeld niet op pennen te kauwen.

3. De beugel en/of elastieken goed dragen

Het is belangrijk om goed de instructies van de orthodontist op te volgen. Natuurlijk is het soms lastig om de beugel alle gewenste uren te dragen, maar het niet voldoende dragen van de beugel of de elastieken zorgt ervoor dat de behandeling langer duurt. Hoe beter de beugel wordt gedragen, hoe sneller ben je er weer vanaf.

4. Goed poetsen!

Wanneer er niet goed gepoetst wordt, raakt het tandvlees ontstoken, rood en gezwollen. Daarnaast kan niet goed poetsen gaatjes veroorzaken. Als er gaatjes tijdens de beugelbehandeling ontstaan, zal dit onvermijdelijk voor vertraging zorgen. Wanneer het poetsen niet toereikend is, is de orthodontist zelfs genoodzaakt om de beugel te verwijderen om verdere schade aan het gebit te voorkomen.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023