Een beugelbehandeling duurt soms langer dan gepland

Tanden verplaatsen kost tijd en vergt geduld. Toch willen we graag de duur van de beugelbehandeling niet langer maken dan nodig is. Is er zelf iets wat je kan doen, zodat je beugelbehandeling geen vertraging oploopt?

1. Geen afspraken missen

Bij vergeten afspraken of afspraken die afgezegd worden, is de volgende mogelijkheid voor een afspraak vaak een aantal weken later. Als dit vaker gebeurt, kan de totale behandelduur maanden vertraging oplopen.

2. Voorzichtig met de beugel

Losse slotjes, verbogen of kapotte draden, zorgen voor een extra lange behandelduur. Wanneer een slotje los zit en teruggeplaatst moet worden , is het soms zo dat de draad die er doorheen liep, niet meer past. In dat geval moet worden teruggegrepen op een dunnere draad. Dit kan voor vertraging van de behandeling zorgen. Het is daarom goed om losse slotjes altijd voor de behandeling te melden zodat er extra tijd kan worden uitgetrokken om ze weer goed vast te zetten. Losse slotjes kunnen worden voorkomen door geen harde dingen te eten en bijvoorbeeld niet op pennen te kauwen.

Maar het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat de slotjes loskomen, door geen harde dingen te eten en bijvoorbeeld niet op pennen te kauwen.

3. De beugel en/of elastieken goed dragen

Het is belangrijk om goed de instructies van de orthodontist op te volgen. Natuurlijk is het soms lastig om de beugel alle gewenste uren te dragen, maar het niet voldoende dragen van de beugel of de elastieken zorgt ervoor dat de behandeling langer duurt. Hoe beter de beugel wordt gedragen, hoe sneller ben je er weer vanaf.

4. Goed poetsen!

Wanneer er niet goed gepoetst wordt, raakt het tandvlees ontstoken, rood en gezwollen. Daarnaast kan niet goed poetsen gaatjes veroorzaken. Als er gaatjes tijdens de beugelbehandeling ontstaan, zal dit onvermijdelijk voor vertraging zorgen. Wanneer het poetsen niet toereikend is, is de orthodontist zelfs genoodzaakt om de beugel te verwijderen om verdere schade aan het gebit te voorkomen.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022