Zijn de witte vlekken een afdruk van de beugel op mijn tanden?

Bij sommige mensen blijven er na het verwijderen van een slotjesbeugel een witte vlekken op de tanden achter. Er lijkt een soort van afdruk van het slotje op de tand te zitten. Komen deze witte vlekken door de beugel? En zijn deze witte vlekken te voorkomen?

Beginnende gaatjes

Deze witte vlekken zijn beginnende gaatjes. Ze worden veroorzaakt door de ophoping van plaque rondom de slotjes van de beugel. Door de slotjes blijven er vaker etensresten achter, dan wanneer er geen beugel aanwezig is. Wanneer etensresten niet goed verwijderd worden, kunnen ze gaatjes veroorzaken.

Witte vlekken ontstaan dus doordat je niet goed poetst tijdens de beugelbehandeling en niet door de beugel zelf. Als deze witte vlekken zijn ontstaan, zullen ze helaas niet meer verdwijnen.

Witte vlekken op tanden na beugel

Witte vlekken op tanden na beugel
Bron: viechnicki.com

Zijn deze vlekken te voorkomen?

De witte vlekken zijn te voorkomen door tenminste twee keer per dag heel goed je tanden te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Alleen het poetsen is echter niet genoeg, ook moet onder de draad goed schoongemaakt worden. Daarnaast raden we patiënten aan om één keer per dag te spoelen met een fluoride-spoelmiddel, als aanvulling op het poetsen.

Mondhygiëne is van groot belang!

Het is van groot belang dat de mondhygiëne tijdens de behandeling goed is. Daarom wordt bij ontoereikende mondhygiëne eerst een poetsinstructie gegeven. De beugel wordt pas geplaatst als de mondhygiëne goed is. Mocht de mondhygiëne tijdens de behandeling meerdere malen niet goed zijn, zijn we genoodzaakt de beugel te verwijderen.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022