Witte vlekken na een beugelbehandeling

Wat zijn deze vlekken?

Bij sommige mensen blijft er na het verwijderen van de slotjesbeugel een witte vlek op de tand achter. Er lijkt een soort van afdruk van het slotje op de tand te zitten. Komen deze witte vlekken door de beugel? Zijn deze witte vlekken te voorkomen?

Beginnende gaatjes

De witte vlekken zijn beginnende gaatjes. Ze worden veroorzaakt door de ophoping van plaque rondom de slotjes. Tussen de slotjes blijven vaker etensresten achter, dan wanneer er geen beugel aanwezig is. Wanneer de etensresten niet goed verwijderd worden, kunnen ze gaatjes veroorzaken. De witte vlekken ontstaan dus door niet goed poetsen tijdens de beugelbehandeling en niet door de beugel zelf. Als deze witte vlekken zijn ontstaan, zullen ze helaas niet meer verdwijnen.

Witte vlekken na een beugelbehandeling

Witte vlekken na een beugelbehandeling
Bron: viechnicki.com

Zijn deze vlekken te voorkomen?

De witte vlekken zijn te voorkomen door tenminste twee keer per dag heel goed de tanden te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Alleen het poetsen is echter niet genoeg, ook moet onder de daad goed schoongemaakt worden. Daarnaast raden we patiënten aan om één keer per dag te spoelen met een fluoride-spoelmiddel, als aanvulling op het poetsen.

Mondhygiëne is van groot belang!

Het is van groot belang dat de mondhygiëne tijdens de behandeling goed is. Daarom wordt bij ontoereikende mondhygiëne eerst een poetsinstructie gegeven. De beugel wordt pas geplaatst als de mondhygiëne goed is. Mocht de mondhygiëne tijdens de behandeling meerdere malen niet goed zijn, zijn we genoodzaakt de beugel te verwijderen.

Bekijk het filmpje over witte vlekken