Zijn de witte vlekken een afdruk van de beugel op mijn tanden?

Bij sommige mensen blijven er na het verwijderen van een slotjesbeugel een witte vlekken op de tanden achter. Er lijkt een soort van afdruk van het slotje op de tand te zitten. Komen deze witte vlekken door de beugel? En zijn deze witte vlekken te voorkomen?

Beginnende gaatjes

Deze witte vlekken zijn beginnende gaatjes. Ze worden veroorzaakt door de ophoping van plaque rondom de slotjes van de beugel. Door de slotjes blijven er vaker etensresten achter, dan wanneer er geen beugel aanwezig is. Wanneer etensresten niet goed verwijderd worden, kunnen ze gaatjes veroorzaken.

Witte vlekken ontstaan dus doordat je niet goed poetst tijdens de beugelbehandeling en niet door de beugel zelf. Als deze witte vlekken zijn ontstaan, zullen ze helaas niet meer verdwijnen.

Witte vlekken op tanden na beugel

Witte vlekken op tanden na beugel
Bron: viechnicki.com

Zijn deze vlekken te voorkomen?

De witte vlekken zijn te voorkomen door tenminste twee keer per dag heel goed je tanden te poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Alleen het poetsen is echter niet genoeg, ook moet onder de draad goed schoongemaakt worden. Daarnaast raden we patiënten aan om één keer per dag te spoelen met een fluoride-spoelmiddel, als aanvulling op het poetsen.

Mondhygiëne is van groot belang!

Het is van groot belang dat de mondhygiëne tijdens de behandeling goed is. Daarom wordt bij ontoereikende mondhygiëne eerst een poetsinstructie gegeven. De beugel wordt pas geplaatst als de mondhygiëne goed is. Mocht de mondhygiëne tijdens de behandeling meerdere malen niet goed zijn, zijn we genoodzaakt de beugel te verwijderen.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023