Zijn de witte vlekken een afdruk van de beugel op mijn tanden?

Witte vlekken op tanden na het verwijderen van een slotjesbeugel zijn een probleem dat bij sommige patiënten optreedt. Deze vlekken zien eruit als kleine, witte of lichtgele plekken op het tandoppervlak en worden vaak gezien in de buurt van de slotjes van de beugel. Ze lijken op een soort afdruk van de beugelslotjes op de tanden, en dit kan verontrustend zijn voor degenen die hiermee worden geconfronteerd. Komen deze witte vlekken door de beugel? En zijn deze witte vlekken te voorkomen?

In dit artikel

Ontdek waarom witte vlekken op tanden na een beugelbehandeling ontstaan en hoe ze voorkomen kunnen worden. Klik op een onderwerp om direct meer te lezen:

Hoe ontstaan deze witte vlekken?

Deze witte vlekken zijn eigenlijk beginnende gaatjes. Ze worden veroorzaakt door de ophoping van plaque rondom de slotjes van de beugel. Plaque is een kleverige laag van bacteriën en suikers die zich dagelijks op onze tanden vormt. Tijdens een beugelbehandeling kunnen de slotjes en draden het moeilijker maken om plaque te verwijderen, waardoor er vaker etensresten en bacteriën achterblijven. Wanneer deze etensresten niet grondig worden verwijderd, kunnen ze gaatje veroorzaken.

Witte vlekken ontstaan dus doordat je niet goed poetst tijdens de beugelbehandeling en komt niet door de beugel zelf. Als deze witte vlekken zijn ontstaan, zullen ze helaas niet meer verdwijnen.

Witte vlekken op tanden na beugel

Witte vlekken op tanden na beugel. Bron: viechnicki.com

Zijn deze witte vlekken te voorkomen?

Regelmatig tandenpoetsen (tenminste twee keer per dag) is essentieel voor het voorkomen van witte vlekken. Het gebruik van een fluoridehoudende tandpasta wordt aanbevolen, omdat fluoride helpt bij het versterken van het tandglazuur. Alleen het poetsen is echter niet genoeg, ook moet onder de draad goed schoongemaakt worden. Daarnaast raden we patiënten aan om één keer per dag te spoelen met een fluoride-spoelmiddel, als aanvulling op het poetsen.

Mondhygiëne is van groot belang!

Het is van groot belang dat de mondhygiëne tijdens de behandeling goed is. Daarom wordt bij ontoereikende mondhygiëne eerst een poetsinstructie gegeven. De beugel wordt pas geplaatst als de mondhygiëne goed is. Mocht de mondhygiëne tijdens de behandeling meerdere malen niet goed zijn, zijn we genoodzaakt de beugel te verwijderen.

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024

 • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

  12 december 2023

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  31 oktober 2023

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugel

  19 september 2023