Angst voor de orthodontist

Ortho Fleur stelt de patiënt gerust en neemt alle tijd

Angst voor de tandarts is een bekend fenomeen. Zo’n 40% van de volwassen Nederlanders geeft aan angst te hebben voor een tandartsbezoek. Voor 800.000 Nederlanders is die angst zo extreem, dat ze geen tandarts meer bezoeken. Gelukkig ligt het percentage van kinderen die bang zijn voor de tandarts wat lager, zo’n 15%. Het is te verwachten dat kinderen die een angst hebben voor de tandarts, ook geen fan zullen zijn van de orthodontist.

Angst voor orthodontist

De oorzaken voor het ontstaan van de angst kunnen heel verschillend zijn. Meestal is er een gebeurtenis geweest, waardoor de angst is ontstaan. Echter kan het ook ‘afgekeken van de ouders zijn’ of juist ontstaan door griezelverhalen van anderen.

Geef het aan wanneer je angstig bent

Zo zien wij in onze praktijk wel patiënten die erg tegen de behandeling op zien en het heel erg spannend vinden. Het is belangrijk om aan te geven dat er een angst bestaat voor de behandeling en waar die angst door veroorzaakt wordt. Zo kunnen we hier rekening mee houden door meer uit te leggen en extra tijd te reserveren.

Goede informatievoorziening

Bij elke behandeling wordt altijd van te voren uitgelegd wat er gaat gebeuren en hoe lang het ongeveer gaat duren. Verder kunnen we ook een teken afspreken waarbij de behandeling even onderbroken wordt. Bij lange behandelingen is het soms fijn om muziek mee te nemen als afleiding.