De zes-maanden beugel

Tanden rechtzetten in een korte tijd

Tegenwoordig wordt er vaak geadverteerd voor de 6 maanden beugel. In een korte tijd, ongeveer 6 maanden, worden de tanden rechtgezet. Dat klinkt natuurlijk heel erg goed. Maar hoe werkt dat dan? Is dit een nieuw soort superbeugel?

De snelheid waarmee tanden verplaatsen is afhankelijk van processen die plaatsvinden in het bot en het parodontaal ligament (een dun vliesje wat rondom de wortel van een tand zit) rondom de tanden. Er bestaat geen superbeugel die dit proces kan versnellen. Voor een zes maanden beugel wordt vaak gebruik gemaakt van een gewone (keramische) slotjesbeugel of Invisalign.

Hoe is het mogelijk dat een gemiddelde orthodontische behandeling 2 jaar duurt en de 6-maanden beugel niet?

Het verschil zit in het eindresultaat. Eigenlijk worden bij de 6-maandenbeugel alleen de voorste 6 voortanden op een rij gezet. Andere problemen zoals een overbeet of kiezen die niet goed in elkaar passen worden geaccepteerd.

Voor de start van een zes maanden behandeling

Na een zes maanden behandeling
Voor en na foto's van een patiënt, behandeld bij Ortho Fleur in ruim 6 maanden

Wat is er mis met alleen de voorste zes tanden op een rij zetten? De rest zie je bijna niet.

Elke mond is anders. Bij sommige mensen staan de kiezen al goed op elkaar, is er geen sprake van een overbeet, maar staan alleen de voorste twee tanden iets over elkaar. Dan kan de zes-maandenbeugel een goede behandeling zijn. Echter wanneer er sprake is van een diepe beet of een grote overbeet, is het beter deze ook te corrigeren voor de functie en stabiliteit van het gebit.

De orthodontist kan het best vast stellen voor wie een 6 maanden behandeling wel geschikt is en voor wie niet.

Maak een afspraak

Benieuwd naar de mogelijkheden van een zes-maanden beugel? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij Ortho Fleur!

Maak een afspraak