Black Triangle

Driehoekig spleetje tussen de tanden

Na het op een rij zetten van de tanden kan er tussen de tanden een driehoekig spleetje ontstaan, vanaf het tandvlees. De onderkant van de tanden staat wel tegen elkaar aan. Dit noemen we een Black Triangle.

Hoe ontstaat een Black Triangle?

Een Black Triangle wordt veroorzaakt door de vorm van de tanden in combinatie met de vorm en grootte van de tandvleespapil. De tandvleespapil is het tandvlees wat tussen de tanden zit tot ze elkaar raken. Een Black Triangle ontstaat vaker wanneer tanden meer driehoekig of rond gevormd zijn. Als de tanden over elkaar heen staan is dit niet zichtbaar, maar als ze netjes naast elkaar staan ontstaat er dan een ruimte.

Black Triangle
Bron foto: researchgate.net

Een Black Triangle kan ook veroorzaakt worden door de grootte of vorm van de tandvleespapil. Als we ouder worden, neemt ook de hoogte van het tandvlees af. Daarom zien we vaker Black Triangles bij volwassenen.

Hoe wordt een Black Triangle behandeld?

Als dit als onesthetisch wordt ervaren, kan de vorm van de tand aangepast worden. De eerste mogelijkheid is om door de tandarts een vulling of veneer te laten maken. Een tweede mogelijkheid is om de tand wat smaller te vijlen aan de onderkant en dan de ruimte te sluiten met behulp van de beugel. Dit laatste wordt uitgevoerd door de orthodontist.

Maak een afspraak

Heeft u last van een Black Triangle? Maak dan een afspraak voor een eerste consult bij Ortho Fleur. Klik op de onderstaande klop!

Maak een afspraak