Wat is een gebitsbeschermer?
Een gebitsbeschermer is een hoesje van zachte en harde kunststof dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. Tussen de voortanden en het kunststof is wat ruimte, zodat een soort airbag-effect ontstaat. De gebitsbeschermer vangt de klap op en verdeelt de kracht van de klap in eerste instantie over alle kiezen waardoor de kracht die op de tanden terecht komt uiteindelijk minimaal is. Doordat de kracht verdeeld wordt, zal de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein zijn dat er geen schade optreedt.
Tijdens welke sporten draag je gebitsbescherming? Welke soorten gebitsbescherming zijn er? En hoe moet dat als je een beugel hebt? Op deze vragen krijg je antwoord in dit artikel!
Draag je gebitsbescherming tijdens hockey?
Al sinds 2015 is het dragen van een gebitsbeschermer tijdens hockey verplicht gesteld. De aanleiding voor deze maatregel was een incident eind 2013 waarbij hockeyer Seve van As tien tanden verloor door een klap met een hockeystick.
Tijdens welke andere sporten draag je een gebitsbeschermer?
Hockey is niet de enige sport waarbij een het gebitsbeschermer gedragen moet worden. Een gebitsbeschermer moet ook gedragen worden bij andere contactsporten zoals:
- Ijshockey
- Waterpolo
- Rugby
- Boksen en andere vechtsporten
Welke soorten gebitsbeschermers zijn er?
1. Kant-en-klare gebitsbeschermers
Hierbij is de pasvorm niet altijd goed. Deze beschermers daarom worden vaker in de broekzak dan in de mond gedragen. De kosten zijn laag echter laag!
2. Voorgevormde gebitsbeschermers
Als deze gebitsbeschermers in heet water worden gelegd kunnen ze vervormen en zo worden aangepast aan het gebit. Deze gebitsbeschermers hebben een iets betere pasvorm dan kant-en-klare gebitsbeschermers. Echter zit de beschermer tegen de voortanden aan, waardoor het airbag effect verloren gaat.
3. Exact passende gebitsbeschermer
Deze gebitsbeschermer is op maat gemaakt en heeft dus de beste pasvorm en biedt de beste bescherming. Deze gebitsbeschermer wordt door de tandarts of orthodontist gemaakt. Eerst moet een afdruk gemaakt worden van de bovenkaak (‘happen’). De tandtechnieker maakt hier dan een gebitsbeschermer op. De kosten van deze beschermers zijn hoog, maar ze gaan wel lang mee. Bij Ortho Fleur is het mogelijk om een exact passende gebitsbeschermer te maken, als je geen beugel hebt.
Gebitsbecherming tijdens een beugelbehandeling
Ook tijdens de beugelbehandeling is een gebitsbeschermer nodig. Het beste kan je dan een beugelbitje gebruiken. Dit is een voorgevormde gebitsbeschermer die tijdens de controle van de beugel op maat gemaakt kan worden.