Wat is een gebitsbeschermer?

Een gebitsbeschermer is een hoesje van zachte en harde kunststof dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. Tussen de voortanden en het kunststof is wat ruimte, zodat een soort airbag-effect ontstaat. De gebitsbeschermer vangt de klap op en verdeelt de kracht van de klap in eerste instantie over alle kiezen waardoor de kracht die op de tanden terecht komt uiteindelijk minimaal is. Doordat de kracht verdeeld wordt, zal de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein zijn dat er geen schade optreedt.

Tijdens welke sporten draag je gebitsbescherming? Welke soorten gebitsbescherming zijn er? En hoe moet dat als je een beugel hebt? Op deze vragen krijg je antwoord in dit artikel!

In dit artikel

In dit artikel bespreken het belang van gebitsbeschermers, niet alleen voor sporters, maar ook voor mensen die een beugel dragen. We behandelen de verschillende soorten gebitsbeschermers, hun rol bij het behoud van mondgezondheid en praktische tips voor onderhoud. Leer meer over de rol van gebitsbeschermers in het beschermen van je glimlach, ook tijdens de beugelbehandeling. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Draag je gebitsbescherming tijdens hockey?

Al sinds 2015 is het dragen van een gebitsbeschermer tijdens hockey verplicht gesteld. De aanleiding voor deze maatregel was een incident eind 2013 waarbij hockeyer Seve van As tien tanden verloor door een klap met een hockeystick.

Tijdens hockey is gebitsbescherming verplicht

Tijdens welke andere sporten draag je een gebitsbeschermer?

Hockey is niet de enige sport waarbij een het gebitsbeschermer gedragen moet worden. Een gebitsbeschermer moet ook gedragen worden bij andere contactsporten zoals:

  • Ijshockey
  • Waterpolo
  • Rugby
  • Boksen en andere vechtsporten
  • Voetbal
  • Handbal
  • Lacrosse
  • American football
  • Basketbal
  • Softbal

Welke soorten gebitsbeschermers zijn er?

1. Kant-en-klare gebitsbeschermers

Hierbij is de pasvorm niet altijd goed. Deze beschermers daarom worden vaker in de broekzak dan in de mond gedragen. De kosten zijn laag echter laag!

2. Voorgevormde gebitsbeschermers

Als deze gebitsbeschermers in heet water worden gelegd kunnen ze vervormen en zo worden aangepast aan het gebit. Deze gebitsbeschermers hebben een iets betere pasvorm dan kant-en-klare gebitsbeschermers. Echter zit de beschermer tegen de voortanden aan, waardoor het airbag effect verloren gaat.

3. Exact passende gebitsbeschermer

Deze gebitsbeschermer is op maat gemaakt en heeft dus de beste pasvorm en biedt de beste bescherming. Deze gebitsbeschermer wordt door de tandarts of orthodontist gemaakt. Eerst moet een afdruk gemaakt worden van de bovenkaak (‘happen’). De tandtechnieker maakt hier dan een gebitsbeschermer op. De kosten van deze beschermers zijn hoog, maar ze gaan wel lang mee. Bij Ortho Fleur is het mogelijk om een exact passende gebitsbeschermer te maken, als je geen beugel hebt.

Gebitsbecherming tijdens een beugelbehandeling

Ook tijdens de beugelbehandeling is een gebitsbeschermer nodig. Het beste kan je dan een beugelbitje gebruiken. Dit is een voorgevormde gebitsbeschermer die tijdens de controle van de beugel op maat gemaakt kan worden.

Voordelen van het dragen van een gebitsbeschermer

  • Beschermt tanden tegen breuken, scheuren en verlies.
  • Kan letsel aan de lippen, tong en wangen verminderen of voorkomen.
  • Vermindert de kans op een hersenschudding bij een harde klap op de kaak.

Hoe onderhoud je een gebitsbeschermer?

Het is belangrijk om je gebitsbeschermer schoon te houden om bacteriën te voorkomen. Spoel het af onder lauw water na elk gebruik en reinig het grondig met een milde zeep of speciale gebitsbeschermerreiniger. Bewaar het op een droge plaats buiten bereik van direct zonlicht.

Wanneer moet je een gebitsbeschermer vervangen?

Je moet je gebitsbeschermer vervangen als deze beschadigd is, zoals scheurtjes of deuken vertoont. Ook als de pasvorm verandert door groei, tandverplaatsing of tandverlies, moet je een nieuwe gebitsbeschermer laten maken.

Het belang van regelmatige controles bij de tandarts of orthodontist

Het is essentieel om regelmatig de tandarts of orthodontist te bezoeken, niet alleen voor het controleren van je gebitsbeschermer, maar ook voor algemene tandheelkundige controles en onderhoud van je gebit.

  • Ervaring van Jan

    Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

    31 augustus 2023

  • Ervaring van Rosa

    Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

    07 juni 2023

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

    04 april 2024

  • Scheve tanden door verstandskiezen

    14 maart 2024

  • Gebitsbeschermers en beugels

    08 februari 2024

  • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

    12 december 2023