Misleidende titels

Onlangs verscheen er een artikel op nu.nl over een onderzoek van de consumentenbond over tandartsen die zich onterecht orthodontist noemen. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in de consumentengids. Uit het onderzoek blijkt dat 64 van de 150 onderzochte tandartsen zich onterecht orthodontist noemen! In Nederland is het zo dat zowel een tandarts als een orthodontist beugelbehandelingen mag uitvoeren. Echter mag een tandarts zich geen orthodontist noemen. Sommige tandartsen gebruiken daarom misleidende titels zoals orthodontist.

Wat is precies het verschil tussen een beugeltandarts en een orthodontist?

Een orthodontist heeft eerst een 6 jarige tandheelkunde opleiding afgerond en heeft daarna nog een 4-jarige specialisatie aan de universiteit tot orthodontist afgerond. Een beugeltandarts heeft na de opleiding tandheelkunde nog cursussen gevolgd om zich te bekwamen in de orthodontie. Zie ook ons blogartikel "Het verschil tussen een tandarts en een orthodontist".

Een tandarts en orthodontist mogen dezelfde behandelingen uitvoeren en hiervoor gelden dezelfde tarieven. De consumentenbond geeft terecht aan dat het belangrijk is dat bij het kiezen van een zorgverlener een weloverwogen beslissing gemaakt kan worden op grond van de juiste informatie. Daarom is het belangrijk dat het voor een patiënt duidelijk is of zijn/haar behandeling wordt uitgevoerd door een tandarts of een orthodontist.

Controleer het BIG-register!

Om er zeker van te zijn of iemand orthodontist is, kan je diegene opzoeken in het BIG-register. Klik op de onderstaande knop!

Ga naar het BIG-register

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023