Tandartsen die zich voordoen als orthodontisten

Misleidende titels

Onlangs verscheen er een artikel op nu.nl over een onderzoek van de consumentenbond over tandartsen die zich onterecht orthodontist noemen. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in de consumentengids. Uit het onderzoek blijkt dat 64 van de 150 onderzochte tandartsen zich onterecht orthodontist noemen! In Nederland is het zo dat zowel een tandarts als een orthodontist beugelbehandelingen mag uitvoeren. Echter mag een tandarts zich geen orthodontist noemen. Sommige tandartsen gebruiken daarom misleidende titels zoals orthodontist.

Wat is precies het verschil tussen een beugeltandarts en een orthodontist?

Een orthodontist heeft eerst een 6 jarige tandheelkunde opleiding afgerond en heeft daarna nog een 4-jarige specialisatie aan de universiteit tot orthodontist afgerond. Een beugeltandarts heeft na de opleiding tandheelkunde nog cursussen gevolgd om zich te bekwamen in de orthodontie. Zie ook ons blogartikel "Het verschil tussen een tandarts en een orthodontist".

Een tandarts en orthodontist mogen dezelfde behandelingen uitvoeren en hiervoor gelden dezelfde tarieven. De consumentenbond geeft terecht aan dat het belangrijk is dat bij het kiezen van een zorgverlener een weloverwogen beslissing gemaakt kan worden op grond van de juiste informatie. Daarom is het belangrijk dat het voor een patiënt duidelijk is of zijn/haar behandeling wordt uitgevoerd door een tandarts of een orthodontist.

Controleer het BIG-register!

Om er zeker van te zijn of iemand orthodontist is, kan je diegene opzoeken in het BIG-register. Klik op de onderstaande knop!

Ga naar het BIG-register