Misleidende titels

Onlangs verscheen er een artikel op nu.nl over een onderzoek van de consumentenbond over tandartsen die zich onterecht orthodontist noemen. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in de consumentengids. Uit het onderzoek blijkt dat 64 van de 150 onderzochte tandartsen zich onterecht orthodontist noemen! In Nederland is het zo dat zowel een tandarts als een orthodontist beugelbehandelingen mag uitvoeren. Echter mag een tandarts zich geen orthodontist noemen. Sommige tandartsen gebruiken daarom misleidende titels zoals orthodontist.

Wat is precies het verschil tussen een beugeltandarts en een orthodontist?

Een orthodontist heeft eerst een 6 jarige tandheelkunde opleiding afgerond en heeft daarna nog een 4-jarige specialisatie aan de universiteit tot orthodontist afgerond. Een beugeltandarts heeft na de opleiding tandheelkunde nog cursussen gevolgd om zich te bekwamen in de orthodontie. Zie ook ons blogartikel "Het verschil tussen een tandarts en een orthodontist".

Een tandarts en orthodontist mogen dezelfde behandelingen uitvoeren en hiervoor gelden dezelfde tarieven. De consumentenbond geeft terecht aan dat het belangrijk is dat bij het kiezen van een zorgverlener een weloverwogen beslissing gemaakt kan worden op grond van de juiste informatie. Daarom is het belangrijk dat het voor een patiënt duidelijk is of zijn/haar behandeling wordt uitgevoerd door een tandarts of een orthodontist.

Controleer het BIG-register!

Om er zeker van te zijn of iemand orthodontist is, kan je diegene opzoeken in het BIG-register. Klik op de onderstaande knop!

Ga naar het BIG-register

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022