Wat is het verschil tussen een orthodontist en een (beugel)tandarts?

In Nederland is het zo dat zowel een orthodontist als tandarts beugelbehandelingen mag uitvoeren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een orthodontist en een beugeltandarts? En wat is beter?

Wat is het verschil tussen een orthodontist en een (beugel)tandarts?

De orthodontist

Om orthodontist te worden, moet je eerst de 6-jarige opleiding tot tandarts voltooien. Een orthodontist heeft, na de opleiding tot tandarts, nog een vierjarige fulltime opleiding aan de universiteit gevolgd om zich te specialiseren in de orthodontie. Een orthodontist heeft dus 10 jaar gestudeerd. Een orthodontist houdt zich ook alleen maar bezig met beugelbehandelingen en voert geen algemene tandheelkundige behandelingen meer uit, zoals het vullen van een gaatje of het trekken van een kies. Om orthodontist te blijven, is een orthodontist verplicht om zich na te scholen, om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van orthodontie.

De (beugel)tandarts

Tijdens de opleiding tot tandarts is orthodontie slechts een klein onderdeel. Een recent afgestudeerde tandarts is dus niet bekwaam om beugelbehandelingen uit te voeren. Een beugeltandarts moet na zijn opleiding tandheelkunde nog cursussen volgen om beugelbehandelingen uit te kunnen voeren.

Beugeltandartsen behandelen meestal niet al te ingewikkelde gebitsafwijkingen. Het is voor de gemiddelde tandarts namelijk niet haalbaar alle kennis en kunde te beheersen die de orthodontist in een vierjarige fulltime specialistenopleiding heeft opgedaan. Daarnaast is het onmogelijk om de vele ontwikkelingen in de orthodontie bij te houden, naast alle ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Ga voor de beste kwaliteit naar een orthodontist

Voor ingewikkelde beugelbehandelingen ben je dus beter af bij de orthodontist. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de behandeling door orthodontisten in Nederland heel hoog is. Een orthodontiepraktijk is helemaal ingericht om de de behandeling zo efficiënt en goed mogelijk te laten verlopen.

Hoe zie je het verschil?

Voor patiënten is het tegenwoordig erg moeilijk om het verschil te zien tussen een orthodontist en een beugeltandarts. 'Orthodontist' is een beschermde titel. Dat wil zeggen, dat je jezelf alleen orthodontist mag noemen als je de vierjarige specialisatie tot orthodontist heb afgerond en je daarna hebt ingeschreven in het specialistenregister.

Beugeltandartsen noemen zich vaak:

  • beugel-tandarts
  • ortho-specialist
  • orthodontisch specialist
  • specialist orthodontie

Deze benamingen maken het erg lastig voor patiënten om erachter te komen of het gaat om een orthodontist of een beugeltandarts.

Controleer het BIG-register

Om er zeker van te zijn of iemand orthodontist is, kan je diegene opzoeken in het BIG-register. Selecteer vervolgens:

  • Beroep: Tandarts
  • Specialsme: Dento-maxillaire orthopaedie*

Controleer BIG-register

*De officiële naam voor een orthodontist is 'specialist in de dentomaxillaire orthopedie'.

  • Ervaring van Susanne

    Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

    04 mei 2023

  • Ervaring van Floor

    De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

    14 september 2022

  • Ervaring van Daniel

    Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

    08 september 2022

  • Ervaring van Els

    Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

    22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

  • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

    08 mei 2023

  • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

    22 maart 2023

  • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

    23 februari 2023

  • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

    12 januari 2023