Een (beugel)tandarts en een orthodontist

Wat is het verschil?

In Nederland is het zo dat zowel een tandarts als een orthodontist beugelbehandelingen mag uitvoeren. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een beugeltandarts en een orthodontist? En wat is beter?

De orthodontist

Om orthodontist te worden, moet je eerst de 6-jarige opleiding tot tandarts voltooien. Een orthodontist heeft, na de opleiding tot tandarts, nog een vierjarige fulltime opleiding aan de universiteit gevolgd om zich te specialiseren in de orthodontie. Een orthodontist heeft dus 10 jaar gestudeerd. Een orthodontist houdt zich ook alleen maar bezig met beugelbehandelingen en voert geen algemene tandheelkundige behandelingen meer uit, zoals het vullen van een gaatje of het trekken van een kies. Om orthodontist te blijven, is een orthodontist verplicht om zich na te scholen, om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van orthodontie.

De (beugel)tandarts

Tijdens de opleiding tot tandarts is orthodontie slechts een klein onderdeel. Een recent afgestudeerde tandarts is dus niet bekwaam om beugelbehandelingen uit te voeren. Een beugeltandarts moet na zijn opleiding tandheelkunde nog cursussen volgen om beugelbehandelingen uit te kunnen voeren. Beugeltandartsen behandelen meestal niet al te ingewikkelde gebitsafwijkingen. Het is voor de gemiddelde tandarts namelijk niet haalbaar alle kennis en kunde te beheersen die de orthodontist in een vierjarige fulltime specialistenopleiding heeft opgedaan. Daarnaast is het onmogelijk om de vele ontwikkelingen in de orthodontie bij te houden, naast alle ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Ga voor de beste kwaliteit naar een orthodontist

Voor ingewikkelde beugelbehandelingen ben je dus beter af bij de orthodontist. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de behandeling door orthodontisten in Nederland heel hoog is. Een orthodontiepraktijk is helemaal ingericht om de de behandeling zo efficiënt en goed mogelijk te laten verlopen.

Hoe zie je het verschil?

Echter is het tegenwoordig voor patiënten heel erg moeilijk om het verschil te zien tussen een beugeltandarts en een orthodontist. Orthodontist is een beschermde titel. Dat wil zeggen, dat je jezelf alleen orthodontist mag noemen als je de vierjarige specialisatie tot orthodontist heb afgerond en je daarna hebt ingeschreven in het specialistenregister. Beugeltandartsen noemen zich vaak: beugel-tandarts, ortho-specialist, orthodontisch specialist, specialist orthodontie. Deze benamingen maken het erg lastig voor patiënten om erachter te komen of het gaat om een orthodontist of een beugeltandarts.

Controleer het BIG-register

Om er zeker van te zijn of iemand orthodontist is, kan je diegene opzoeken in het BIG-register.