Wat is het verschil tussen een orthodontist en een tandarts?
Ontdek wat het verschil is tussen een tandarts en een orthodontist, wanneer je voor een specialist kiest, en hoe je een echte orthodontist herkent. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen: Het belangrijkste verschil tussen een tandarts en een orthodontist is de opleiding: een orthodontist is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd via een vierjarige vervolgstudie in orthodontie. Beide mogen in Nederland beugelbehandelingen uitvoeren, maar het niveau van expertise en ervaring verschilt aanzienlijk. Om orthodontist te worden, volg je eerst de zesjarige opleiding tot tandarts. Daarna specialiseert een orthodontist zich vier jaar fulltime aan de universiteit in orthodontie. Deze specialist houdt zich uitsluitend bezig met beugelbehandelingen en voert geen algemene tandheelkundige behandelingen uit, zoals vullen of trekken. Orthodontisten blijven zich na hun opleiding continu bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken, zoals onzichtbare beugels of digitale behandelplanning. Een tandarts krijgt tijdens de opleiding slechts basiskennis van orthodontie. Om beugelbehandelingen uit te voeren, volgt een tandarts aanvullende cursussen. Een beugeltandarts behandelt meestal eenvoudige gebitsproblemen en werkt vaak met vaste protocollen of behandelplannen. Hoewel een tandarts ook beugels mag plaatsen, heeft deze niet dezelfde specialistische kennis en ervaring als een orthodontist. Dit kan met name bij complexe problemen nadelig zijn voor de behandelkwaliteit. Bij ingewikkelde gebitsafwijkingen is de expertise van een orthodontist essentieel. Orthodontisten in Nederland leveren kwalitatief hoogstaande zorg, mede dankzij hun jarenlange gespecialiseerde opleiding en voortdurende nascholing. Een orthodontiepraktijk is bovendien volledig ingericht op beugelbehandelingen, wat zorgt voor efficiëntere en prettigere behandelingen.
In dit artikel
Verschil tussen orthodontist en (beugel)tandarts
Wat doet een orthodontist?
Wat doet een beugeltandarts?
Waarom kiezen voor een orthodontist?
Samenwerking tussen tandarts en orthodontist
In de praktijk werken tandartsen en orthodontisten vaak nauw samen. Een tandarts signaleert bij periodieke controles of orthodontie nodig is en verwijst je dan door naar een specialist. Na de beugelbehandeling blijft de tandarts betrokken bij de nazorg en algemene mondgezondheid.
Deze samenwerking zorgt ervoor dat je gebit zowel functioneel als esthetisch in optimale conditie blijft, op de korte én lange termijn.
Orthodontie bij kinderen vs. volwassenen
Hoewel de meeste orthodontische behandelingen beginnen in de tienerjaren, kiezen ook steeds meer volwassenen voor een beugel. Bij kinderen kan de groei nog worden beïnvloed, terwijl bij volwassenen de behandeling meestal langer duurt en subtieler moet worden uitgevoerd.
Een orthodontist weet precies welke aanpak geschikt is per leeftijd en situatie, en heeft ervaring met zowel kinderen als volwassenen. Ook biedt de specialist esthetische oplossingen, zoals keramische brackets of onzichtbare aligners (zoals Invisalign).
Hoe herken je een échte orthodontist?
Het is niet altijd duidelijk of je met een orthodontist of een beugeltandarts te maken hebt. 'Orthodontist' is echter een beschermde titel. Alleen wie de vierjarige specialisatie heeft afgerond én is ingeschreven in het specialistenregister, mag zich zo noemen.
Beugeltandartsen gebruiken soms verwarrende termen als:
- beugel-tandarts
- ortho-specialist
- orthodontisch specialist
- specialist orthodontie
Wil je zeker weten of iemand orthodontist is? Controleer de registratie via het BIG-register.
Controleer het BIG-register
Zo check je of iemand echt orthodontist is:
- Beroep: Tandarts
- Specialisme: Dento-maxillaire orthopaedie*
*De officiële naam voor een orthodontist is 'specialist in de dentomaxillaire orthopedie'.