Minder zichtbare slotjesbeugel

Steeds meer volwassenen kiezen ervoor om hun tanden recht te laten zetten door middel van een beugel. Echter is er vaak een drempel om met slotjes in de mond door het leven te gaan. Hoewel Invisalign (de minst zichtbare beugel) hiervoor een goede oplossing biedt, is het ook mogelijk om minder zichtbare witte keramische slotjes te plaatsen.

Verschil tussen witte keramische slotjes (boven) en metalen slotjes (onder)

Verschil tussen witte keramische slotjes (boven) en metalen slotjes (onder)

Nadelen van witte slotjes

Hoewel witte keramische slotjes minder opvallen, zijn er een behoorlijk aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Deze hebben we hieronder uiteengezet:

Verkleuring van bumpertje en elastieken

Witte slotjes zijn gemaakt van porselein. De slotjes zelf verkleuren dus niet. Porselein is harder dan het glazuur van de tanden. Als er tijdens het dichtbijten contact is tussen het slotje in de onderkaak en een tand in de bovenkaak, kan de tand gaan slijten. Om dit te voorkomen plaatsen wij een soort van bumpertje op het slotje. Dit bumpertje verkleurt wel door kleurstoffen uit het eten. Als er spleetjes zitten tussen de tanden, sluiten we dit met kettingelastieken die we over de slotjes plaatsen. Deze kettingelastieken verkleuren ook. Dit gebeurt ook bij de metalen slotjes, maar dan valt het iets minder op.

Afbreken van slotjes

Een ander nadeel van witte slotjes is dat er een stukje van het slotje kan afbreken. In de praktijk zien we dit gelukkig niet zo veel gebeuren.

Langzamere tandverplaatsingen

Tijdens de slotjesbeugel verplaatsen de tanden doordat de slotjes over de draad schuiven. Zeker wanneer er veel ruimtes tussen de tanden zitten, moeten de slotjes veel verschuiven over de draad. Bij een metalen slotje gaat dit verschuiven makkelijker dan bij een wit slotje. Het porselein van het witte slotje over de metalen draad levert meer frictie/weerstand op. Metaal over metaal glijdt als het ware beter dan metaal over porselein. Het kan daardoor dan sommige tandverplaatsingen langzamer gaan bij witte slotjes. Vooral wanneer er veel ruimtes gesloten moeten worden, kan dit relevant worden. Echter zien wij in de praktijk niet dat behandeling met keramische slotjes langer duren dan met metalen slotjes.

Hogere behandelkosten

Tenslotte zijn de kosten van de keramische slotjes iets hoger dan van metalen slotjes, waardoor de behandeling uiteindelijk iets duurder wordt dan met metalen slotjes.

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024