Voor het eerst toegepast door de Etrusken

Vermoedelijk werden de allereerste beugels toegepast door de Etrusken. De Etrusken leefden tussen de 9e en 3e eeuw voor Christus in het gebied wat nu Toscane (Italië) heet. Uit de Etruskische graf tombes zijn verschillende soorten beugels opgegraven. Onderzoek suggereert dat de Etruskische beugels werden gebruikt om de ruimte die ontstaat na het verlies van een tand orthodontisch te sluiten. Deze beugels bestonden uit gouden ringen die om de tanden heen werden geplaatst en waar ook een kunsttand ingezet kon worden. De gouden ringetjes werden door middel van draden of dunne strengen kattendarm met elkaar verbonden. Het is onduidelijk hoe de beugel werd aangedraaid. Daarom denken sommige historici dat dit geen beugels waren, maar als versiering dienden.

De eerste beugels
De eerste beugels
Bron: Weinberger BW Orthodontics: an historic review of its origin and evolution, St. Louis, Mosby 1926

De eerste orthodontist

De Romeinse schrijver Celsus wordt gezien als de eerste orthodontist. Hij leefde 24 jaar voor Christus. Hij beschreef hoe men met één vingerdruk op een tand, de tand kon verschuiven. Bij een constante druk, zou de tand verplaatsen in de richting van de kracht.

De eerste beugels

Pierre Fauchard's bandalette

Pas in 1728 wordt voor het eerst een beugel beschreven. De Parijse tandarts Pierre Fauchard noemde deze beugel de “bandalette”. Deze beugel bestaat uit een strip van goud of zilver in de vorm van een tandboog. Hieraan konden de tanden en kiezen met metalen draden vast gemaakt worden.

Pierre Fauchard's bandalette
Pierre Fauchard's bandalette
Bron: Renfroe E Edgewise orthodontics, Mosby 1972

Buitenbeugel en blokbeugel

In de 19e eeuw werd de eerste buitenbeugel uitgevonden door de Amerikaan Norman Kingsley. Ook beschreef hij in die tijd de voorloper van de blokbeugel (activator). De Fransman Pierre Robin wordt meestal als de echte uitvinder genoemd van de activator. Hij gebruikte deze beugel bij kinderen met een te kleine onderkaak, waarbij de luchtweg geblokkeerd werd door het naar achteren zakken van de tong.

Slotjesbeugel

Vanaf 1911 introduceerde Edward Angle, een Amerikaanse orthodontist, diverse voorlopers van de huidige vaste slotjesbeugel. Bij deze beugel werden de slotjes bevestigd op de tanden door om elke tand een metalen ring te plaatsen waar het slotje aan vast zat. Pas vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw worden de slotjes direct op de tand geplakt. Sindsdien zijn de slotjes en draden steeds verder geperfectioneerd.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over de geschiedenis van de beugel? Of een musea bezoeken over de geschiedenis van de orthodontie? Bekijk de volgende websites:

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

 • Ervaring van Gea

  Mijn zoon en dochter hebben allebei hier een beugel gehad. Allebei een prachtig resultaat! Ook zeer tevreden over de gang van zaken.

  08 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Witte vlekken op tanden na beugel

  23 september 2021

 • Beugel elastiekjes dragen

  02 september 2021

 • Een beugel plaatsen, doet het pijn?

  12 augustus 2021

 • Gezonde kiezen trekken voor een beugelbehandeling

  05 augustus 2021