De orthodontist en de tandarts

Wat is de rol van een tandarts bij een orthodontische behandeling?

In de meeste gevallen verwijst de tandarts naar de orthodontist. Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts niet alleen of er gaatjes aanwezig zijn en of het tandvlees gezond is, ook kijkt de tandarts naar hoe het gebit functioneert en zal zo nodig naar een orthodontist verwijzen.

Is een verwijzing altijd nodig?

Nee, ook zonder verwijzing kan er een afspraak gemaakt worden voor een eerste consult. De orthodontist stelt de tandarts na het eerste consult op de hoogte van het orthodontisch plan. In sommige gevallen is er overleg tussen de tandarts en de orthodontist. Zeker bij patiënten waarbij tanden of kiezen missen en hier later bruggen of implantaten voor in de plaats komen, is goede communicatie tussen de tandarts en de orthodontist belangrijk.

Moet ik tijdens mijn beugelbehandeling nog steeds naar de tandarts?

Ja, tijdens de orthodontische behandeling gaan de controles bij de eigen tandarts gewoon door. De orthodontist let op de stand van de tanden en kiezen, maar niet speciaal op gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarvoor zijn de controles bij de tandarts heel belangrijk.

Maak een afspraak

De orthodontist kan tijdens een eerste consult informatie geven, wat de mogelijkheden zijn voor u. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak met Ortho Fleur!

Maak een afspraak

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024