Wanneer onstaat een speeltje tussen de tanden?

Bij veel kinderen is rond hun 8-jarige leeftijd een spleetje tussen de voortanden aanwezig. Spleetjes tussen de tanden zijn voor veel ouders een reden om naar de orthodontist te gaan. Ouders zijn soms erg ongerust als hun zoon of dochter dit heeft, maar is die ongerustheid wel terecht?

Als kinderen rond de 8 jaar zijn, zijn meestal de bovenste vier snijtanden al gewisseld. De hoektanden wisselen pas in een later stadium. Bij veel kinderen is er dan sprake van een spleetje tussen de twee middelste voortanden.

Een centraal diasteem

Dit spleetje wordt ook wel een centraal diasteem genoemd. Een centraal diasteem op 8-jarige leeftijd wordt meestal veroorzaakt door ruimtegebrek ter hoogte van de wortels van de bovenste voortanden. De kroon van de hoektand zit dan nog in het bot, ter hoogte van de wortels van de snijtanden. Als de hoektand doorkomt, nemen de hoektanden de plaats in naast de snijtanden en sluit het spleetje tussen de voortanden meestal vanzelf.

Ugly duckling

Dit wordt ‘ugly duckling’ genoemd, naar het lelijke eendje uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Zonder hulp ontstond uit het lelijke eendje een mooie zwaan. Het centrale diasteem als gevolg van ‘ugly duckling’ kan zich ook zonder hulp tot een mooie rechte rij tanden ontwikkelen.

Onderstaand vind je een foto van een schedel van een 8-jarige waarbij de kronen van de hoektanden te zien zijn, voordat ze door zullen breken. Er is een centraal diasteem aanwezig tussen de snijtanden.

Ugly duckling

Bron: Gebitsontwikkeling bij de mens, Prof. Dr. F.P.G.M. van de Linden, ISBN 978 90 31375318

Een beugel vaak niet noodzakelijk

Een centraal diasteem op 8-jarige leeftijd is dan gewoonlijk ook geen reden tot zorgen. Een beugelbehandeling om dit centraal diasteem te sluiten is niet noodzakelijk.

Ugly duckling

Intra-orale foto van een patiënt van Ortho Fleur met een centraal diasteem als gevolg van Ugly Duckling.

Animatie over ugly duckling

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit werkt? Bekijk dan onderstaande animatie. Hierin kun je duidelijk zien hoe de tanden zich in de loop der tijd verplaatsen.

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022