Een spleetje tussen de voortanden bij kinderen?

Dit is heel gebruikelijk rond 8-jarige leeftijd

Spleetjes tussen de voortanden is voor veel mensen een reden om naar de orthodontist te gaan. Bij veel kinderen is rond hun 8-jarige leeftijd zo’n spleetje aanwezig. Ouders zijn soms erg ongerust als hun zoon of dochter dit heeft. Is die ongerustheid wel terecht?

Als kinderen rond de 8 jaar zijn, zijn meestal de bovenste vier snijtanden al gewisseld. De hoektanden wisselen pas in een later stadium. Bij veel kinderen is er dan sprake van een spleetje tussen de twee middelste voortanden. Dit spleetje wordt ook wel een centraal diasteem genoemd.

Ugly duckling

Een centraal diasteem op 8-jarige leeftijd wordt meestal veroorzaakt door ruimtegebrek ter hoogte van de wortels van de bovenste voortanden. De kroon van de hoektand zit dan nog in het bot, ter hoogte van de wortels van de snijtanden. Als de hoektand doorkomt, nemen de hoektanden de plaats in naast de snijtanden en sluit het spleetje tussen de voortanden meestal vanzelf. Dit wordt ‘ugly duckling’ genoemd, naar het lelijke eendje uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Zonder hulp ontstond uit het lelijke eendje een mooie zwaan. Het centrale diasteem als gevolg van ‘ugly duckling’ kan zich ook zonder hulp tot een mooie rechte rij tanden ontwikkelen.

Ugly duckling
Schedel van een 8-jarige waarbij de kronen van de hoektanden te zien zijn, voordat ze door zullen breken. Er is een centraal diasteem aanwezig tussen de snijtanden.

(Bron: Gebitsontwikkeling bij de mens, Prof. Dr. F.P.G.M. van de Linden, ISBN 978 90 31375318)

Een centraal diasteem op 8-jarige leeftijd is dan gewoonlijk ook geen reden tot zorgen. Een beugel om dit centraal diasteem te sluiten is niet noodzakelijk.

Ugly duckling
Intra-orale foto van een patiënt van Ortho Fleur met een centraal diasteem als gevolg van Ugly Duckling.

Bekijk het filmpje over ugly duckling