Wanneer onstaat een speeltje tussen de tanden?

Bij veel kinderen is rond hun 8-jarige leeftijd een spleetje tussen de voortanden aanwezig. Spleetjes tussen de tanden zijn voor veel ouders een reden om naar de orthodontist te gaan. Ouders zijn soms erg ongerust als hun zoon of dochter dit heeft, maar is die ongerustheid wel terecht?

Als kinderen rond de 8 jaar zijn, zijn meestal de bovenste vier snijtanden al gewisseld. De hoektanden wisselen pas in een later stadium. Bij veel kinderen is er dan sprake van een spleetje tussen de twee middelste voortanden.

In dit artikel

In dit artikel legt Ortho Fleur meer uit over een spleetje tussen de tanden bij kinderen. Klik op een van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen over:

Een centraal diasteem

Dit spleetje wordt ook wel een centraal diasteem genoemd. Een centraal diasteem op 8-jarige leeftijd wordt meestal veroorzaakt door ruimtegebrek ter hoogte van de wortels van de bovenste voortanden. De kroon van de hoektand zit dan nog in het bot, ter hoogte van de wortels van de snijtanden. Als de hoektand doorkomt, nemen de hoektanden de plaats in naast de snijtanden en sluit het spleetje tussen de voortanden meestal vanzelf.

Ugly duckling

Dit wordt ‘ugly duckling’ genoemd, naar het lelijke eendje uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Zonder hulp ontstond uit het lelijke eendje een mooie zwaan. Het centrale diasteem als gevolg van ‘ugly duckling’ kan zich ook zonder hulp tot een mooie rechte rij tanden ontwikkelen.

Onderstaand vind je een foto van een schedel van een 8-jarige waarbij de kronen van de hoektanden te zien zijn, voordat ze door zullen breken. Er is een centraal diasteem aanwezig tussen de snijtanden.

Ugly duckling

Bron: Gebitsontwikkeling bij de mens, Prof. Dr. F.P.G.M. van de Linden, ISBN 978 90 31375318

Een beugel vaak niet noodzakelijk

Een centraal diasteem op 8-jarige leeftijd is dan gewoonlijk ook geen reden tot zorgen. Een beugelbehandeling om dit centraal diasteem te sluiten is niet noodzakelijk.

Ugly duckling

Intra-orale foto van een patiënt van Ortho Fleur met een centraal diasteem als gevolg van Ugly Duckling.

Animatie over ugly duckling

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit werkt? Bekijk dan onderstaande animatie. Hierin kun je duidelijk zien hoe de tanden zich in de loop der tijd verplaatsen.

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024