Melktanden tijdens een beugelbehandeling

Moeten alle melktanden gewisseld zijn?

Heel vaak zijn ouders in de veronderstelling dat eerst alle melkelementen gewisseld moeten zijn, voordat er gestart kan worden met een beugelbehandeling. Is dit waar? Hoe bepaalt de orthodontist het moment dat de behandeling gestart wordt?

Tijdens het eerste consult wordt gekeken naar het stadium van de wisseling van het melkgebit, omdat dit een belangrijke factor is die de start van de behandeling bepaalt.

Daarnaast kunnen persisterende melkelementen duiden op onderliggende problemen van het blijvende gebit. Als er bijvoorbeeld nog een melkhoektand aan één zijde aanwezig is en de andere zijde is de volwassen hoektand al volledig doorgebroken, kan het zijn dat de blijvende hoektand de verkeerde kant op is gegroeid en vast zit in het gehemelte. Een persisterende melkkies kan er op duiden dat de blijvende opvolger mist. Als de wisselvolgorde normaal is, kan het ook betekenen dat de wisseling gewoon traag is.

Afhankelijk van voorbereidende beugelbehandeling

Bij veel kinderen is er een voorbereidende behandeling nodig, waarbij bijvoorbeeld eerst de overbeet wordt gecorrigeerd met een uitneembare beugel. In deze gevallen kan al met de beugelbehandeling gestart worden, voordat alle melkelementen gewisseld zijn. Idealiter zijn alle melkelementen gewisseld, voordat er over wordt gegaan op de volgende fase, de vastzittende slotjesbeugel. De orthodontist probeert dit zo goed mogelijk te plannen, zodat de behandeling geen vertraging oploopt.

Echter bij kinderen, waarbij geen voorbereidende behandeling nodig is en direct gestart kan worden met de slotjesbeugel, heeft het de voorkeur om te wachten tot de wisseling volledig voltooid is.

Maak een afspraak

De orthodontist kan het beste aangeven of er een voorbereidende behandeling nodig is. Bij twijfel is het daarom goed om een afspraak te maken voor een eerste consult bij de orthodontist. Klik op de onderstaande klop!

Maak een afspraak