Hoeveel tanden moet je wisselen voor de start van een beugelbehandeling?

Tijdens het eerste consult wordt gekeken naar het stadium van de wisseling van het melkgebit, omdat dit een belangrijke factor is die de start van de beugelbehandeling bepaalt.

Daarnaast kunnen aanblijvende melktanden duiden op onderliggende problemen van het blijvende gebit. Als er bijvoorbeeld nog een melkhoektand aan één zijde aanwezig is en de andere zijde is de volwassen hoektand al volledig doorgebroken, kan het zijn dat de blijvende hoektand de verkeerde kant op is gegroeid en vast zit in het gehemelte.

Een aanblijvende melkkies kan er op duiden dat de blijvende opvolger mist. Als de wisselvolgorde normaal is, kan het ook betekenen dat de wisseling simpelweg traag is.

Voorbereidende beugelbehandeling bij een overbeet

Bij veel kinderen is er een voorbereidende behandeling nodig, waarbij bijvoorbeeld eerst de overbeet wordt gecorrigeerd met een uitneembare beugel. In deze gevallen kan al met de beugelbehandeling gestart worden, voordat alle melktanden gewisseld zijn.

Melktanden gewisseld voor slotjesbeugel

Idealiter zijn alle melkeltanden gewisseld, voordat er over wordt gegaan op de volgende fase, de vastzittende slotjesbeugel. De orthodontist probeert dit zo goed mogelijk te plannen, zodat de behandeling geen vertraging oploopt.

Echter bij kinderen, waarbij geen voorbereidende behandeling nodig is en direct gestart kan worden met de slotjesbeugel, heeft het de voorkeur om te wachten tot de wisseling volledig voltooid is.

Maak een afspraak

De orthodontist kan het beste aangeven of er een voorbereidende behandeling nodig is. Bij twijfel is het daarom goed om een afspraak te maken voor een eerste consult bij de orthodontist. Klik op de onderstaande klop!

Maak een afspraak

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023