Hoeveel tanden moet je wisselen voor de start van een beugelbehandeling?

De wisseling van melktanden naar blijvende tanden is een cruciaal aspect dat de start van een beugelbehandeling beïnvloedt. Tijdens het eerste consult bij de orthodontist wordt grondig gekeken naar het stadium van de wisseling van het melkgebit. Dit is van belang omdat een goede wisseling de basis legt voor een succesvolle orthodontische behandeling.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten die komen kijken bij de start van een beugelbehandeling. Van de wisseling van melktanden tot voorbereidende behandelingen en de ideale timing voor het plaatsen van een slotjesbeugel. Lees direct meer over een specifiek onderwerp door te klikken op één van de onderstaande links:

Wisseling van melktanden

Naast de algemene wisselvolgorde kunnen aanblijvende melktanden wijzen op onderliggende problemen zoals verkeerd gegroeide blijvende tanden of ontbrekende opvolgers. Het is belangrijk om deze aspecten te identificeren voordat de beugelbehandeling wordt gestart.

Orthodontisten streven ernaar de behandeling zo te plannen dat de wisseling van melktanden voltooid is voordat overgegaan wordt op de volgende fase van de behandeling.

Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

Voorbereidende behandeling bij een overbeet

Bij sommige patiënten is een voorbereidende behandeling noodzakelijk, vooral bij gevallen van overbeet. Dit kan inhouden dat een uitneembare beugel wordt gebruikt om de overbeet te corrigeren voordat de definitieve beugel wordt geplaatst. Het starten van de beugelbehandeling kan in deze gevallen plaatsvinden voordat alle melktanden zijn gewisseld.

De orthodontist zal beoordelen of een voorbereidende behandeling nodig is en dit bespreken tijdens het eerste consult.

Wisseling van melktanden voor de slotjesbeugel

Voor het plaatsen van een slotjesbeugel is het ideaal dat alle melktanden zijn gewisseld. Dit zorgt voor een optimale situatie waarin de beugel goed kan functioneren. Hoewel bij sommige kinderen direct gestart kan worden met een slotjesbeugel zonder voorbereidende behandeling, wordt vaak toch gewacht tot de wisseling volledig is voltooid.

Een nauwkeurige planning van de behandeling door de orthodontist is essentieel om vertragingen te voorkomen en een efficiënte behandeling te garanderen.

Maak een afspraak

De orthodontist is de aangewezen persoon om te beoordelen of er een voorbereidende behandeling nodig is voordat met de beugelbehandeling kan worden gestart. Als er twijfel is, is het verstandig om een afspraak te maken voor een eerste consult. Tijdens het eerste consult kunt u vragen stellen over de wisseling van melktanden of andere aspecten van orthodontische behandelingen. Klik op onderstaande knop om direct een afspraak te maken. Ons team staat klaar om u en uw kind te helpen!

Maak een afspraak

Lees ook: Wanneer mag mijn beugel eruit?

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024