Hoeveel tanden moet je wisselen voor de start van een beugelbehandeling?

Tijdens het eerste consult wordt gekeken naar het stadium van de wisseling van het melkgebit, omdat dit een belangrijke factor is die de start van de beugelbehandeling bepaalt.

Daarnaast kunnen aanblijvende melktanden duiden op onderliggende problemen van het blijvende gebit. Als er bijvoorbeeld nog een melkhoektand aan één zijde aanwezig is en de andere zijde is de volwassen hoektand al volledig doorgebroken, kan het zijn dat de blijvende hoektand de verkeerde kant op is gegroeid en vast zit in het gehemelte.

Een aanblijvende melkkies kan er op duiden dat de blijvende opvolger mist. Als de wisselvolgorde normaal is, kan het ook betekenen dat de wisseling simpelweg traag is.

Voorbereidende beugelbehandeling bij een overbeet

Bij veel kinderen is er een voorbereidende behandeling nodig, waarbij bijvoorbeeld eerst de overbeet wordt gecorrigeerd met een uitneembare beugel. In deze gevallen kan al met de beugelbehandeling gestart worden, voordat alle melktanden gewisseld zijn.

Melktanden gewisseld voor slotjesbeugel

Idealiter zijn alle melkeltanden gewisseld, voordat er over wordt gegaan op de volgende fase, de vastzittende slotjesbeugel. De orthodontist probeert dit zo goed mogelijk te plannen, zodat de behandeling geen vertraging oploopt.

Echter bij kinderen, waarbij geen voorbereidende behandeling nodig is en direct gestart kan worden met de slotjesbeugel, heeft het de voorkeur om te wachten tot de wisseling volledig voltooid is.

Maak een afspraak

De orthodontist kan het beste aangeven of er een voorbereidende behandeling nodig is. Bij twijfel is het daarom goed om een afspraak te maken voor een eerste consult bij de orthodontist. Klik op de onderstaande klop!

Maak een afspraak

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022