Taakdelegatie in orthodontie

De taakverdeling in een orthodontiepraktijk kan worden opgeldeeld in taken van de orthodontist en die van haar assistenten. De assistenten voeren taken uit zoals:

Daarom werkt de orthodontist over meerdere stoelen. De orthodontist is verantwoordelijk voor de behandeling, stelt het behandelplan op en stuurt tijdens de controles de behandeling bij.

Het maken van een röntgenfoto door de assistente

Het maken van een röntgenfoto door de assistente

Hoe is dit ontstaan?

In de jaren 80 van vorige eeuw is het aantal orthodontisten dat werd opgeleid meer dan gehalveerd, terwijl de vraag naar orthodontie toenam. Dit heeft geleid tot oplopende wachtlijsten. Orthodontisten hebben daarop ingespeeld door steeds efficiënter te gaan werken en taken te delegeren aan assistenten.

Deze efficiënte werkwijze in combinatie met de stijgende kosten van de gezondheidszorg, hebben de overheid doen besluiten de tarieven van een orthodontische behandeling te laten dalen.

Hierdoor is de orthodontische zorg in Nederland goed toegankelijk. De kosten van een beugelbehandeling zijn zelfs het laagst van Europa. De kwaliteit van de orthodontie in Nederland daarentegen is zeer hoog. Patiënten zijn over het algemeen zeer tevreden over het resultaat van hun orthodontische behandeling.

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023