Wat is interceptief behandelen?

Beugelbehandeling voordat het kind uitgewisseld is

Kinderen komen meestal voor het eerst bij de orthodontist rond hun 11de levensjaar. In sommige gevallen krijgen kinderen op een veel jongere leeftijd een beugel, al ruim voordat ze uitgewisseld zijn. Dit noemen wij een interceptieve orthodontische behandeling. Maar wat is dat dan? En waar is het goed voor?

Interceptieve orthodontsche behandeling wordt toegepast bij problemen die zonder behandeling verder zullen erger worden. Het doel is om de ernst van het probleem te verminderen en de oorzaak weg te halen, waardoor de toekomstige orthodontische behandeling korter is.

Voorbeelden van interceptieve behandelingen

  • Het afleren van duim- of vingerzuiggewoontes
  • Soms breken de voortanden op een manier door, dat een of meerdere ondertanden voor de boventanden uitkomen. Dit wordt een kruisbeet genoemd. Als door deze stand de onderkaak bij het dichtbijten in een onnatuurlijke positie wordt gedwongen, kan dit slecht zijn voor de groei van de kaak en het kaakgewricht. Daarnaast zou het een beschadiging van de tanden kunnen veroorzaken.
  • Als er sprake is van een smalle bovenkaak, kan het wenselijk zijn om de bovenkaak alvast te verbreden.
  • Ook is het soms nodig om melkkiezen te trekken om de blijvende tanden en kiezen naar de gewenste positie te begeleiden.

Voor de interceptieve behandeling bij Ortho Fleur
Na de interceptieve behandeling bij Ortho Fleur
Een interceptief behandelde patiënt bij Ortho Fleur