Wat er gebeurt er als we niets doen aan scheve tanden?

Het is duidelijk dat een orthodontische behandeling een positief effect heeft op het uiterlijk en het zelfvertrouwen van de patiënt. Daarnaast is een gebit met rechte tanden over het algemeen makkelijke schoon te houden, dan een gebit met scheve tanden.

Een beugel schoonmaken kan op verschillende manieren.

Een beugel schoonmaken kan op verschillende manieren.

Maar wat zijn nou de negatieve effecten op lange termijn als iemand met scheve tanden niet kiest voor een orthodontische behandeling?

Dit is dan ook een vraag die mij vaak gesteld wordt tijdens het eerste consult; wat er gebeurt er nou als we niets doen? Dat is niet voor iedereen hetzelfde.

De risico's van geen beugelbehandeling

De gevolgen van een diepe beet

Vooral in het geval dat er sprake is van een diepe beet - de boventanden overlappen de ondertanden (bijna) helemaal, is er het risico dat op lange termijn de ondertanden in het tandvlees van het gehemelte bijten. Dit kan heel pijnlijk zijn.

Slijtage van de tanden

Een ander risico op lange termijn is dat er meer slijtage van de tanden te verwachten is dan bij een ideale tandstand. Tenslotte zouden er kaakgewrichtsklachten kunnen ontstaan.

Kom langs voor een consult

Niet voor iedereen met scheve tanden zijn de risico’s op lange termijn hetzelfde of even groot. De orthodontist kan hier meer over vertellen, tijdens het eerste consult.

Maak een afspraak

 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Beugel elastiekjes: alles wat je moet weten

  11 juni 2024

 • Voordelen en nadelen van Invisalign

  07 mei 2024

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024