Wat er gebeurt er als we niets doen aan scheve tanden?

Het is duidelijk dat een orthodontische behandeling een positief effect heeft op het uiterlijk en het zelfvertrouwen van de patiënt. Daarnaast is een gebit met rechte tanden over het algemeen makkelijke schoon te houden, dan een gebit met scheve tanden.

Een beugel schoonmaken kan op verschillende manieren.

Een beugel schoonmaken kan op verschillende manieren.

Maar wat zijn nou de negatieve effecten op lange termijn als iemand met scheve tanden niet kiest voor een orthodontische behandeling?

Dit is dan ook een vraag die mij vaak gesteld wordt tijdens het eerste consult; wat er gebeurt er nou als we niets doen? Dat is niet voor iedereen hetzelfde.

De risico's van geen beugelbehandeling

De gevolgen van een diepe beet

Vooral in het geval dat er sprake is van een diepe beet - de boventanden overlappen de ondertanden (bijna) helemaal, is er het risico dat op lange termijn de ondertanden in het tandvlees van het gehemelte bijten. Dit kan heel pijnlijk zijn.

Slijtage van de tanden

Een ander risico op lange termijn is dat er meer slijtage van de tanden te verwachten is dan bij een ideale tandstand. Tenslotte zouden er kaakgewrichtsklachten kunnen ontstaan.

Kom langs voor een consult

Niet voor iedereen met scheve tanden zijn de risico’s op lange termijn hetzelfde of even groot. De orthodontist kan hier meer over vertellen, tijdens het eerste consult.

Maak een afspraak

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023