Veroorzaken verstandskiezen scheve tanden?

Mythe of waarheid?

Heel vaak denken onze patiënten dat hun verstandskiezen ervoor gezorgd hebben dat de ondertanden scheef zijn gaan staan. Zeker als deze scheefstand is ontstaan op ongeveer hetzelfde moment dat de verstandskiezen doorkwamen. Maar klopt deze gedachte wel?

Geen wetenschappelijk bewijs

Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of verstandskiezen een oorzaak zijn van de scheefstand van de ondertanden. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen verband is. Maar wat betekent dat dan? Er zijn mensen met verstandskiezen waarbij de ondertanden kaarsrecht blijven staan, maar er zijn ook mensen zonder verstandskiezen waarbij de ondertanden wel scheef zijn gaan staan.

Scheefstand is moeilijk te voorspellen

Het is moeilijk te voorspellen bij wie de tanden scheef gaan staan en bij wie ze recht blijven staan. Daarom wordt er na de orthodontische behandeling een spalk (metalen draadje) achter de tanden geplaatst om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan.

Ondanks dat niet bewezen is dat verstandskiezen de scheefstand van de ondertanden veroorzaken, zijn er wel andere redenen om de verstandskiezen te trekken.

Bronnen

Voor het schrijven van dit blogartikel zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Gebitspathologie: Afwijkingen Van de Harde Tandweefsels, A.H.B. Schuurs, ISBN109031325260
 • A long-term study of the relationship of third molars to changes in the mandibular dental arch, A.G. Ades, D.R. Joondeph, R.M. Little, M.K. Chapko - AJO-DO Volume 97, Issue 4, April 1990, Pages 323–335
 • Extraction of third molars in cases of anticipated crowding in the lower jaw B. Lindqvist, B. Thilander -American J. of Orth. Volume 81, Issue 2, February 1982, Pages 130–139
 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

 • Ervaring van Daniel

  Ik ben in de afgelopen 2 jaar intensief geholpen door Ortho Fleur en ik ben er altijd met plezier heen gegaan. Dit komt omdat je altijd leuk wordt opgevangen!

  08 september 2022

 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een slotjesbeugel, hoe werkt dat?

  08 mei 2023

 • Wat kun je wel en niet eten met een beugel?

  22 maart 2023

 • Spleetje tussen de tanden bij kinderen

  23 februari 2023

 • Een onzichtbare beugel: de voordelen en nadelen

  12 januari 2023