Veroorzaken verstandskiezen scheve tanden?

Mythe of waarheid?

Heel vaak denken onze patiënten dat hun verstandskiezen ervoor gezorgd hebben dat de ondertanden over elkaar heen zijn gaan staan. Zeker als deze scheefstand is ontstaan op ongeveer hetzelfde moment dat de verstandskiezen doorkwamen. Maar klopt deze gedachte wel?

Geen wetenschappelijk bewijs

Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of verstandskiezen een oorzaak zijn van de scheefstand van de ondertanden. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen verband is. Maar wat betekent dat dan? Er zijn mensen met verstandskiezen waarbij de ondertanden kaarsrecht blijven staan, maar er zijn ook mensen zonder verstandskiezen waarbij de ondertanden wel scheef zijn gaan staan.

Scheefstand is moeilijk te voorspellen

Het is moeilijk te voorspellen bij wie de tanden scheef gaan staan en bij wie ze recht blijven staan. Daarom wordt er na de orthodontische behandeling een metalen draadje/spalk achter de tanden geplaatst om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan.

Ondanks dat niet bewezen is dat verstandskiezen de scheefstand van de ondertanden veroorzaken, zijn er wel andere redenen om de verstandskiezen te trekken.

Bronnen:

Gebitspathologie: Afwijkingen Van de Harde Tandweefsels, A.H.B. Schuurs, ISBN109031325260

A long-term study of the relationship of third molars to changes in the mandibular dental arch, A.G. Ades, D.R. Joondeph, R.M. Little, M.K. Chapko - AJO-DO Volume 97, Issue 4, April 1990, Pages 323–335

Extraction of third molars in cases of anticipated crowding in the lower jaw B. Lindqvist, B. Thilander -American J. of Orth. Volume 81, Issue 2, February 1982, Pages 130–139