Veroorzaken verstandskiezen scheve tanden?

Mythe of waarheid?

Veel mensen veronderstellen dat hun verstandskiezen de oorzaak zijn van scheve tanden, vooral als deze scheefstand gelijktijdig optreedt met het doorkomen van de verstandskiezen. Maar is deze aanname wel correct?

In dit artikel

In dit artikel worden verschillende aspecten rondom de mogelijke relatie tussen verstandskiezen en scheve tanden besproken. Je kunt direct meer lezen over een specifiek onderwerp door te klikken op een van de onderstaande links:

Geen wetenschappelijk bewijs

Diverse onderzoeken zijn uitgevoerd om te achterhalen of er een verband bestaat tussen verstandskiezen en scheve tanden. Uit deze onderzoeken is geen causaal verband gebleken. Wat betekent dit? Het betekent simpelweg dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat verstandskiezen rechtstreeks leiden tot scheefstand van de tanden. Opvallend is dat er individuen zijn met verstandskiezen waarbij de tanden recht blijven staan, terwijl anderen zonder verstandskiezen juist wel scheve tanden ontwikkelen.

Scheefstand is moeilijk te voorspellen

Het is een uitdaging om te voorspellen welke mensen scheve tanden zullen ontwikkelen en welke niet. Om die reden wordt na een orthodontische behandeling vaak een spalk (een dun metalen draadje) achter de tanden geplaatst. Dit voorkomt dat de tanden opnieuw scheef gaan staan. Hoewel verstandskiezen niet worden beschouwd als directe veroorzakers van scheefstand, zijn er andere redenen om ze eventueel te laten trekken.

Scheve tanden door verstandskiezen

Bijkomende overwegingen

Genetische predispositie

Naast verstandskiezen zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van scheve tanden. Genetica speelt een belangrijke rol. Individuen met een familiegeschiedenis van scheve tanden hebben mogelijk een grotere kans om deze afwijking te ontwikkelen, ongeacht het bestaan van verstandskiezen.

Tandheelkundige afwijkingen

Soms kunnen tandheelkundige afwijkingen, zoals een te kleine kaak of een te groot aantal tanden, leiden tot crowding en scheefstand. In dergelijke gevallen kan het verwijderen van verstandskiezen een strategie zijn om ruimte te maken en verdere scheefstand te voorkomen.

Orale gewoonten

Orale gewoonten zoals duimen, tongpersen en nagelbijten kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van scheve tanden. Het aanpakken van deze gewoonten kan essentieel zijn voor het behoud van een rechte glimlach, ongeacht de aanwezigheid van verstandskiezen.

Conclusie

Hoewel de vermeende relatie tussen verstandskiezen en scheve tanden een veelvoorkomend geloof is, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek geen causaal verband. Scheefstand van de tanden is een complex fenomeen dat door verschillende factoren kan worden beïnvloed, waaronder genetica, tandheelkundige afwijkingen en orale gewoonten. Een orthodontische behandeling, gevolgd door het plaatsen van een spalk, kan helpen om scheefstand te corrigeren en te voorkomen. Het trekken van verstandskiezen kan in sommige gevallen een aanvullende strategie zijn om tandheelkundige problemen te voorkomen of te verhelpen.

Bronnen

Voor het schrijven van dit blogartikel zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Gebitspathologie: Afwijkingen Van de Harde Tandweefsels, A.H.B. Schuurs, ISBN109031325260
 • A long-term study of the relationship of third molars to changes in the mandibular dental arch, A.G. Ades, D.R. Joondeph, R.M. Little, M.K. Chapko - AJO-DO Volume 97, Issue 4, April 1990, Pages 323–335
 • Extraction of third molars in cases of anticipated crowding in the lower jaw B. Lindqvist, B. Thilander -American J. of Orth. Volume 81, Issue 2, February 1982, Pages 130–139
 • Ervaring van Jan

  Bij Ortho Fleur heb ik een behoorlijke uitdaging ondergaan wat betreft mijn bovengebit maar alles is boven verwachting goed verlopen met een zéér goed resultaat!

  31 augustus 2023

 • Ervaring van Rosa

  Super blij met het eindresultaat! Ik zou Ortho Fleur aanbevelen omdat ze controle hebben en ze netjes de behandeling afronden.

  07 juni 2023

 • Ervaring van Susanne

  Fijne en goede vakmensen, staan altijd voor je klaar en een prachtig resultaat! dank je wel Ortho Fleur!

  04 mei 2023

 • Ervaring van Floor

  De orthodontisten en assistenten zijn allen zeer vriendelijk en kundig. En flexibel; ik moest best eens een afspraak verzetten en dat ging altijd snel en goed.

  14 september 2022

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  04 april 2024

 • Scheve tanden door verstandskiezen

  14 maart 2024

 • Gebitsbeschermers en beugels

  08 februari 2024

 • Elastiekjes bij een slotjesbeugel

  12 december 2023