Veroorzaken verstandskiezen scheve tanden?

Mythe of waarheid?

Heel vaak denken onze patiënten dat hun verstandskiezen ervoor gezorgd hebben dat de ondertanden scheef zijn gaan staan. Zeker als deze scheefstand is ontstaan op ongeveer hetzelfde moment dat de verstandskiezen doorkwamen. Maar klopt deze gedachte wel?

Geen wetenschappelijk bewijs

Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd om te bepalen of verstandskiezen een oorzaak zijn van de scheefstand van de ondertanden. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen verband is. Maar wat betekent dat dan? Er zijn mensen met verstandskiezen waarbij de ondertanden kaarsrecht blijven staan, maar er zijn ook mensen zonder verstandskiezen waarbij de ondertanden wel scheef zijn gaan staan.

Scheefstand is moeilijk te voorspellen

Het is moeilijk te voorspellen bij wie de tanden scheef gaan staan en bij wie ze recht blijven staan. Daarom wordt er na de orthodontische behandeling een spalk (metalen draadje) achter de tanden geplaatst om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan.

Ondanks dat niet bewezen is dat verstandskiezen de scheefstand van de ondertanden veroorzaken, zijn er wel andere redenen om de verstandskiezen te trekken.

Bronnen

Voor het schrijven van dit blogartikel zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Gebitspathologie: Afwijkingen Van de Harde Tandweefsels, A.H.B. Schuurs, ISBN109031325260
 • A long-term study of the relationship of third molars to changes in the mandibular dental arch, A.G. Ades, D.R. Joondeph, R.M. Little, M.K. Chapko - AJO-DO Volume 97, Issue 4, April 1990, Pages 323–335
 • Extraction of third molars in cases of anticipated crowding in the lower jaw B. Lindqvist, B. Thilander -American J. of Orth. Volume 81, Issue 2, February 1982, Pages 130–139
 • Ervaring van Els

  Ortho Fleur is een zeer nette praktijk, met kundig en vriendelijk personeel. Altijd een vriendelijk en belangstellend praatje bij de behandelstoel.

  22 december 2021

 • Ervaring van Rudy

  De sfeer in de praktijk is fijn en je wordt netjes en persoonlijk geholpen. Kortom, Ortho Fleur is een professionele praktijk met kundige orthodontie assistenten.

  26 augustus 2021

 • Ervaring van Saar

  De orthodontist en de assistentes zijn allemaal heel aardig en leggen het altijd heel duidelijk uit. En ik ben super blij met het mooie resultaat!

  11 juni 2021

 • Ervaring van Lies

  Van telefonisch contact, contact bij de balie, de orthodontist zelf tot aan de medewerkers: het is allemaal heel kundig, professioneel, dienstverlenend en klantvriendelijk!

  16 april 2021

Ervaringen van onze patiënten

Lees wat onze patiënten over ons schrijven. Klik op de onderstaande knop voor meer ervaringen van patiënten die bij Ortho Fleur in behandeling zijn geweest.

Bekijk alle ervaringen

 • Met een beugel op vakantie

  30 juni 2022

 • Beugel voor- en na foto's

  16 juni 2022

 • Tanden scheef door verstandskiezen

  19 mei 2022

 • Een beugel, maar nog niet alles gewisseld?

  05 mei 2022